logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

seicento 0.9 , wtrysk zalewa , kontrolka nie gaśnie

bartekks 02 Maj 2011 15:26 6220 8
REKLAMA
  • #1 9461043
    bartekks
    Poziom 10  
    Witam,mam problem,po przekręceniu kluczyka nie gaśnie mi kontrolka wtrysku,reszta kontrolek ok.Samochód nie odpala,pompka podaje paliwo,iskra jest,wtrysk przelewa jak cholera.Bezpieczniki są ok.Gdy ręcznie steruję wtryskiem auto odpali,ale gdy wsunę wtyczkę i tak już zostawię,auto gaśnie.Myślałem że czujnik obr. wału , ale podobno nie byłoby wtedy iskry,a jest.Wtrysk podmieniałem i to samo.Z ciekawostek to we wtyczce wtrysku mam dwie masy,tak jakbym miał gdzieś przebicie.Instalacja jest ok.Po wyjęciu wtyczki od sterownika któryś z górnych pinów mi masuje,tak więc albo coś w sterowniku albo może jakiś czujnik nawalił i widzi błąd.Może czujnik temp. i zalewa go w ciul.Podobno są 3 ale nie mam pojęcia gdzie, bo się nie znam.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9461185
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9461205
    bartekks
    Poziom 10  
    nie da się tego naprawić tylko trzeba sterownik kupować?,no i czy jest to w miarę trafna diagnoza że mogę w ciemno tego sterownika szukać?
  • #4 9461212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9461217
    bartekks
    Poziom 10  
    a w razie czego,co mam robić lub co jest bardziej opłacalne czy tam trwałe/pewne,naprawa czy wymiana?

Dodano po 1 [minuty]:

przewody są ok,bo po odpięciu gniazda od sterownika problem z masowaniem znika
  • REKLAMA
  • #6 9461227
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9461259
    bartekks
    Poziom 10  
    nie ma,było to sprawdzane
  • #8 9461264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9461328
    bartekks
    Poziom 10  
    zaświeca się a gdy kręcę to miga

Dodano po 1 [minuty]:

a ten oring to w którym miejscu on jest,bo wtryskiwacz podmieniłem z innego samochodu i też zalewało

Dodano po 7 [minuty]:

i jeśli to ten oring to jest to też powodem tego że kontrolka nie gaśnie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Seicento 0.9, gdzie kontrolka wtrysku nie gaśnie po przekręceniu kluczyka, a auto nie odpala mimo obecności iskry i podawania paliwa przez pompkę. Wtrysk przelewa, a bezpieczniki są sprawne. Użytkownik podejrzewa czujnik obrotów wału, ale iskra jest obecna. W odpowiedziach sugerowane są różne diagnozy, w tym uszkodzenie sterownika wtryskiwacza oraz sprawdzenie przewodów pod kątem zwarcia do masy. Wskazano również na możliwość pęknięcia oringu pod wtryskiwaczem jako przyczyny zalewania. Użytkownik potwierdza, że przewody są w porządku, a kontrolka wtrysku miga podczas kręcenia rozrusznikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA