Program który tworzę na bieżąco "wypluwa" dużą ilość komunikatów o działającym algorytmie. Większość rzeczy wyświetla się w Labelach itp, ale "przełomowe" elementy algorytmu wpisuję do TMemo. Zależy mi na tym, by wygodnie można było kopiować sobie efekty działania.
Dotychczas wpisywałem do TMemo tekst za pomocą:
Dodaję w ten sposób jak widzę nie jedną linijkę do obiektu TStrings, a ciąg znaków bez znaku kończącego - dobrze to rozumiem?
Rzecz w tym, że TStrings ma jednak ograniczony rozmiar - co jest dla mnie nawet wygodne. Problemem jest jednak możliwość usunięcia początkowej części tekstu, kiedy dodawany już ma się nie zmieścić:
...i tu chciałbym nauczyć się jakoś usuwać część danych z TStrings'ów. Rozumiem, że TStrings mogę traktować jak zwykłą tablicę odwołując się do indeksu np.
Czy to też dobrze rozumiem?
Chciałbym zatem usuwać pierwszy element gdy ilość dodawanych przekroczy np. 10.
Mam tutaj opis całej klasy:
http://www.freepascal.org/docs-html/rtl/classes/tstrings.html
Czy którąś z tych procedur mogę wykorzystać jako "usuwacz" pierwszej pozycji w liście? A jeśli tak - to czy klasa nadal będzie stabilnie działać, bez wysypywania się i bez podawania złych wartości?
Bardzo dziękuję za każdą wskazówkę.
Dotychczas wpisywałem do TMemo tekst za pomocą:
TMemo1.Lines.Add(_Napis_)Dodaję w ten sposób jak widzę nie jedną linijkę do obiektu TStrings, a ciąg znaków bez znaku kończącego - dobrze to rozumiem?
Rzecz w tym, że TStrings ma jednak ograniczony rozmiar - co jest dla mnie nawet wygodne. Problemem jest jednak możliwość usunięcia początkowej części tekstu, kiedy dodawany już ma się nie zmieścić:
if Length(TMemo1.Lines^) + Length(_Napis_)) > 1000 then...i tu chciałbym nauczyć się jakoś usuwać część danych z TStrings'ów. Rozumiem, że TStrings mogę traktować jak zwykłą tablicę odwołując się do indeksu np.
var Lines: TStrings
...
Lines[1] = ...
Czy to też dobrze rozumiem?
Chciałbym zatem usuwać pierwszy element gdy ilość dodawanych przekroczy np. 10.
Mam tutaj opis całej klasy:
http://www.freepascal.org/docs-html/rtl/classes/tstrings.html
Czy którąś z tych procedur mogę wykorzystać jako "usuwacz" pierwszej pozycji w liście? A jeśli tak - to czy klasa nadal będzie stabilnie działać, bez wysypywania się i bez podawania złych wartości?
Bardzo dziękuję za każdą wskazówkę.