logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak flashować BIOS na płycie ECS k7s5a v.1.1 lub 1.0 bez uruchamiania monitora?

cudak11480 31 Maj 2005 01:42 1080 5
REKLAMA
  • #1 1537784
    cudak11480
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Mam pytanie odnosnie wlasnie tej plyty a mianowicie chodzi mi o flashowanie BIOS-u :-) czy mozna i jak dokladnie to zrobic --- ale komp sie nie odzywa tzn. nie odpala sie monitor jestem w trakcie sprawdzania wszystkich czesci :-) osobno dlatego juz sie pytam na zas a po drugie to juz bede wiedzial :-) -- stawiam na procka ale zobaczymy -- kiedys udalo mi sie ozywic GIGABYTA po nieudanym flashowaniu ale to inna bajka wiec czy mozna ta kosc flasha umiescic w programatorze i po przez innego kompa to zrobic na COM-ie ?? a jesli tak to czy mozna wykorzystac do tego standardowe programy do wgrywania BIOS-u czyli u mnie to AMI bo w ostatniej naprawianej plycie nie mialem mozliwosci wyciagniecia kosci :-( a tu jest :-) aha i jeszcze jedno czy sa jakies zabezpieczenia odnosnie wgrywania nowego BIOS-u ??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1537841
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Na pocatek sciagnij sobie bios ze strony ecs'a plik z biosem nagraj na dyskietke i zmien mu nazwe na amiboot.rom , nastepnie uruchom z niej komputer i nacisnij ctrl+home i moze bios sam sie wgra.
    Jezeli masz programator to moze przy jego uzyciu wgrac bios ale z tego co piszesz to chyba nie masz, bo co ma programator do "standardowych programow do wgrywania biosu" ?
    O jakie zabezpieczenia Ci chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 1538227
    zenonb
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.
    Piszesz, że płyta nie wstaje, więc spróbój na początek sprawdzić elementy komputera - pamięć, procesor, grafikę - by mieć pewność że są sprawne. Podłącz PC Speaker`a i posłuchaj czy przy bootowaniu się odzywa. Dopiero na końcu weż się za flash`owanie BIOS`a. Najlepiej poszukaj drugiej takiej płyty lub innej, która pracuje na podobnej kości flash i zaprogramuj z "wymianą na gorąco" programem UNIFLASH. Albo ostatecznie odżałuj parę złotych (10,-20,-???) i zanieś kość do zaprogramowania do jakiegoś serwisu.
  • REKLAMA
  • #4 1539395
    cudak11480
    Poziom 13  
    odnosnie standardowych programow to chodzilo mi o to czy moge wgrywac po przez programator np. programem AMI czy moze programatory maja swoje juz programy i jest to bez znaczenia jakim wgram :-) zrobie tak jak mowicie :-) dzieki za pomoc jak cos to sie jeszcze odezwe ---- odnosnie zabezpieczen to przeczytalem gdzies ze przy wgrywaniu BIOS-u zworka czyszczaca BIOS musi byc ustawiona na CLEAR czy moze byc na normalnych ustawieniach ??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1539682
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Programatory maja swoje aplikacje i nie potrzebujesz amiflash'a itp, programow.
    Jak ustawisz zworke na Clear to w wiekszosci przypadkow nawet nie wlaczysz plyty glownej, jezeli juz to poszukaj zworki zabezpieczajacej bios przed zapisem ale z tego co pamietam to ten ecs takiej nie posiada.
  • #6 1541617
    cudak11480
    Poziom 13  
    oki wielkie dzieki za pomoc :-) co do zabezpieczen to nie ma sprawdzalem juz :-)
REKLAMA