logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 128 WRL - Jak łączyć ekspandery wejść CA64E: szeregowo czy równolegle?

waslaw 31 Sty 2015 20:41 2679 14
REKLAMA
  • #1 14388667
    waslaw
    Poziom 8  
    Witam.
    Jestem na etapie projektowania systemu alarmowego opartego o integrę 128 wrl w domu jednorodzinnym. Na razie układam sobie wszystko "na stole" i pojawiają mi się pierwsze pytania. A więc, czy ekspandery wyjść CA64E należy łączyć ze sobą szeregowo czy można równolegle do płyty głównej centrali? Które z rozwiązań jest lepsze, czy to w ogóle ma znaczenie?

Dodano po 3 [minuty]:

Oczywiście chodzi o ekspandery wejść
  • REKLAMA
  • #2 14388711
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Witam,

Masz kolego wszystko ładnie w instrukcji instalatora opisane wraz z schematami wszystkie ekspandery łączysz w gwiazdę tj. do szyny ekspanderów centrali naturalnie można od ekspandera do ekspandera połączyć aby nie ciągnąć dwóch przewodów z tym samym.

Pozdrawiam
    MariuszX49
  • Pomocny post
    #3 14388716
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14388760
    waslaw
    Poziom 8  
    Problem polega na tym, że podłączyłem 2 ekspandery (pierwszy o adresie 1 - przełącznik 1 w pozycji ON, drugi o adresie 2 - przełacznik 2 w pozycji ON) szeregowo, do tego momentu wszystko jest ok. Teraz próbuję podłączyć 3 ekspander bezpośrednio do płyty głownej, ustawiam adres na 3 (czyli przełącznik 1 i 2 do pozycji ON) i pojawia się problem bo dostaję alarm na wszystkich wejściach z dwóch pierwszych ekspanderów i płyty a 3 ekspander nie jest widoczny. Przy próbie identyfikacji ekspanderów bez powodzenia, dioda na ekspanderze 3 świeci światłem ciągłym. Skoro można podłączać i tak i tak to nie powinno być problemu. Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 14388805
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Szeregowo to złe słowo jeśli dwa działały to znaczy, że dobrze je podłączyłeś nie pomyliłeś CLK z DATA jak świeci to znaczy nie ma komunikacji z centralą spróbuj z innym adresem.
  • REKLAMA
  • #6 14388814
    waslaw
    Poziom 8  
    Edit: Alarm sabotażowy pojawia się z 3 wejść 2EOL/NC na ekspanderze o adresie 1
  • #7 14388818
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Daj rezystor na to wejście 1.1kOhm i sprawdź.
  • #8 14388854
    waslaw
    Poziom 8  
    Sabotaż pojawił się na trzech wejściach. Mam tam podłączone czujki PIR. nie za bardzo wiem gdzie dać ten rezystor:? Spróbuję z innym adresem. Czy można jakość sprawdzić czy nie ma konfliktu adresów z poziomu DLOADX?
  • REKLAMA
  • #9 14388904
    MariuszX49
    Poziom 21  
    odłączasz czujkę i dajesz rezystor np.Z1 do com jeśli chodzi o konflikt nie miałem takiego przypadku odłącz dwa pozostałe ekspandery zostaw ten jeden zrób identyfikacje i będziesz miał odpowiedź jaki ma adres w DloadX w strukturze systemu jest adres.
  • #10 14388984
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 14389037
    waslaw
    Poziom 8  
    Sabotaż jak najbardziej z wejść 2EOL/NC na ekspanderze o adresie 1, na tym ekspanderze są też wejścia NC. Centrala nie widzi tego 3 ekspandera - tak jak pisał Mariusz. Nie wiem tylko dlaczego...

Dodano po 6 [minuty]:

Dodam jeszcze że do 3 ekspandera nic nie jest podłączone
  • #12 14389107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 14393916
    waslaw
    Poziom 8  
    Czy odłączenie ekspanderów powoduje utratę ustawień wyjść podłączonych do ekspandera, czy po ponownym podłączeniu ekspandera będą one zapisane gdzieś?
  • #14 14393954
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    waslaw napisał:
    Czy odłączenie ekspanderów powoduje utratę ustawień wyjść podłączonych do ekspandera, czy po ponownym podłączeniu ekspandera będą one zapisane gdzieś?

Zapisz sobie ustawienia centrali do pliku, następnie odłącz zasilanie, odepnij ekspandery, podepnij ten jeden, włącz zasilanie, przeprowadź identyfikację ekspanderów (z poziomu klawiatury), sprawdź czy działa prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 14400129
    waslaw
    Poziom 8  
    Udało się załatwić sprawę zmianą adresu na 4 a potem z powrotem na 3 i działa. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik projektuje system alarmowy oparty na centrali Integra 128 WRL i pyta o sposób łączenia ekspanderów wejść CA64E. Odpowiedzi wskazują, że ekspandery powinny być łączone w konfiguracji gwiazdy, a nie szeregowo. W przypadku problemów z identyfikacją ekspandera, zaleca się sprawdzenie adresów oraz poprawności połączeń, w tym użycie rezystorów na wejściach. Użytkownik rozwiązał problem zmieniając adres ekspandera, co pozwoliło na jego prawidłowe działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA