Witam.
Mój pierwotny problem z dyskiem jest taki, że podczas przegrywania/zapisywania danych na partycjach dodatkowych (innych niż systemowa) wyskakuje mi taki błąd:
'Błąd 0x80070571: Struktura dysku jest uszkodzona i nieczytelna.'
Wyskakuje on nawet podczas modyfikacji istniejącego pliku Word.
Dodatkowo przy ponownym uruchomieniu pojawia się CHKDSK, który skanuje partycję na której nie można było nic zapisać, naprawia jakieś rzeczy w indeksach plików (np. usuwanie wpisu indeksu XyZ w indeksie $I30 w pliku nr 12345) i tyle. Problem pojawiał się potem na drugiej partycji z danymi. Po restarcie znowu CHKDSK, naprawa tej drugiej partycji, ale problem powracał na tą pierwszą.
W skrócie wygląda to tak:
Mam partycje C (systemowa) D (z danymi) i E (z danymi).
Pierwsze uruchomienie kompa:
C - partycja działa ok
D - nie można zapisywać nic na partycji bo jest ww. błąd
E - partycja działa ok
Drugie uruchomienie kompa:
CHKDSK (sprawdza spójność danych) - naprawia indeksy w plikach na partycji D
C - partycja działa
D - partycja działa
E - nie można zapisywać nic na partycji bo jest ww. błąd
Trzecie uruchomienie kompa:
CHKDSK (sprawdza spójność danych) - naprawia indeksy w plikach na partycji E
C - partycja działa
E - partycja działa
I tak w kółko. Dostęp do każdej z partycji jest zawsze możliwy. Problem tylko przy zapisywaniu.
Dodano po 38 [minuty]:
Przed chwilą miałem obie partycje (D i E) "uszkodzone", że nie mogłem zrobić tam zmian. W mój komputer kliknąłem prawym przyciskiem myszy, właściwości, narzędzia i Sprawdzanie błędów. Po 30-45 sekundach dostaje komunikat, że 'znaleziono i usunięto pewne problemy' i dysk jest zdatny do użycia. W szczegółach mogę wyczytać, że usuwał te indeksy o których pisałem wyżej i "Usuwanie błędów atrybutu BITMAP głównej tabeli plików".
Mój pierwotny problem z dyskiem jest taki, że podczas przegrywania/zapisywania danych na partycjach dodatkowych (innych niż systemowa) wyskakuje mi taki błąd:
'Błąd 0x80070571: Struktura dysku jest uszkodzona i nieczytelna.'
Wyskakuje on nawet podczas modyfikacji istniejącego pliku Word.
Dodatkowo przy ponownym uruchomieniu pojawia się CHKDSK, który skanuje partycję na której nie można było nic zapisać, naprawia jakieś rzeczy w indeksach plików (np. usuwanie wpisu indeksu XyZ w indeksie $I30 w pliku nr 12345) i tyle. Problem pojawiał się potem na drugiej partycji z danymi. Po restarcie znowu CHKDSK, naprawa tej drugiej partycji, ale problem powracał na tą pierwszą.
W skrócie wygląda to tak:
Mam partycje C (systemowa) D (z danymi) i E (z danymi).
Pierwsze uruchomienie kompa:
C - partycja działa ok
E - partycja działa ok
Drugie uruchomienie kompa:
CHKDSK (sprawdza spójność danych) - naprawia indeksy w plikach na partycji D
C - partycja działa
D - partycja działa
E - nie można zapisywać nic na partycji bo jest ww. błąd
Trzecie uruchomienie kompa:
CHKDSK (sprawdza spójność danych) - naprawia indeksy w plikach na partycji E
C - partycja działa
E - partycja działa
I tak w kółko. Dostęp do każdej z partycji jest zawsze możliwy. Problem tylko przy zapisywaniu.
Dodano po 38 [minuty]:
Przed chwilą miałem obie partycje (D i E) "uszkodzone", że nie mogłem zrobić tam zmian. W mój komputer kliknąłem prawym przyciskiem myszy, właściwości, narzędzia i Sprawdzanie błędów. Po 30-45 sekundach dostaje komunikat, że 'znaleziono i usunięto pewne problemy' i dysk jest zdatny do użycia. W szczegółach mogę wyczytać, że usuwał te indeksy o których pisałem wyżej i "Usuwanie błędów atrybutu BITMAP głównej tabeli plików".