logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica z akumulatorem do zasilania silnika 1-fazowego 90W w razie awarii?

lukaspaw 08 Lis 2004 19:41 2055 11
REKLAMA
  • #1 970789
    lukaspaw
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    mam pytanie. w domu ogrzewanie jest na piec CO ogrzana woda w obieg po grzejnikach wprawiana jest silnikiem 1-fazowym (90W). i tu jest mały problem ostatnio zdażyła sie awaria-brak prądu. spowodowało to zatrzymanie silnika (gdyby nie było nikogo w domu szybko zagotowujaca się woda w piecu mogłaby go rozerwać). czy sa jakieś sposoby na zapobieżenie temu. mam na myśli jakąś przetwornice zasilaną z akumulatora, która po zaniku napięcia automatycznie włączała by silnik. może są gotowe takie układy do kupienia (niestety jak na razie nie znalazłem-albo bardzo mocne albo zbyt słabe).jeśli ktoś spotkał sie z czymś takim tom proszę o pomoc. dzięki
  • REKLAMA
  • #2 970907
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 971075
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Witam.
    A rozważałeś zastosować zwykłego UPS-a. Przy mocy 90W jakiś czas Ci ta pompa pociągnie. Co prawda są jakieś podobno problemy z pracą silnika zasilanego z UPS-a. Niedokładny przebieg sinusoidy. Zawsze warto spróbować.
    Pozdrawiam.
    :)
  • #4 971392
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    zwykle takie piece wykrywają brak prądu i wogóle nie działają => sprawdź to :!: Jak pompa nie działa to jakiś czujnik przepływu nie daje sygnału i piec stop robi, a nawet jak nie zrobi to jakies zabezpieczenia termiczne zostają, ewentualnie jak to nie zadziała zawór bezpieczeństwa, który wypuści parę po przekroczeniu 3-4bar, w zależności od piecyka.
    Napisz co to za model, bo jakoś wierzyć mi się nie chce :)
  • REKLAMA
  • #5 974830
    lukaspaw
    Poziom 12  
    problem z tym ze ten zawor dziala ale nie do konca. mialem stary piec wiec ruly tam byly duze i nie bylo problemu-jak woda sie zagotowala to i tak to wytrzymywalo. teraz ze wzgledu na ta pompke ruleczki sa cieniutkie i nagrzanie bez pracy pompy to moment. zawor dziala ale niewystarczajaco.gadalem z facetami ktorzy sie tym zajmuja (praktykami od roboty a nie sprzedawcami) i oni potwierdzili ze nowe cienkie rulki i pompka to super sprawa ale na zachodzie gdzie zaniki pradu sie nie zdazaja (no chyba ze trzesienie ziemi czy cos podobnego) a u nas to albo zwieksze srednice rul (ale wtedy znowu pompa jest za mala przy normalnej pracy z zasilaniem sieciowym) albo zastosuje osobne zasilanie na pompe. problem z tym ze znalazlem pare schematow z przetwornicami ale tam wszedzie sa na wyjsciu prostokaty a z tego co slyszalem to sprzet elektroniczny nie narzeka na taki przebieg ale podobno wszelkiego rodzaju silniki nie sa doradzane do stosowania. znalazlem rowniez przetwornice w sklepie na mikrokontrolerze z "ala" sinusoida ale znowu nie mam dostepu do programatora (napisanie programu by juz jakos poszlo) by cos takiego zrobic.
  • REKLAMA
  • #6 975806
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Nie bardzo rozumiem co dokładnie chcesz zrobić lukaspaw? Czy chcesz po prostu zabezpieczyć przed zagotowaniem, czy może zasilanie awaryjne? Jeśli to pierwsze to najprostszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie czujnika temperatury i gdy przekroczy ustalona temp. wyłączać piec. Jednakże w przypadku dłuższego czasowo zaniku prądu masz niedogrzane mieszkanie.
  • REKLAMA
  • #7 976370
    Ulyssess
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    [quote="WoŹnY"]zwykle takie piece wykrywają brak prądu i wogóle nie działają => sprawdź to [quote]

A w jaki sposób piec węglowy ma wykryć brak prądu ?
    Teść ma w domu całkiem nową instalacje grzewczą ale najprostrzy piec na wungiel i jak zbraknie prądu to jedno co zabezpiecza to zawór ciśnieniowy i pełno gorącej wody w kotłowni. Ciekaw jestem co będzie jak wywali całą wodę = spalona ngrzewnica.

Pozdroofka Piotrek
  • #8 985075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 988458
    lukaspaw
    Poziom 12  
    no i tu jest problem-piec jest stary i nie ma mowy o zadnym jego wyłączeniu-no chyba że ktoś zaleje palenisko. rułki są faktycznie za cienkie ale takie zostały dobrane do danego silnika i faktycznie po napaleniu po chwili jest w domu ciepło, przy starych grubych rułach trwało to troche krócej od wiecznie. a zmiana ruł pociaga zmiane silnika na wiekszy. wszystko fajnie i pięknie ale w momencie zaniku zasilania piec może trafić szlag. najbardziej trafne wydaje mi się tu zastosowanie przetwornicy ale takiej z sinusoida a nie prostokatami. w ostateczności trzeba bedzie wymienić rułki na grubsze.
  • #10 988980
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 991128
    lukaspaw
    Poziom 12  
    to własnie robili spece od pieców ale coś mi sie zdaje że chyba schrzanili. ale troche wiecej wiem więc nie pójde do nich pogadać w ciemno. dzięki
  • #12 991297
    szczepang
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    coś chyba popaprane to CO, ale teraz już z nim nic nie zrobisz

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilania silnika jednofazowego 90W pompy obiegowej w systemie centralnego ogrzewania podczas awarii zasilania sieciowego. Silnik ten odpowiada za cyrkulację wody grzewczej, a brak prądu powoduje zatrzymanie pompy, co grozi przegrzaniem i uszkodzeniem pieca CO. Rozważano zastosowanie przetwornicy zasilanej z akumulatora, która automatycznie uruchamiałaby silnik po zaniku napięcia. Jednakże typowe przetwornice generują przebieg prostokątny, co może być niekorzystne dla silników indukcyjnych. Proponowano użycie UPS-a, choć istnieją obawy dotyczące jakości przebiegu sinusoidalnego i kompatybilności z silnikiem. Wskazano również na problem niedopasowania średnic rur (rułek) do pieca i pompy, co wpływa na skuteczność zaworu ciśnieniowego jako zabezpieczenia przed przegrzaniem. Zawór ciśnieniowy działa jako podstawowe zabezpieczenie, ale w nowoczesnych instalacjach z cienkimi rurami może być niewystarczający. Sugerowano wymianę rur na grubsze lub zastosowanie osobnego zasilania awaryjnego dla pompy. Wskazano, że dobór rur powinien być dostosowany do pieca, a nie do pompy, a konsultacje z hydraulikami mogą pomóc rozwiązać problem bez konieczności stosowania przetwornicy. W przypadku starszych pieców brak możliwości automatycznego wyłączenia pieca przy zaniku prądu zwiększa ryzyko uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA