logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja LAN: 3com na XP i Realtek na 98SE, brak połączenia

bb 08 Lis 2004 20:06 1917 11
REKLAMA
  • #1 970867
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam
    Dwa kompy polaczone skretka z przeplotem w jednym karta 3com i win xp a drugi to realtek i win 98se, tylko nie wiem jak to wszytko skonfigurowac od stronu systemow. Probowalem juz roznych opcji o obu systemach oraz kreatora polaczenia lokalnego z plyty xp ale jest tyle opcji i innych rzeczy zwiazanych z tymi polaczeniami ze nie wiem co mam wziac i co ustawiac zeby dzialalo. Na zadnej z kart nawet dioda ni zaswieci :(
    Prosze o jakis opis krok po kroku co mam zrobic zeby oba kompy sie widzialy. Nie znalazlem nic na rzadnych stronach ani na rzadnych forach.
    Prosze o pomoc!! Sypne punkcikami jak ktos pomoze :)
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 970916
    eDZio
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    jeśli na kartach jest dioda 'link' pokazująca fizyczne połączenie i to ona ci się nie świeci to sprawdź kabel, bo tak to możesz grzebać w systemie i nic to nie da
  • #3 971074
    bb
    Poziom 20  
    Na 3comie jest dioda ACT (pewnie ona sygnalizuje podlaczenie) a na realteku jest ACT i LINK oczywiscie zadne sie nie pala, sugerujesz zeby sprawdzic kabel? w jaki sposob?
    pozdr
    bb
  • REKLAMA
  • #4 971101
    Piotr Grzyśka
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Do sprawdzenia kabli służy tester, ale to jest drogie, wiec nie sądze że kupno albo samodzielne zrobienie testera miałoby sens. Ja proponuje przejście się do kogoś w celu sprawdzenia na innych komputerach lub też zrobieniu kabla jeszcze raz(cena wtyczki RJ-45 to tylko okolo 50 gr). Można oczywiście użyć też miernika.
  • #5 971128
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Najlepiej idź do jakiegoś sklepu komputerowego i niech ci zacisną końcówki jeszcze raz. A co do konfiguracji sieci to ustawiasz tą samą grupę roboczą a następnie ip na każdym z kompów np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2 u mnie działa bez problemów. Problem może się pojawić jak na XP będziesz miał ustawiony system plików ntfs.
  • REKLAMA
  • #6 971143
    snakemen
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jezeli robiles kabelek we wlasnym zakresie to radzilbym sprawdzic czy prawidlowo zacisnales koncowki. Aby polaczyc bezposrednio dwa kompy musisz miec tak zwany kabel krosowany (jedna koncowke zaciskasz wedlog standardu 568A, a drugą wedlog standartu 568B). Jezeli tak masz zacisniete koncowki i nadla nie ma polaczenia to sprawdz omomierzem przejscia pomiedzy koncowkami. Jezeli obie czynnosci wykonales dobrze to musi pojawic sie polaczenie pomiedzy dwoma komputerami, czyli powinny zaswiecic sie diody kart sieciowych a dodatkowo w win Xp jest opcja ktora powoduje pojawienie sie ikony obok zegara ktora sygnalizuje polaczenie. Jezeli go nie ma to wowczas ikona jest skreslona czerwonym krzyzykiem. Narazie to tyle, zycze powodzienia

Pozdrawiam
  • #7 971204
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Prosze oto plik z zawartością pomocy w łączeniu 2-ch komputerów po przez karty sieciowe są tam też narysowane połączenia kabla A-B wszystko po polsku i jeszcze jeden plik pt: Konfiguracja sieci
    Załączniki:
    • Konfigurowanie sieci .pdf (168.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łączenie 2-ch Komputerów w sieć LAN.zip (118.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 971219
    eDZio
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    tak jak ktoś wspominał miernikiem można, sprawdź czy jest zwarcie na przewodach tego samego koloru po obu końcach, jeśli jest ok to sprawdź czy wtyczki są zaciśnięte dobrze, i jak jest ok, to czy dobrze są przewody ułożone, jeśli są kolorowe i białe bez żadnych pasków na nich to nie można ich dowolnie układać tylko te skręcone białe mają być obok kolorowych pamiętając o skrosowaniu
  • #9 971398
    bb
    Poziom 20  
    Ok dzieki za tyle odpowiedzi :)
    Jutro siade dokladnie poczytam co napisalisie i co jest w zalacznikach i posprawdzam te kabelki.
    A koncowki zacisniete mialem jako gratis do kupionego kabla.
    pozdr
    bb

ps.
    Co do odpowiedzi "514242" to mam sie wbic we wlasciwosci tcp/ip od sieciowki i tak ustawiac taki sam ip i grupe? A co z brama i innymi? Czy jak jest "uzyskaj automatycznie" na obu kompach to nie wystarczy?
  • REKLAMA
  • #10 971468
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Taka sama ma być grupa robocza a ip inne na każdym kompie. Takie jak pisałem naprzykład. Reszty nie ruszaj.
  • #11 971998
    bb
    Poziom 20  
    Tak nie zauwazyl koncowki ip.
    Ale dioda informujaca o kablu powinna swiecic gdy tylko kabel jest podlaczony i oba kompy chodza, bez zadnego ustawiania polaczenia?
    pozdr

ps. przy wklepaniu ip w tcp/ip w xp automatycznie dodala mi sie brama. Taka sama brame ustwawic w 2 kompie?
  • #12 1078069
    bb
    Poziom 20  
    Witam po przerwie w temacie..
    Kabel zacisniety od nowa sieciowki sie widza, bo lampki sie swieca na obu, na tym kompie ktory laczy sie z netem bezposrednio na win xp (host?) pokazuje sie polaczenie sieciowe aktywne 100Mb/s a ten drugi komp z 98 nic.
    W tym z xp jest

Adres fizyczny: 00-04-75-8B-1B-CF
    Adres IP: 192.168.0.1
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna:
    Serwer DNS:
    Serwer WINS:

a na tym z 98:

Adres IP: 192.168.0.2
    Maska podsieci: 255.255.255.0

grupa robocza ustawiona na obu taka sama (DOM) firewall (ten standardowy xp) wylaczony w tym z 98 w tym drugim nie ma firewalla.
    Wchodze w otoczenie sieciowe w xp biore wyswietl komputery grupy roboczej i pozakuje ze nie moze poza tym mozliwe ze nie mam prawa dostepu czy czegos, biore to samo w 98 ale widze tylko swoj komputer (98) w grupie roboczej tego drugiego nie :(
    Zaznaczylem zeby udostepnilo co jakims dysku w obu kompach ale to nic nie pomoglo, dodam jeszcze ze udosteopnianie jest zaznaczone w obu kompach.
    Nie wiem co mam z tym zrobic, cos jednak sie laczy bo bo liczba bajtow odebranych jest nie az tam daleko do liczby wyslanych :)
    w tym xp pinguje tego drugiego (98) to jest 100% odebranych i 12ms robie to samo odwrotnie (98 pinguje xp) to jest dokladnie to samo 0 utraconych i 11ms.
    Pomocy!!!
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji połączenia LAN między dwoma komputerami: jednym z kartą sieciową 3Com na Windows XP, a drugim z kartą Realtek na Windows 98SE, połączonymi kablem skrętkowym z przeplotem (krosowanym). Problemem jest brak świecenia diod sygnalizujących połączenie na kartach sieciowych, co sugeruje problem fizyczny z kablem lub jego zakończeniami. Zalecane jest sprawdzenie poprawności wykonania kabla krosowanego, prawidłowego zaciskania wtyczek RJ-45 według standardów 568A i 568B oraz ewentualne użycie miernika lub testera kabli. Po poprawnym połączeniu fizycznym należy ustawić na obu komputerach tę samą grupę roboczą (np. DOM) oraz statyczne adresy IP w tej samej podsieci (np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2) z maską 255.255.255.0, bez konieczności ustawiania bramy domyślnej czy serwerów DNS. Wyłączenie zapory systemowej (firewalla) na obu maszynach jest wskazane. Po tych krokach diody na kartach powinny się zapalić, a komputery powinny się widzieć w sieci lokalnej. W przypadku problemów z widocznością w "Otoczeniu sieciowym" należy sprawdzić uprawnienia dostępu i udostępnianie zasobów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA