logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Flashowanie biosa w locie na innej płycie? Czemu nie mogę?

puffy 09 Lis 2004 03:01 1842 7
REKLAMA
  • #1 971783
    puffy
    Poziom 11  
    Witajcie
    Mam płyte ecs k7s5a na chipsecie sis 735
    Mam w niej wgrany zły bios a wiec kupiłem
    drugą płytę z prockeim pod Pentium II no i
    odpaliłem płytę pod pentium 2 wystartowąło wszystko załadowałem dosa z dyskietki i w locie bez wylaczania komputera zamieniłem biosy od niedziałającego sis 735 no i kiedy chce wgrać nowego biosa zgłasza błąd
    ze pojemnosc biosu nie ta i czesto tez ze chipset nie do tego biosa jak
    na chama wgrac na tej płycie biosa do sis 735 jest jakis sposób bo tak mi wiele osób radzilo ze to zadziala na 100% moze cos zle robie?
  • REKLAMA
  • #2 971843
    seboes
    Poziom 13  
    Program UNIFLASH powinien sobie poradzić
  • REKLAMA
  • #3 971863
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam dużo elektroników tak robi i nie potrzeba programatora,wygłąda że płyta jedna ma bios 2mb a druga 1mb aby się to udało muszą być płyty z
    biosami o takiej samej pojemności najlepiej nadają się płyty Asusa, najlepiej przygotować jakiegoś hdd z DOS i NC i programy z flasherami bo nie wszystkie rozpoznaja typ kości którą mamy zaprogramowac oraz plik z zawartością biosa. Uwaga flashowanie pod Winowsem przeważnie kończy się klęską. Na takiej płycie przygotowanej do programowania należy palcem przycisnąć bios położony na podstawkę aby tylko kontaktował i uruchomić nortona ,potem wymienić kości i można już programować.
  • REKLAMA
  • #4 972997
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    Zgadza sie chodzi o pojemność biosu, ale najpierw przed flashem najlepiej jest w biosie włączyć, shadow bios co daje bardzo dużo, gdyż bios "wkłada" całe swoje dane do ramu i nie korzysta już z niego system, także nie będziez musiał wtedy przytrzymywać palcem biosu żeby nortona uruchomić. POWODZENIA!
  • REKLAMA
  • #5 974419
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Ja przed takim hot-swapem wkładam we wlutowaną w płytę podstawkę, drugą podstawkę otwieraną a dopiero w nią kość biosu. Nie trzeba wtedy nic palcem trzymać :)
  • #6 974422
    puffy
    Poziom 11  
    Robert B

nie każdy ma taką podstawkę Czfaniaku :) juz nawet myzlałem nad kupnem programatora chyba się nazywa Super Pro widziałem taki jest do kostek 1mb 2mb 4mb i inne dip 32
  • #7 974423
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Nie wiem, jakiej wielkości biosy są na tych płytach, ale jeśli się flaszuje pamięć na płycie, która normalnie ma 2 razy mniejszy bios, często tylko połowa jest zapisana. Dzieje się to za sprawą braku wyprowadzenia odpowiedniej lini adresowej.

Co do programu Uniflash, to jeśli się chce wgrywać bios niezgodny z pojemnością pamięci. Np. 2MBity na pamięć 29F040, to wersje od 1,33 i nowsze odpadają. Najlepsza wtedy wersja to 1,32. Trzeba tylko pamiętać, że starsze wersje nie miały domyślnego flaszowania obszaru bootblocka i trzeba pamiętać by zapisać cały bios.
  • #8 977057
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    puffy jesli podeslesz mi ta kostke to ci ja za free zaprogramuje-a co do twojej plyty nieodczytalem sie czy jak wlozysz stara kosc to czy stacja dyskietem po ok minucie sie nachwile wlacza jesli tak to jestesmy w domu bo nagrywasz na dyskeitke biosa z rozszerzeniem amiboot.rom i sprawa zalatwiona po 4 piknieciach reset i masz juz biosa w kosci- odezwij sie ale na maila albo gg to pogadamy - a co do flashowania spod windowsa robilem to wiele razy (z lenistwa niechailo mi sie do dosu wychodzic) jak bawilem sie logami w ami i nigdy nieudalo mi sie kosci uwalic i niemowcie ze to kwestia szczescia bo kosc programowalem z 30 razy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy próby flashowania BIOS-u płyty ECS K7S5A z chipsetem SiS 735, gdzie użytkownik ma wgrany niewłaściwy BIOS i próbuje go wymienić "w locie" na innej płycie z procesorem Pentium II. Pojawia się błąd związany z niezgodnością pojemności BIOS-u oraz chipsetu. Dyskusja wskazuje, że kluczowa jest zgodność pojemności pamięci BIOS (np. 1MB vs 2MB) między płytami, co często uniemożliwia bezpośrednią wymianę BIOS-u. Zalecane jest użycie programów do flashowania działających w DOS, takich jak UNIFLASH w wersji 1.32, która obsługuje starsze pamięci i pozwala na pełne zapisywanie BIOS-u, w tym bootblocka. Flashowanie pod Windows jest ryzykowne i często kończy się niepowodzeniem. Wskazano także techniki fizyczne, takie jak podtrzymywanie kości BIOS palcem lub stosowanie specjalnych podstawek do hot-swapu, aby umożliwić programowanie kości bez lutowania. Włączenie opcji shadow BIOS w ustawieniach BIOS-u może pomóc, gdyż BIOS ładuje się do RAM, co ułatwia operację. Alternatywnie, można rozważyć zakup programatora (np. Super Pro) do bezpośredniego programowania kości. Ostatecznie, ważne jest przygotowanie odpowiedniego środowiska DOS z narzędziami i plikami BIOS, a także upewnienie się, że pamięć BIOS jest kompatybilna z wgrywanym plikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA