logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 0x80070571: Struktura dysku jest uszkodzona i nieczytelna.

lucasville 28 Kwi 2011 23:33 13502 10
REKLAMA
  • #1 9450041
    lucasville
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam.
    Mój pierwotny problem z dyskiem jest taki, że podczas przegrywania/zapisywania danych na partycjach dodatkowych (innych niż systemowa) wyskakuje mi taki błąd:
    'Błąd 0x80070571: Struktura dysku jest uszkodzona i nieczytelna.'

Wyskakuje on nawet podczas modyfikacji istniejącego pliku Word.
    Dodatkowo przy ponownym uruchomieniu pojawia się CHKDSK, który skanuje partycję na której nie można było nic zapisać, naprawia jakieś rzeczy w indeksach plików (np. usuwanie wpisu indeksu XyZ w indeksie $I30 w pliku nr 12345) i tyle. Problem pojawiał się potem na drugiej partycji z danymi. Po restarcie znowu CHKDSK, naprawa tej drugiej partycji, ale problem powracał na tą pierwszą.

W skrócie wygląda to tak:
    Mam partycje C (systemowa) D (z danymi) i E (z danymi).
    Pierwsze uruchomienie kompa:
    C - partycja działa ok
    D - nie można zapisywać nic na partycji bo jest ww. błąd
    E - partycja działa ok

Drugie uruchomienie kompa:
    CHKDSK (sprawdza spójność danych) - naprawia indeksy w plikach na partycji D
    C - partycja działa
    D - partycja działa
    E - nie można zapisywać nic na partycji bo jest ww. błąd

Trzecie uruchomienie kompa:
    CHKDSK (sprawdza spójność danych) - naprawia indeksy w plikach na partycji E
    C - partycja działa
    D - nie można zapisywać nic na partycji bo jest ww. błąd
    E - partycja działa

I tak w kółko. Dostęp do każdej z partycji jest zawsze możliwy. Problem tylko przy zapisywaniu.

Dodano po 38 [minuty]:

Przed chwilą miałem obie partycje (D i E) "uszkodzone", że nie mogłem zrobić tam zmian. W mój komputer kliknąłem prawym przyciskiem myszy, właściwości, narzędzia i Sprawdzanie błędów. Po 30-45 sekundach dostaje komunikat, że 'znaleziono i usunięto pewne problemy' i dysk jest zdatny do użycia. W szczegółach mogę wyczytać, że usuwał te indeksy o których pisałem wyżej i "Usuwanie błędów atrybutu BITMAP głównej tabeli plików".
  • REKLAMA
  • #2 9450240
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    witam.

Wymogiem jest, żeby kolega podał konfigurację komputera. Łącznie z zasilaczem.

A teraz wróżka wywróży.

1 Uszkodzona taśma łącząca dysk z płytą główną
    2 Niestabilny zasilacz
    3. Wirus/y
    4. Nieodpowiednie sterowniki
    Itd.

Bez złośliwości. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1220654.html
  • REKLAMA
  • #3 9450260
    lucasville
    Poziom 12  
    Mój błąd. Biję się mocno w pierś.

Laptop Sony Vaio CW1S1E. Nie było żadnych upadków czy tym podobnych rzeczy. Sterowniki nie były zmieniane, wirusy na 99% odpadają. Chyba, że jakiś szczególnie niewykrywalny powodujący takie działanie dysku/partycji.

Jeśli chodzi o bardziej szczegółowe info (techniczne) to mogę podać jutro.
  • #4 9450296
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam ponownie.

Nie dogrywał kolega czasem napędów wirtualnych (Deamon tools lub podobne.?)

Proponuję na początek usunąć tego typu wynalazki oraz napęd dysku z "Manager`a Urządzeń" Czyli:

tak:
    https://obrazki.elektroda.pl/2430048900_1304036088.jpg

lub tak:

https://obrazki.elektroda.pl/3732447800_1304036181.jpg

Po restarcie zachowanie dysku powinno wrócić do normy.
  • REKLAMA
  • #6 9451616
    lucasville
    Poziom 12  
    Był zainstalowany VirtualCloneDrive. Ale to już od kilku miesięcy. Akurat był wyłączony. Na wszelki wypadek odinstalowałem.

Po odinstalowaniu dysku i ponownym uruchomieniu sterownik się zainstalował. Ponownie uruchomiłem komputer jak Windows chciał i problem nadal występuję.

Dopiero co skończył robić się CHKDSK (ten przed uruchomieniem Windowsa). I wyskoczył taki komunikat na samym końcu:
    "Usuwanie błędów atrybutu BITMAP głównej tabeli plików.
    Za mało miejsca na dysku aby naprawić główną tabelę plików. Przerwano CHKDSK."

Sprawdzanie dotyczyło obu partycji (D i E). I na obu był taki komunikat.
    Po włączeniu Windowsa nie mogłem nic z dysku usunąć ani zapisać. Jak zrobiłem sprawdzanie dysku we właściwościach to dopiero dysk da się użytkować.

A tu SMART:
  • #7 9452022
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    lucasville napisał:
    Był zainstalowany VirtualCloneDrive. Ale to już od kilku miesięcy. Akurat był wyłączony. Na wszelki wypadek odinstalowałem.

Zobaczmy co tam jeszcze "siedzi" - DriveLetterView. I także jestem ciekaw ile jest aktualnie wykrywanych "Wolumin uniwersalny" (te nie podłączone usunąć) w DevManView -> po zaznaczeniu grupy kliknij na "File"+"Uninstal...". Sprawdź też w tym programie w czwartej kolumnie - "DiskDrive", co jest podłączone, a co nie.

Nasuwa się jeszcze pytanie co z "RAM-em" - sprawdzałeś pamięci? Później wykonaj skan dysku (podany SMART oprócz "191 G-sensor" i "Seek Error Rate" wygląda O.K. - podaj model i firmware tego dysku):
    użyj MemTest i MHDD są na tej dystrybucji Parted Magic.
    EDIT:
    Już wiem co to za model z drugiego Twojego tematu na forum. Zrób skanowanie w MHDD.
  • #8 9452376
    lucasville
    Poziom 12  
    Screen z DriveLetterView:

Screen z DevManView przed usunięciem:
    i po usunięciu:

Model dysku: ST9320325AS
    Firmware: 0004SDM2

RAM-u nie testowałem. Uruchomię MemTest i MHDD i potem dam znać.

Dodano po 5 [godziny] 16 [minuty]:

W MemTest nie było żadnych błędów.

A w MHDD nie wykrywa mi dysku...
    Mam coś takiego (obrazek wziąłem z Google) z tym, że mam tak jakby trzy puste miejsca. Nie ma widocznego dysku.
  • #9 9456071
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    lucasville napisał:
    A w MHDD nie wykrywa mi dysku...

Dziwne! A wiesz jaki jest tam dokładnie kontroler SATA?
    No to zrób przynajmniej niemiarodajny skan tego dysku systemowego w programie Victoria, ale z tego co poczytałem w Twoim drugim temacie to raczej nie będą problemy sprzętowe.
  • REKLAMA
  • #10 9457802
    lucasville
    Poziom 12  
    Jaki kontroler SATA tam jest to nie za bardzo wiem.
    Dziwi mnie, że CHKDSK w Windowsie naprawia problem zapisywania, a potem po restarcie jest znowu. :/
    Zakończę sprawę z partycją Recovery (by się uruchamiała podczas naciskania F10) i wtedy chyba zgram wszystkie dane, sformatuję dysk i zrobię nowe partycje. Może problemu wtedy nie będzie.

Na razie nie mam jak zrobić skanu dysku, bo musiałem laptopa pożyczyć komuś. :) Potem dam znać co i jak wyszło.
  • #11 9469668
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    lucasville napisał:
    Jaki kontroler SATA tam jest to nie za bardzo wiem.

Do ustalenia tego użyj program: Unknown Device Identifier.
    lucasville napisał:
    Dziwi mnie, że CHKDSK w Windowsie naprawia problem zapisywania, a potem po restarcie jest znowu. :/

Możesz jeszcze sprawdzić pod Windowsem poszczególne partycje tym CheckDiskiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem 0x80070571, który występuje podczas zapisywania danych na partycjach D i E w laptopie Sony Vaio CW1S1E. Błąd wskazuje na uszkodzenie struktury dysku, co prowadzi do uruchamiania CHKDSK, który próbuje naprawić indeksy plików, ale problem powraca po restarcie. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzone połączenia, niestabilny zasilacz, wirusy lub nieodpowiednie sterowniki. Po odinstalowaniu VirtualCloneDrive problem nadal występuje. Użytkownik planuje sformatować dysk i utworzyć nowe partycje, aby rozwiązać problem. W międzyczasie zaleca się sprawdzenie SMART dysku oraz testowanie pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA