logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV6-2015sw - Bluetooth nie przesyła plików po wymianie płyty głównej

Leila 01 Maj 2011 18:22 4541 15
REKLAMA
  • #1 9458393
    Leila
    Poziom 10  
    Witam, od kilku godzin szukam jakiejś pomocy w Internecie i niestety nigdzie nie widzę takiego problemu. Jeżeli jednak jest, to możecie mnie zlinczować, jednak przed tym proszę podać link do rozwiązania. :) Jestem poirytowana i zdesperowana.

Mój laptop HP Pavilion DV6-2015sw po pół roku użytkowania pojechał do serwisu, a przed tym miał zrobiony format. W serwisie wymieniono płytę główną. Po tym czasie wbudowany bluetooth przestał prawidłowo działać tj. potrafi wyszukać i powiązać urządzenia, ale za nic w świecie nie da się przesłać pliku. Oczywiście przed formatem i serwisem wszystko dobrze działało i bardzo często korzystałam z bluetooth.
    W telefonie wyskakuje komunikat "Usługa nieobsługiwana przez drugie urządzenie", natomiast w komputerze "Nie znaleziono urządzenia z interfejsem bluetooth. Sprawdź czy urządzenie z interfejsem bluetooth jest prawidłowo podłączone i włączone" -mimo, że urządzenia da się dodać, wpisuje się hasło, są uwierzytelnione etc.
    Sterowniki aktualizowałam, usuwałam i dodawałam na nowo urządzenia, rzucałam telefonem o ścianę i sprawdzałam połączenie na innych urządzeniach. NIC.
    Proszę o pomoc... :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9458566
    Leila
    Poziom 10  
    Wiedziałam :P
    Dobrze, ale nie rzucałam wszystkimi telefonami, więc któryś powinien działać!
  • #4 9458632
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 318
    W tym amoku i afekcie to i pewnie lapkiem rzuciłaś i nie pamiętasz :P
    Czyli dział hardware :P
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 9459132
    metylopentan
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jeśli telefon łączy się z innym telefonem po locie na ścianę to powinien być ok :D
    Leila napisał:

Mój laptop HP Pavilion DV6-2015sw po pół roku użytkowania pojechał do serwisu.

Po pół roku od nowości, czyli zostało Ci 1,5 roku gwarancji :) System był instalowany od nowa po wymianie płyty głównej? Jeśli nie, spróbuj go przywrócić z recovery/zainstalować. Jeśli nie pomoże, to znaczy, że problem jest raczej związany ze sprzętem a nie ze sterownikami. Zgłoś reklamację, niech wymienią Ci co trzeba.
  • #6 9459983
    Leila
    Poziom 10  
    I oczywiście wyślę go drugi raz, jednak myślałam, że obędzie się bez tego i uda mi się samej to jakoś zrobić. :cry: Przecież tydzień czy dwa bez mojego "HPka" to koszmar !

Po wymianie system nie był instalowany. Format był zrobiony przed serwisem (myślałam, że to pomoże). Z serwisu wrócił taki, jak go oddałam (no, poza inną płytą główną :P ). Więc faktycznie tutaj może tkwić problem... Tylko że ja już nie mam gdzie mieścić tych wszystkich rzeczy z dysku, więc wizja kolejnego formatowania mi się nie podoba ... ;p
  • Pomocny post
    #7 9459994
    metylopentan
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Format przed oddaniem do serwisu był zbędny :P Trzeba było to zrobić po powrocie laptopa. Jeśli masz możliwość przeinstaluj system teraz (zrób sobie 2 partycje, żeby móc oszczędzić pliki w przyszłości - robiąc partycje stracisz wszystkie dane więc lepiej je gdzieś zgraj). Jak nie pomoże to wysyłaj znowu. Na szczęście HP uwija się z serwisem :)
  • #8 9460018
    Leila
    Poziom 10  
    Myślałam, że to wina systemu, dlatego go sformatowałam, gdy to nie pomogło, pojechał dopiero do serwisu...

A Ojciec mi powtarzał "nie bierz HP, to najbardziej awaryjne laptopy w ostatnich czasach.."
    Ale nie, ja się uparłam. I mam za swoje. Po kilku miesiącach wytarły się literki na klawiaturze (niektórych już wcale nie ma), po pół roku pojechał do serwisu na wymianę płyty głównej, nie działa bluetooth, z głośnikami/słuchawkami też problem, bo podłączam słuchawki, a dźwięk i tak jest w głośnikach, komputer sam wybiera co gdzie będzie odtwarzał (np. jedno okienko z gg będzie dawało dźwięk w głośnikach, a drugie w słuchawkach, etc.). Dziwne, że jeszcze panel dotykowy działa !

ŻAŁUJĘ.
  • #9 9460147
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Trafiło Ci się na jakiś trefny egzemplarz. Ja mam swojego HP już ze dwa lata i nic się nie dzieje. Dodam, że jest eksploatowany ekstremalnie i nie oszczędzam go. ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 9460165
    Leila
    Poziom 10  
    Trefny egzemplarz? Siostra kupiła identyczny, tylko 17" , prawie go nie używa, niezwykle szanuje, a również przetarły się już literki. Paranoja.
  • #11 9460183
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ciężko mi w to uwierzyć ponieważ mój HP to praktycznie ta sama specyfikacja i ten sam wygląd a złego słowa nań powiedzieć nie mogę. Kupiony nowy ze sklepu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 9460216
    Leila
    Poziom 10  
    Nowy z hurtowni ! ;)
  • #13 9460298
    remi080
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    HP ma bardzo dobre modele biznesowe Probook; Elitebook, Paviliony należy omijać szerokim łukiem.
  • #14 9469325
    Leila
    Poziom 10  
    Potwierdzam - Paviliony należy omijać !

Problem bluetootha rozwiązany formatem komputera, co jednak skutkowało rozdrażnieniem całej Rodziny. Mianowicie:
    Komputer sformatował dysk, a przy "przywracaniu ustawień fabrycznych", przy 83% wyskakiwał error, następnie reset i tylko błąd "brak BOOTMGR" (jak się później okazało - bardzo częsty wśród użytkowników laptopów). Na żaden podany przez internautów sposób komputer nie chciał przywrócić mi Windowsa. Pomoc przyniosła tylko zewnętrzna nagrywarka usb. A już leżało przy mnie pudełko i papiery do wysyłki.
    Strzeżcie się Pavilionów ! :)

Przepraszam za cały offtop, dziękuję za porady i pozdrawiam :)
  • #15 9470865
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Macie jakieś dziwne wypadki albo uprzedzenia. Przez cały czas jaki mam mojego paviliona (około 2 lata) nic złego się nie dzieje. Nawet kilka razy mnie pozytywnie zaskoczył :)
    Leila napisał:
    dziękuję za porady i pozdrawiam :)

Do tego służy funkcja forum ;)
    Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 9472207
    Leila
    Poziom 10  
    Podsumowując:
    Problem bluetootha rozwiązany formatem (co przyniosło dalsze komplikacje, ale to nieważne).

Aktualnie mam problem z dźwiękiem stereo, lecz to zawrę w innym temacie.

:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP Pavilion DV6-2015sw zgłasza problem z funkcjonalnością Bluetooth po wymianie płyty głównej w serwisie. Po serwisie Bluetooth nie przesyła plików, mimo że urządzenia są wykrywane i sparowane. Użytkownik próbował aktualizacji sterowników, ale to nie przyniosło rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z brakiem reinstalacji systemu operacyjnego po wymianie płyty głównej. Wskazują również na możliwe problemy z jakością laptopów serii Pavilion, sugerując, że lepszym wyborem byłyby modele biznesowe, takie jak Probook czy Elitebook. Ostatecznie, po formacie komputera, problem z Bluetooth został rozwiązany, ale pojawiły się nowe komplikacje związane z przywracaniem systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA