Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zbudowana siec lecz nie( )działa

somsiad511 26 Gru 2004 00:33 2046 29
  • #1 26 Gru 2004 00:33
    somsiad511
    Poziom 15  

    mam taki kłopot sieć niedziala kabel jest dobrze skrosowany ip na jednym kopie to 192.168.0.1 a drugi ma takie IP 192.168.0.2 brama dla obu taka sama 255.255.255.0 sieciówki też sprawne od kupla łączy mie kabel około 40m wiec powinło działać oba systemy to win98 jeden kop z takimi danymi 400mhz 96mbram graf 32 drugi to 166mhz 32mb graf 2mb wczym jest wina kabel skrosowany jest tak zwany krzyżowo
    [h]

    0 29
  • #2 26 Gru 2004 00:49
    SQ9PXB
    Poziom 27  

    brama?? i to jeszcze taka? dla pracy 2 kompow w sieci brama jest nie potrzebna!! jako 255.255.255.0 ustaw MASKE PODSIECI na obydwu komputerach, chyba ze przejezyczyles sie w pisaniu...jesli wszystko masz dobrze skonfigurowane to byc moze uszkodzony jest kabel lub byc moze wtyczki sa zle zagiete

    0
  • #3 26 Gru 2004 01:05
    Selekcjoner
    Poziom 12  

    Podaj dokładnie sekwencje kolorów po obu stronach kabla , chyba że jesteś w 100 % pewien że dobrze jest.
    Jak tam z diodkami na siciówkach co mruga co pali się a co nie, i jak sie objawia to że sieć nie działa , kompy się nie widza czy może widzą ale coś innego nie tak, pamiętaj że winda98 ma to do siebie że aby coś zobaczyć w otoczeniu (jeżeli tak sprawdzasz) musisz nieraz z 5 minut odświerzać.

    0
  • #4 26 Gru 2004 02:42
    rafels
    Poziom 22  

    Żeby komputery widziały się w otoczeniu sieciowym obydwa muszą być w tej samej grupie roboczej. Jej nazwę można zmienić w panel sterowania>sieć>identyfikacja>grupa robocza.
    Czy jest połączenie pomiędzy sieciówkami tzn czy świecą się diody LINK na nich?
    Czy sieciówki widoczne są w menadżerze urządzeń i czy zainstalowane są odpowiednie sterowniki?
    Czy zainstalowany jest protokół tcp/ip?


    Pozdrawiam.

    0
  • #5 26 Gru 2004 10:33
    SQ9PXB
    Poziom 27  

    ehh, grupy robocze nie musza byc takie same, jesli beda inne, wowczasz w otoczeniu sieciowym,w opcji Cala siec pokaza sie te 2 grupy robocze, protokol tcp/ip on musi miec zainstalowany!! sam podawal jaka jest u niego konfiguracja, ip musial gdzies powpisywac!!

    siec najlepiej sprawdz pingiem!! zadne otoczenie sieciowe - to SHIT!

    na komputerze o IP 192.168.0.1 wlacz linie polecen i tam wpisz
    ping 192.168.0.2 jesli bedzie odpowiedz to zanczy ze siec dziala

    0
  • #6 26 Gru 2004 10:58
    somsiad511
    Poziom 15  

    Selekcjoner napisał:
    Podaj dokładnie sekwencje kolorów po obu stronach kabla , chyba że jesteś w 100 % pewien że dobrze jest.
    Jak tam z diodkami na siciówkach co mruga co pali się a co nie, i jak się objawia to że sieć nie działa , kompy się nie widza czy może widzą ale coś innego nie tak, pamiętaj że winda98 ma to do siebie że aby coś zobaczyć w otoczeniu (jeżeli tak sprawdzasz) musisz nieraz z 5 minut odświerzać.
    wiec kolory są takie 1pomaraczowy 2niebieski 3brązowy 4,5 buste 6zielony 7,8puste druga kącówka 1brązowy 2zielony 3pomaraczowy 4,5 pusty 6niebieski 7,8 pusty z tom maska jest dobrze ustawiona kabel niejest przerwany jedna sieciówka to realtek druga to 3com koputery sie wogule nie widzą grupa robocza jest taka sama (PPP) jeszcze chciałem dodac ze wsumie mam 2 sieciówki w kopie jedna do neta druga do sieci wkladalem juz 3 ine sieciówki i też NIC

    0
  • #7 26 Gru 2004 11:17
    Selekcjoner
    Poziom 12  

    Faktem jest że 1 i 2 kabel w pierwszej końcówce musi być taki jak odpowiednio 3 i 6 w drugiej końcówce i odwrotnie. Tylko nie wiem czy można dać same całe kolory. Nie weim czy nie pisze herezji jakiejś ale wydaje mnie sie że jeden kanał transmisyjny powinien zawierać dwa kable o tym samym kolorze (pewnie ma to jakis wpływ na ograniczenie zakłuceń, po to chyba te same klory sa skręcone). Jak nikt jeszcze nie umarł ze smiechu i to co pisze ma jakiś sens to przy twoim 40 metrowym kablu i takej konfiguracji kolorów sieć nie ma szans działać.

    Zaczekaj jeszcze na rady innych elektrodowiczów, ale ja bym spróbował obciąć końcówki i zrobić tak np : b-zielony,zielony,b-pomarań,2 dowolne,pomarań. Po drugiej stronie zamień 1 z 3 i 2 z 6.

    Napisz jeszcze czy z tył na sieciówkach się coś pali.

    0
  • #8 26 Gru 2004 13:35
    Adam Pyka
    Poziom 19  

    Witam!

    Twoja sieć musi nie działać! Gdzie kupiłeś kabel? Ktoś ci go robił czy sam sobie robiłeś?
    Orginalna skrętka powinna mieć jak wiadomo 8 żył o następujących kolorach: pomarańczowy, zielony, niebieski, brązowy i kolejnych czterech białych z paskami w tych 4 kolorach.

    Każdy główny kolor jest skręcony z białym z kolorem paska, np. pomarańczowy z biało-pomarańczowym.
    Jeżeli podłączyłeś tylko główne kolory to to nie jest skrętka tylko kabel telefoniczny ;-)

    Powinieneś podłączyć to wszystko tak:
    (wtyczka1) kolor (wtyczka2)

    (1) biało-pomarańczowy (3)
    (2) pomarańczowy (6)
    (3) biało-zielony (1)
    (4) niebieski (7)
    (5) biało-niebieski (8)
    (6) zielony (2)
    (7) biało-brązowy (4)
    (8) brązowy (5)

    Pozdrawiam,
    Adam Pyka

    0
  • #9 26 Gru 2004 13:45
    blade80
    Poziom 15  

    ustaw brame 192.168.0.1
    a maske podsieci 255.255.255.0 !!!bo albo żle opisałeś albo masz to żle ustawione!!!:)

    0
  • #10 26 Gru 2004 14:34
    rafels
    Poziom 22  

    voodoogo37 napisał:
    protokol tcp/ip on musi miec zainstalowany!! sam podawal jaka jest u niego konfiguracja, ip musial gdzies powpisywac!!

    zgadza się, pomyliło mi się

    Wracając do tematu. Piszesz że masz dwie karty sieciowe. Może adres 192.168.0.1 masz wpisany dla tej karty która obsługuje neta a nie LAN.

    0
  • #11 26 Gru 2004 14:39
    aren
    Poziom 28  

    ale brame ustawia sie tylko jezeli ma byc internet na drugim kompie, a jezeli ma byc to jeszcze trzeba zrobic na pierwszym kompie udostepnianie lacza internetowego co bylo dostepne dopiero w win98se. Jezeli nie ma byc internetu to brama jest nie potrzebna. Grupy robocze masz te same? pusc ping localhost i sprawdzisz czy cieciowki sa dobrze zainstalowane.

    0
  • #12 26 Gru 2004 14:40
    SQ9PXB
    Poziom 27  

    ludziska:) kabel miedzy dwoma komputerami w przypadku skretki krosowanej teoretycznie moze miec dlugosc ok 100 metrow a praktycznie ponad 100 (zalezy od kart sieciowych) a co do kolorow, to nie pamietam jak one maja byc, juz tam kilku kolegow to wyjasnilo, ALE 4 zyly wystarcza! dla 10 mbit wystarczaja 4 zyly, a 4 pozostale sluza wowczas jako taki ekran, ja sam robilem tak, ze w jednym 8 zylowym kablu szly sygnaly jakby z dwoch odzielnych sieci!! 4 zyly dla jednej i pozostale 4 dla drugiej, wiec wydaje mi sie ze to nie jest przyczyna, i odpowiedz wkoncu na pytanie ,czy diody w sieciowkach swieca? migaja? czy jak?

    pozdrawiam

    0
  • #13 26 Gru 2004 15:28
    somsiad511
    Poziom 15  

    po wlozeniu kabla dioda na kazdej karcie swieci i nic pozatym

    0
  • #15 26 Gru 2004 15:54
    aren
    Poziom 28  

    przedewszystkin napisz z łaski swojej czy na komputerach ma byc internet czy nie.

    0
  • #16 26 Gru 2004 15:57
    SQ9PXB
    Poziom 27  

    Spokojnie, bramy zostawmy narazie w spokoju, ale sprawdz to, jak kolega wyzej napisal, czy adres i maska podsieci sa podane dla dobrej karty na tym komputrzeze z dwiema sieciowkami, aha i czy ta druga sieciowka - ta od internetu - to podaj jej konfiguracje, bo byc moze ona ma juz taka sama maske podsieci, i ip z tej samej klasy, co ta druga sieciowka, i dlatego nie dziala, albo jeszcze inaczej sporobj, wyciagnij ta sieciowke od internetu, i skonfiguruj tylko i wylacznie sieciowke od sieci, ktora budujesz, wtedy bedzie wiadomo co jest grane

    pozdrawiam

    0
  • #17 26 Gru 2004 20:43
    Selekcjoner
    Poziom 12  

    Witam !

    Voodoo- też tak robiłem i mam tak swą sieć do dzis zrobioną- jednym kablem dwa sygnały. I musze powiedziec że to nie takie proste z tymi kablami wcale. Wszystko jest wporządku na małe odległości. Wtedy z kablem mozna wszystko robić, można nim własnie dwa sygnaly puszczac mozna jak się chce (kolorami) zakładac końcówki, jakość wykonania może być fatalna a i tak bedzie działać. Co innego przy większych odległościach, zaczynają jakieś zakłucenia itp. Fakt - nawet 130m można kabel rozpiąc i bedzie działać tylko wszystko musi wyć wykonane tak jak powinno być.

    Podsumowując: radziłbym jednak obciąć te końcówki i założyć nowe tak jak wczesniej napisane (nawet jak te 40 m jest)

    A i jak nie sprawi problemu to napisz co to za kabel, teoretycznie powinno działć na każdym. (napisz jakiej kategorii - np: cat 5e)

    0
  • #18 26 Gru 2004 22:05
    midas78
    Poziom 19  

    Sprawdź sterowniki. U mnie w WIN98 nie chciało chodzić na systemowych sterownikach. Dopiero po ściągnięciu ze strony producenta ruszyło.
    Kolory lepiej zrób tak jak napisał Adam Pyka.

    Do Selekcjoner:
    Do 100Mbit wystarczą 2 pary. Norma dopuszcza prowadzenie dwóch sygnałów za pomocą jednej skrętki 4-parowej. Istnieją komercyjne rozwiązania, np. ACO firmy AMP. Długość według normy 100m, ale praktycznie można wyciągnąć prawie 2x więcej.

    0
  • #19 26 Gru 2004 22:11
    Selekcjoner
    Poziom 12  

    Nie wiedziałem :P u mnie nie działało na 60 metrach mimo że wszystko było ok (nie ściemniam!), a na 20 juz tak :)

    A czytałem kiedyś w materialach jakiś że niedopuszczalne jest puszczenie dwóch sygnałów jednym kablem, ale może przeterminowane było, albo pisał to jakis inny selekcjoner :D

    0
  • #20 27 Gru 2004 11:23
    somsiad511
    Poziom 15  

    juz działa zaistalowałem win me na jednym kopie i zaczeło działać tylko niewiem jednego udostepniłem połoczenie koputerowe a na drugim kopie co mam zrobic zeby działał net

    0
  • #21 30 Gru 2004 11:35
    seeyaa
    Poziom 10  

    Tak więc powinienes odpalić coś takiego jak kreator połaczeń nie wiem czy posiada to winda ME ale Xp na pewno.Z tego co czytałem to komputery nie są nowosciami ale płyte z systemem widowsa xp powinny zczytać a wiec odpal na kompie gdzie masz zamiar odbierać neta przez sieć, płytez widy xp .Tam masz (nie pamiętam dokładnie) opcje po przejsciu w pod meny od konfiguracji sieci w lan odpalisz to zrestartuje ci komp i po właczeniu bedizesz miał okno z z kreatorem.
    Potem poustawiasz grupe sieciową i powinno działąć jeśli nie to zrób to samo na na kompie z Windą ME (tylko w kreatorze zaznacz że ten komputer łaczy sie z internetem, a inne kompy w sieci łączą sie za pomocą tego kompa.

    0
  • #22 30 Gru 2004 13:19
    SQ9PXB
    Poziom 27  

    Taka zabawa z plytami trochu bez sensu. Zrob tak : na kompie - serwerze - tym co jest internet i 2 karty sieciowe zainstaluj program do udostepniania neta - ten standardowy windowsowy to dziadostwo - np. winroute, w tym programie wlacz maskarade - NAT oraz wlacz DNS, nastepnie na drugim komputerze w ustawieniach protokolu TCP/IP ustaw Brame, wpisz tam IP, tego pierwszego kompa, z DNS to samo

    winroute mozesz pobrac np. tutaj ftp://files.chip.pl/30219/kerio-wrp-425-en-win.exe

    0
  • #23 31 Gru 2004 09:13
    szczawik
    Poziom 2  

    niech kots mi powie po co do sieci brama

    0
  • #24 31 Gru 2004 11:26
    SQ9PXB
    Poziom 27  

    na chlopski rozum : brama jest po to, aby jakby przekierowywac dane miedzy dwiema sieciami, w tym przypadku sluzy jako posrednik miedzy siecia ktora on zbudowal, a siecia w ktorej jest internet

    0
  • #25 09 Sty 2005 11:35
    jasju
    Poziom 9  

    Adam Pyka napisał:
    Witam!

    Twoja sieć musi nie działać! Gdzie kupiłeś kabel? Ktoś ci go robił czy sam sobie robiłeś?
    Orginalna skrętka powinna mieć jak wiadomo 8 żył o następujących kolorach: pomarańczowy, zielony, niebieski, brązowy i kolejnych czterech białych z paskami w tych 4 kolorach.

    Każdy główny kolor jest skręcony z białym z kolorem paska, np. pomarańczowy z biało-pomarańczowym.
    Jeżeli podłączyłeś tylko główne kolory to to nie jest skrętka tylko kabel telefoniczny ;-)

    Powinieneś podłączyć to wszystko tak:
    (wtyczka1) kolor (wtyczka2)

    (1) biało-pomarańczowy (3)
    (2) pomarańczowy (6)
    (3) biało-zielony (1)
    (4) niebieski (7)
    (5) biało-niebieski (8)
    (6) zielony (2)
    (7) biało-brązowy (4)
    (8) brązowy (5)

    Pozdrawiam,
    Adam Pyka



    czy jest wazne w ktora strone do wtyczki go wkladamy?? to znaczy czy patrzan na wtyczke od strony zaczepu czy drugiej?

    0
  • #26 28 Mar 2005 15:14
    prez8s
    Poziom 33  

    MAXYMALNA DŁUGOŚĆ POŁĄCZENIA KABLEM SKROSOWANYM MIĘDZY DWOMA SIECIÓWKAMI TO 10 METRÓW. - to wyczytałem w jakiejs gazecie.

    0
  • #27 28 Mar 2005 16:12
    galaxy_938
    Poziom 24  

    Ja mam ok 30M i działa bez zarzutu :P

    0
  • #28 28 Mar 2005 16:56
    Kapsis
    Poziom 25  

    prez8s napisał:
    MAXYMALNA DŁUGOŚĆ POŁĄCZENIA KABLEM SKROSOWANYM MIĘDZY DWOMA SIECIÓWKAMI TO 10 METRÓW. - to wyczytałem w jakiejs gazecie.

    chyba zera zapomniales 100m

    0
  • #29 10 Kwi 2005 20:19
    prez8s
    Poziom 33  

    Dokładnie tak było napisane w "Komputer Swiat" - dodam ze juz od dawna nie kupuje tego chłamu.

    0
  • #30 12 Kwi 2005 12:10
    Kapsis
    Poziom 25  

    aha...komputer swiat ... :D LOL to wszystko tlumaczy

    0