logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tuner diora as 952. Przestrojony, nie łapie stacji.

pawelloo3 02 Maj 2011 23:01 7660 25
REKLAMA
  • #1 9462936
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Problem tak jak w temacie. Tuner przestrojony zgodnie z opisem, znalezionym na elektrodzie. Usunąłem 4 kondensatory i prze lutowałem pin mikro kontrolera. Wyregulowałem napięcia 3v dla 87,5 MHz i 25V dla 108. Po wykonaniu tych czynności radio szumi, lecz nie odbiera żadnej stacji. Na zakresie LW, coś łapie w miarę czysto. Na załączonym obrazku zaznaczyłem "antenkę", po podłączeniu do niej przewodu tuner odbiera stacje ale słabo je słychać. Czy ktoś wie co może być nie tak? Od czego zacząć poszukiwania?
    tuner diora as 952. Przestrojony, nie łapie stacji.
  • REKLAMA
  • #2 9462950
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    Żadnego obrazka nie ma. Zapewne głowica Ci się rozleciała, nie stroiłeś nic poza tym?
  • REKLAMA
  • #4 9463043
    sarna
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Nie wykonałeś wszystkich czynności jakie są zawarte w instrukcji, albo nie napisałeś że je wykonałeś. Musisz zestroić wzmocnienie głowicy (na pewno w instrukcji pisze). A ta antenka to taki dziwny kondensator, zostaw go w spokoju i nic pod niego nie podpinaj.
  • REKLAMA
  • #5 9463913
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Poniżej linki do instrukcji z których korzystałem. Niestety nie pisze w nich nic o zestrojeniu wzmocnienia głowicy. Jedyne opisane czynności, to ustawienie odpowiedniego napięcia na kołku K10, dla poszczególnych częstotliwości i dostrojenie stacji. Ale to już wykonałem i po przeszukaniu całego pasma, nie znalazłem żadnej stacji.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic32539.html#163379
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic7966.html

Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak? Od czego zacząć poszukiwania usterki? Tuner uruchamiałem ponownie, przeszukałem całe pasmo i nic, przez cały czas w głośnikach słyszę niezmienny szum. Może próbować ustawić zakres na jakiejś stacji i regulować cewkami?
  • #6 9469860
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Możliwe, że wylutowałeś niewłaściwy kondensator, lub coś uszkodziłeś. Na zdjęciu widzę kondensator C30, który powinien być usunięty. Napisz, jakie elementy usunąłeś i jakie miały wartości. Wydaje mi się, że kondensatory są wyłamane a nie wylutowane. A to zła metoda.
  • #7 9470296
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Usunąłem kondensatory, które są na poniższym zdjęciu zaczernione. Zostały wyłamane, ale robiłem to ostrożnie szczypcami, tak aby nie wciskać kondensatora i nie zaczepiać o inne elementy. Na płytce został tylko kondensator c31 udało się urwać jedną nóżkę, dalej nie ryzykowałem.

tuner diora as 952. Przestrojony, nie łapie stacji. tuner diora as 952. Przestrojony, nie łapie stacji.
  • #8 9470805
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Czy w trakcie szukania stacji szum zmienia się? Czy jest reakcja podczas kręcenia trymerem lub cewką w heterodynie? Rozważ możliwość demontażu modułu głowicy i sprawdzenia poprawności od strony druku.
  • #9 9470948
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Podwójne obwody strojone za wzmacniaczem w.cz. mogą być źle zestrojone, tzn. gdy nie pracują na tej samej częstotliwości to sprzężenie między nimi jest zbyt słabe, to sygnał nie jest przekazywany do obwodu wtórnego, i efekt jest taki, że głowica odbiera coś dopiero, gdy antenę dołączysz do wejścia mieszacza. Gdy dotykałeś kondensatora zrobionego z "drucików" to mógł być właśnie ten efekt.
    Ponieważ nie ma pewności, czy głowica była sprawna przed przestrojeniem, to może warto najpierw faktycznie sprawdzić chociażby czy od strony druku wszystko jest ok, jakieś charakterystyczne napięcia w układzie itp.
  • #10 9471375
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Szum się nie zmienia podczas szukania stacji. Słychać również przydźwięk w postaci buczenia. Tuner nie reaguje na kręcenie trymerem lub cewką. Wylutuje głowicę i zbadam ścieżki, może jakieś zimne luty są. Przed wymontowaniem sprawdzę napięcia na głowicy.
  • #11 9471860
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    Witam.
    Chociaż kolega w pierwszym poście napisał że uzyskał napięcie przestrajania w zakresie 3V-25V warto sprawdzić czy podczas przestrajania w zakresie 88MHz-108MHz napięcie na K10 rośnie płynnie.
    Pozdrawiam.
  • #14 9490473
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Witam ponownie po przerwie weekendowej! Dokonałem pomiarów tranzystorów w głowicy.Oto wyniki:
    Napięcia prawidłowe podane w temacie z linku podanego przez Józio17 dla:
    T1 (BF961) D-14V; S-0,4V; G1-0V; G2-4,7V
    T2 (BF414) E-12,8V; B-12,2V; C-0,1V

Napięcia zmierzone przeze mnie:
    T1) D-13,6V; S-0,55V; G1-0V; G2-4,49V
    T2) E-12,4V; B-11,7V; C-0,1V
    T3) [BF440] E-11,9V; B-12,6V; C-0,01V

Wszystko wydaje się w porządku, poza napięciem na kolektorze tranzystora T3?!
    Czy ma ktoś jakieś propozycje, gdzie szukać usterki? Zimne luty? Czy głowica do wyrzucenia? Czy pomiar napięć to za mało żeby zdiagnozować co jest nie tak?
  • #15 9502755
    grigorij71
    Poziom 11  
    Witam, z moich starych notatek z tunera na tej samej głowicy wynika że napięcie na G2 jest takie jakie ma tuner bez sygnału, arw ustawia głowicę na max wzmocnienia. Zakładam że w pcz nic nie było strojone i jest sprawne. Po dotknięciu palcem tego kondensatora "dziwnego" powinno napięcie nieco spaść. Podam moje wyniki 3,58 V bez sygnału, a 0,086 w czasie poprawnego odbioru. Tutaj rację należy przyznać koledze Ptolek że nie są zestrojone obwody wejściowe głowicy.
  • REKLAMA
  • #16 9505832
    MARIUSZ196
    Poziom 13  
    Ocena: 68
    patrzę na zdjęcie głowicy i chyba nie wyłamałeś kondensatora C 31
  • #18 9528287
    grigorij71
    Poziom 11  
    Witam, na elektrodzie już było bardzo dużo opisów przestrojeń.
    Szukałem trochę ale starsze posty już nie istnieją. To w skrócie obwody wejściowe strój indukcyjnością na początku pasma a pojemnością na końcu zakresu. I tak się powtarza kilka razy. Jak masz nadajniki o częstotliwościach i z początku i z końca zakresu np ok 90 i 106 to by bardzo ułatwiło strojenie. Jak usłyszysz silniejsze nadajniki to potem próbuj na słabszych, albo skracaj antenę. Dużo cierpliwości i powodzenia .
  • #19 9528875
    bekier
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Ad. C31:
    Czasami kondensator pozostawiony na jednej nodze może przeszkadzać. Powoduje niechciane pojemności montażowe i to zmieniające się(tu ważne jest nawet kilka pF). Ostatecznie może zostać podłączony od strony masy.
    A strojenie góra-dół powinno być powtarzane nie na krańcach, bo zrobi "dziurę" w środku pasma lecz ok 10% za początkiem i przed końcem.

I jeszcze ważne:
    -tu obwód oscylatora słabo wpływa na zmianę częstotliwości a ma duże znaczenie na czułość (poziom napięcia oscylacji).
    Więc praktycznie zrób tak: złap dokładnie na wyświetlaczu stację o znanej częstotliwości i strój cewką L5 i trymerem C20 w oscylatorze ma max sygnału - nie powinno odstrajać się od stacji. Potem resztę obwodów góra - dół jak już opisano wcześniej

Grześ.
  • #20 9554980
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Skorzystałem z rad i kondensator, który pozostał usunąłem. Ustawiłem jakąś stacje i próbowałem stroić, lecz nie przyniosło to efektu. Żadnych zmian, szum i brumienie non stop. Efekt daje przyłożenie wkrętaka do kondensatora z drucików. Tuner gra wtedy dosyć czysto. Przede wszystkim, łapie ustawioną stacje a regulacja trymerem i cewką nie dała takiego efektu. Przy dotykaniu do "dziwnego" kondensatora napięcie się nie zmienia. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #21 9560197
    Józio17
    Poziom 31  
    Witam.
    Czy płytka głowicy została sprawdzona pod kątem zimnych lutów, oraz pęknięć ścieżek?
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie wzmacniacza w.cz.
  • #22 9562936
    bekier
    Poziom 19  
    Z opisu wynika, że nie pracuje układ wejściowy.
    Czy na pewno zestroiłeś obwody wejściowe do nowego pasma tak jak opisano wyżej? Tzn L6 i C8 , potem L3,4 i C6 i L1,2 i C1 odpowiednio na 90Mhz i 106Mhz.

Jeżeli tak, to kłopot, bo chyba T1-BF961 do wymiany, ale to rzadko się zdarzało.

A co to za "brumienie" - powinien być czysty szum - lepszy lub gorszy.

Grzes
  • #23 9604478
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Witam! Udało mi się znaleźć trochę czasu, żeby naprawić w końcu ten tuner. Powiedzmy, że się udało. Dzięki wam koledzy, użytkownicy portalu elektroda:). Trochę się trzeba było nakręcić, żeby to wyregulować. Podczas naprawy, ustawiłem stacje w dolnym zakresie i dokonywałem regulacji wg kolejności podanej przez kolegę bekier. To samo zrobiłem ze stacją w górnym zakresie częstotliwości. Wcześniej, regulacja nie dawała żadnego efektu, ponieważ rdzeń cewki L3,4 nie dał się do końca wykręcić. A to było niezbędne do wyregulowania tunera.

Wynik regulacji:
    Tuner na częstotliwości 91.9 [RMF FM RTCN Siedlce 'Łosice' (30.00 H)]. Z anteną w postaci kabla, ustawiona w optymalnym punkcie w pokoju sygnał mono odbiera ładnie bez szumów, czy zakłóceń. Stacje "na dole" jak i "na górze" w porządku. Sygnał stereo słabo. Tylko parę stacji po środku odbierają bez większych zakłóceń. Świecą się przy tym 3 diody pokazujące moc sygnału. Na innych stacjach, nie świeci się żadna dioda. Czy da się to doregulować? Czy to już raczej sprawa anteny?
  • #24 9619928
    bekier
    Poziom 19  
    Raczej stroić.
    Oscylator na znanej stacji w środku pasma na max sygnału i cewką i trymerem tylko raz.
    Potem wzmac w.cz. i wejście w/g zasady na dole pasma cewkami, u góry trymerami.
    Powtórzyć 2-3 razy i musi być lepiej.
    Grzes
  • #25 9624578
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Spróbuje dostroić.
    bekier napisał:
    (...) Tzn L6 i C8 , potem L3,4 i C6 i L1,2 i C1 odpowiednio na 90Mhz i 106Mhz.(...)
    Grzes

Czy to jest kolejność strojenia, którą opisujesz poniżej?

bekier napisał:
    Oscylator na znanej stacji w środku pasma na max sygnału i cewką i trymerem tylko raz.
    Potem wzmac w.cz. i wejście w/g zasady na dole pasma cewkami, u góry trymerami.

Czyli oscylator L6 i C8 stroję na początku, potem tylko cewkami albo trymerami w zależności od pasma, dół czy góra.
  • #26 9626975
    Józio17
    Poziom 31  
    Witam.
    Na zdjęciu zaznaczyłem poszczególne obwody, każdy należy stroić osobno, zaczynamy od 1, ustawiamy w pamięci dwie stacje, pierwsza w pobliżu częstotliwości 88MHz, druga w pobliżu 108MHz, włączamy pierwszą i cewką stroimy na max. sygnału, następnie włączamy drugą i trymerem stroimy max. sygnału, czynność powtarzamy 3-4 razy dla każdego obwodu, oscylator u kolegi działa poprawnie, świadczą o tym napięcia 88MHz-3V, 108MHz-25V.tuner diora as 952. Przestrojony, nie łapie stacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Diora AS 952, który po przestrojeniu nie odbiera stacji radiowych, a jedynie szumi. Po wykonaniu modyfikacji, w tym usunięciu kondensatorów i regulacji napięć, tuner odbiera jedynie na zakresie LW. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności wykonanych modyfikacji, w tym zestrojenie wzmocnienia głowicy oraz obwodów wejściowych. Wskazano na możliwość uszkodzenia elementów, takich jak kondensatory, oraz na konieczność dokładnego strojenia obwodów na różnych częstotliwościach. Po kilku próbach regulacji, użytkownik uzyskał poprawę odbioru, ale nadal występują problemy z jakością sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA