logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 gaśnie na ciepłym silniku, gaźnik 16N3-4, regulacja powietrza

adrianww 28 Kwi 2011 22:16 9575 6
REKLAMA
  • #1 9449653
    adrianww
    Poziom 10  
    Witam mam poważny problem z simsonem s51. Na zimnym silniku simsonek chodzi wręcz bez zarzutów ale pojeżdżę trochę i nagle koniec. Świeca jest sucha lecz myślę że dostaje za mało powietrza ponieważ jak podkręcę tą śrubkę od regulacji wolnych obrotów o 1 obrót w górę to odpali ale z po pychu z kopniaka nie da rady, lecz znowu po chwili zgaśnie i tak w kółko aż do momentu aż ta śrubka od powietrza jest max wykręcona że więcej sie nieda ale z tego co wiem ona powinna być do połowy wkręcona. Simson gaśnie na ciepłym silniku, nie chodzi równo jak zgaśnie to odpalę dopiero po jakiejś godzinie jak silnik całkowicie ostygnie. Gaźnik założyłem nowy iskra jest dobra, simeringi wszystkie wymienione na nowe więc nie wiem w czym tkwi problem może jest to wina filtra powietrza? Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 9450968
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    Jaki układ zapłonowy?
    Czy jak zgaśnie jest prawidłowa iskra?
    Co to za gaźnik i jak jest wyregulowany?
    Czy zapalasz zimny silnik ze ssaniem?
  • REKLAMA
  • #3 9451193
    adrianww
    Poziom 10  
    Układ zapłonowy iskrowy,

Tak jak zgaśnie jest prawidłowa iskra,

Gaźnik założyłem nowy chiński ale na poprzednim niemieckim było to samo, co do regulacji to regulowałem tylko na lince i srubką od wolnych obrotów bo pływak itp. to myśle skoro jest nowy gaźnik to nietrzeba rególować środka.

Zimny silnik zapalam z ssaniem lecz kiedyś nieważne jak było zimno i ile stał nieodpalany, zawsze za trzecim kopnięciem na ssaniu odpalał a teraz musze sie ukopać z 15 razy zanim załapie

Dokładny model to:
    Simson S51 B1-4 (1980-1988, 360600 szt.)

Pierwsza wersja S51 z silnikiem 4-biegowym. Wyglądem i wyposażeniem był podobny do wersji B1-3. Na pokrywie sprzęgła dodano cyfrę 4 (oznaczenie, że motorower posiada 4-biegową skrzynię).
  • #4 9451384
    jack63
    Poziom 43  
    Co to za rodzaj układu zapłonowego: "Układ zapłonowy iskrowy"???
    Pytałem (mój błąd) czy ma przerywacz?
    Jak myślisz, że chincyki wyregulowały ci gaźnik to się grubo mylisz!!
    Jeżeli rzeczywiście masz podróbę 16N3, to w tych gaźnikach, tak jak w każdym współczesnym, nie prowadzi się żadnych regulacji linką!
    Pancerz linki ma mieć tylko luz ok.3 mm. Koniec regulacji, a w zasadzie zapewnienia, że linka na regulację nie wpływa.
    Oryginalne gaźniki 16N3 były wg. mnie bardzo dobre, ale wymagały dbałości o czystość i ew. umiejętnej regulacji. W chińczyku mogło się zdarzyć wszystko. Trzeba taki gaźnik rozebrać w drobny mak. dokładnie umyć, złożyć i wyregulować.
    Poziom paliwa to podstawa. Którą śrubką "rególowałeś", bo są dwie.
    Co to jest wg. ciebie prawidłowa iskra?
    Czy punkt zapłonu jest dobrze ustawiony?
    Czy tłumik jest czysty?
    Czy benzyna stała w gaźniku przez zimę?
  • REKLAMA
  • #5 9451599
    adrianww
    Poziom 10  
    Za bardzo nie znam się na tym ale ok. więc:

Pytałem (mój błąd) czy ma przerywacz? - chodzi ci o przerywacz kierunkowskazów?? jeśli tak to mam 12V

Którą śrubką "rególowałeś", bo są dwie. - Tą od wolnych obrotów od powietrza ona jest na sprężynce obok wejścia na linkę od gazu.

Co to jest wg. ciebie prawidłowa iskra? - u mnie jest iskra barwy niebieskiej i niema żadnych przeskoków na świecy zapłonowej

Czy punkt zapłonu jest dobrze ustawiony? tak, nic nie zmieniałem

Czy tłumik jest czysty? tak ostatnio czyściłem

Czy benzyna stała w gaźniku przez zimę? nie ponieważ nowy gaźnik zakładałem jakiś miesiąc temu
  • REKLAMA
  • #6 9452036
    Arek95.95
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem cewka może być wadliwa i to może być przyczyną tej usterki;
  • #7 9455701
    jack63
    Poziom 43  
    A co ma przerywacz kierunkowskazów do układu zapłonowego?
    Chłopie ocknij się! Z twoimi umiejętnościami i wiedzą lepiej będzie zawieźć Simsona do jakiegoś serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z motorowerem Simson S51, który gaśnie na ciepłym silniku, mimo że na zimnym działa prawidłowo. Po przejechaniu pewnego dystansu silnik przestaje pracować, a świeca zapłonowa pozostaje sucha. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z niewłaściwej regulacji gaźnika 16N3-4, który został wymieniony na nowy, ale nie został odpowiednio wyregulowany. W odpowiedziach poruszono kwestie układu zapłonowego, czystości tłumika oraz ewentualnych problemów z cewką zapłonową. Użytkownik potwierdził, że iskra jest prawidłowa, a gaźnik nie miał kontaktu z benzyną przez zimę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA