logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie szybami BMW e36 coupe - uszkodzony sterownik

rafalekjan 01 Maj 2011 11:49 1985 5
REKLAMA
  • #1 9456946
    rafalekjan
    Poziom 11  
    Nie chciałem odsmażać kotleta, więc zakładam nowy temat.

Problem prawdopodobnie leży po stronie przekaźnika, bądź sterownika. Szyba (tylko od kierowcy) domyka się po parę cm, szyba pasażera działa poprawnie.
    Nie jest to wina krzywych szyn, bo wymontowywałem silniczek i "na sucho" jest tak samo. Podłączyłem inny silniczek - sprawny. Działał dosłownie 5 minut. Zachwycony tym, że reagował na przycisk tak jak powinien zamontowałem go, ale nie zdążyłem się na cieszyć, bo po chwili działał identycznie jak poprzedni. Więc wina leży gdzie indziej.

Podobny problem jest z szyberdachem, czasem w ogóle nie reaguje na przycisk, ale kiedy poruszam przekaźnikiem przy silniczku zaczyna działać. Ktoś mi powiedział, że ten przekaźnik jest również do szyby kierowcy, ale czy to prawda?

Następną rzeczą jaką próbuję sprawdzić, bądź wymienić to sterownik/przekaźnik sterowania szyb. Koledzy z forum BMW podpowiadali, że taki sterownik jest przy komorze grodziowej pod półką/nad nogami pasażera. Jednak tam nie znalazłem nic w podobie tego co widzę na allegro:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Liczę teraz na wasze podpowiedzi gdzie ten moduł może być schowany i czy coś jeszcze innego może być walnięte?
  • REKLAMA
  • #2 9618295
    Kermit1985
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    kolego jesli nadal potrzebujesz pomocy to sterownik znajduje sie za sterownikiem ABSu i musisz go odkrecic zeby dojsc do sterownika szybami, mialem podobnie jesli chodzi o domykanie po pare cm odkrec silniczek od szyb i obroc go o 180 i przykrec

Dodano po 18 [sekundy]:

powinno pomoc
  • REKLAMA
  • #3 9618462
    rafalekjan
    Poziom 11  
    Przecież tak się nie zmieści...
  • REKLAMA
  • #4 9622627
    Kermit1985
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    zmiesci sie bez problemu
  • REKLAMA
  • #5 9624744
    rafalekjan
    Poziom 11  
    Ale jaki to jest sens, skoro odkręcony silniczek działał tak samo jak zamontowany w drzwiach. Co miało by się zmienić po odwróceniu? Bo wątpię, żeby zadziałał tylko dlatego, że będzie do góry nogami...

Dodam jeszcze, że przy otwieraniu drzwi uchyla mi się szyba. Obojętnie czy mam zamkniętą do końca, na połowie czy otwartą na maksa. Prawe drzwi tak nie reagują.
  • #6 9624957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA