logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić niedziałający pendrive Kingston 8GB?

Swirus007 13 Maj 2011 20:12 6238 13
REKLAMA
  • #1 9502420
    Swirus007
    Poziom 9  
    Witam.
    Dostałem dzisiaj niedziałającego pendrive od kolegi zamian za długopis. :D Chciałbym się dowiedzieć czy da się go naprawić, a jeśli tak to w jaki sposób?

Gdy wkładam go do gniazda USB wykrywa mi go, Windows instaluje sterowniki, pyka i pojawia się ikonka dysku wymiany ale nie mogę w niego wejść jest napisane "Włóż dysk do stacji dysków", w właściwościach nie ma nic napisane (0b wolnego miejsca na dysku), formatować nie mogę bo wyskakuje komunikat "Brak dysku w stacji dysków H Włóż dysk i spróbuj ponownie" jest też opcja wysuń, dziwne jakby komp traktowa go jako napęd?
    Próbowałem go wkładać w inne gniazda i na różnych komputerach i różnych OS (Ubuntu i Windows). Ubuntu wykrywa go podobnie jak Windows tylko, że tam jest ikonka pendrive.
    Próbowałem go potraktować programami TestDisc, Photorec, Gparted żaden go nie widzi.

Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
    Przyjmę każdą propozycję nawet z narażeniem uszkodzenia sprzętu.
    Przyjmę na siebie odpowiedzialność. 8-)

A jeśli nie da się go naprawić to podajcie jakiś pomysł na efektowne jego zakończenie. :twisted:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9502870
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Podaj trzy informacje:
    - dokładny model (patrz jeden z boków obudowy i także grawer na złączu USB),
    - dane z ChipGenius,
    - dane z CheckUDisk 5.3.
  • REKLAMA
  • #4 9502983
    __Drako__
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja powiem tak, włóż płytę od windy i zresetuj komputer. Pozwól żeby płyta się zbotowała. Jak dojdzie do punktu. gdzie pokazuje partycje, powinna być partycja o pojemności tego pena albo obszar nie podzielony na partycje. W pierwszym przypadku usuń tę partycję i zrób nową, w drugim przypadku stwórz partycję. Po zrobieniu tego wyjmij płytę i uruchom komputer normalnie. Potem zformatuj pena
  • #5 9503006
    Swirus007
    Poziom 9  
    pidar napisał:
    Podaj trzy informacje:
    - dokładny model (patrz jeden z boków obudowy i także grawer na złączu USB),
    - dane z ChipGenius,
    - dane z CheckUDisk 5.3.

Dane z ChipGenius

Device Name: +[H:]+Masowe urządzenie magazynujące USB(GENERIC USB Mass Storage USB Device)

PnP Device ID: VID = 0C76 PID = 0005
    Serial Number: 5&&377C05B5&&0&&9
    Revision: 1.00

Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed

Chip Vendor: SSS
    Chip Part-Number: SSS6677/SSS6690

Product Vendor: (N/A)
    Product Model: (N/A)

Tools on Web:  http://bbs.mydigit.cn/read.php?tid=20620

Dane z CheckUDisk

Name: USB Mass Storage  (USB2.0)

Logic Driver: H:\ 

VID&PID: Vid_0c76&Pid_0005
    Speed: high speed

Total Space: 0.00 MB
    Free Space: 0.00 MB
    VendorID: GENERIC
    ProductID: USB Mass Storage
    Product Revision: 1.00

Vendor Description: USB Mass Storage
    Product Description: USB Mass Storage
    Serial Number: 	

Model to kingston data traveler 8gb mogę Ci jeszcze powiedzieć że ma pamięć od Toshiby

Dodano po 15 [minuty]:

Bogdan K napisał:
    Spróbuj sformatować go tym programem http://www.cdrinfo.pl/download/9810192130 i dodatkowo przeczytaj to http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=121354.

Pozdrawiam

Ten pierwszy program nie możne sformatować pena jakiś error a w tym drugim jest to samo co napisali na tym forum
  • #6 9503159
    pidar
    Poziom 43  
    Swirus007 napisał:
    Model to kingston data traveler 8gb mogę Ci jeszcze powiedzieć że ma pamięć od Toshiby

Odczytaj pozostałe napisy z kości i potwierdź np.:
    "SSS 6690 TOSHIBA TC58NVG4D2ETA00"
  • #7 9503410
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Ściągnij sobie i zainstaluj hexedytor HxD 1.7.7 - w sieci są po polsku także.
    Skorzystaj w HxD z opcji Dodatkowe/Otwórz Dysk i napisz czy ten edytor widzi Twojego pena w tej opcji a jeżeli tak, to kliknij na nim i napisz czy da się otworzyć widok Twojego pena w tej opcji?
    Zamieszczam widok mojego pena Kingston DataTraveler G3 8 Gb spod tego edytora zaraz po zakupie - może się komuś przyda.
    Załączniki:
    • KINGSTON DataTraveler G3 8 GB.ZIP (7.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 9503630
    Swirus007
    Poziom 9  
    Pozostałe napisy to:
    Na kości pamięci pisze

TOSHIBA X32077
    TAIWAN 08459(8)AE

jest też wytłoczony napis

TH58CVG6D2META20

Napis na naklejce

9904275-310.A00LF
    4113569-1434651
    ASSY IN CHINA (2)

Jest też z drugiej strony mniejszy chip na którym pisze

6690
    U1-M6C
    HL CT1-002B
    0847

Jeszcze jedna ciekawostka nie wiem czy ten pen powinien świecić po podłączeniu do USB ale nie świeci i jeszcze tak pyka jakby było zwarcie z początku myślałem, że to panel trzeszczał ale teraz włożyłem go bez

Dodano po 17 [minuty]:

cepilek napisał:
    Ściągnij sobie i zainstaluj hexedytor HxD 1.7.7 - w sieci są po polsku także.
    Skorzystaj w HxD z opcji Dodatkowe/Otwórz Dysk i napisz czy ten edytor widzi Twojego pena w tej opcji a jeżeli tak, to kliknij na nim i napisz czy da się otworzyć widok Twojego pena w tej opcji?.

Tak widać go i i mogę otworzyć jego kod hex ale nie mogę zapisać :| pisze że za mało miejsca na dysku to teraz eksportuje to do pliku txt potem wrzucę. Na pierwszy rzut oko różnią się te kody mój od twojego

Chyba nie wyeksportuje do txt... popracował 3 min i plik zajmował ponad 1gb a pisało że zostało ponad 12h. Potrzebny wam ten kod ? a jeśli tak powiedźcie jak go zapisać

Dodano po 11 [minuty]:

__Drako__ napisał:
    Ja powiem tak, włóż płytę od windy i zresetuj komputer. Pozwól żeby płyta się zbotowała. Jak dojdzie do punktu. gdzie pokazuje partycje, powinna być partycja o pojemności tego pena albo obszar nie podzielony na partycje. W pierwszym przypadku usuń tę partycję i zrób nową, w drugim przypadku stwórz partycję. Po zrobieniu tego wyjmij płytę i uruchom komputer normalnie. Potem zformatuj pena

Tym sposobem nie da się instalator windowsa widzi go jako nie znane urządzenie, nie mogę jego zaznaczyć i tym samym sformatować.
  • Pomocny post
    #9 9503897
    pidar
    Poziom 43  
    Swirus007 napisał:
    TH58CVG6D2META20
    6690

Czyli już wiemy, że to na pewno był (jest?) pen 8GB -> FlashGenius
    . a zastosowany typ kontrolera to SSS6690.
  • #10 9504113
    Swirus007
    Poziom 9  
    pidar napisał:
    Swirus007 napisał:
    TH58CVG6D2META20
    6690

Czyli już wiemy, że to na pewno był (jest?) pen 8GB -> FlashGenius
    . a zastosowany typ kontrolera to SSS6690.

Hmm.. Nie wiele mi to mówi...
    Ściągnąłem ten program który podałeś i nie wiem jak go obsłużyć :| jak byś mógł przestudiować mnie w tym zakresie jego użytkowania :D co mam wpisać w Input Part-Number ?

wpisałem w google SSS6690 i znalazłem program http://flashboot.ru/index.php?name=Files&op=view_file&lid=315 który uruchomiłem i nacisnąłem start po czym zaczęło się pierwsze formatowanie doszło do 99% i pojawił się error bad sector potem wziąłem jeszcze raz start i udało się sformatować :lol: ale... ma tylko 230 mb wolnego miejsca.

Da się chyba odzyskać pozostałe 7.7gb ?
  • #11 9504157
    cepilek
    Poziom 26  
    Gdy Hex Edytor widzi pena to otwórz sobie w notatniku to co załączyłem i kopiuj po jednej linijce na początek w lewym oknie wartości szesnastkowe (hex) ręcznie CTRL+C i CTRL +V z mojego pliku do Hex Edytora na pena i zapisuj małymi partiami. Ja na początek kopiuję 3 linijki na przykład, wychodzę z HxD a on proponuje zapis przed wyjściem, więc zapisuję i wchodzę ponownie i coraz śmielej nawet po całym jednym ekranie kopiuję potem i da się skopiować i zapisać w ten sposób swoje wartości małymi partiami, bo ten HxD jest narzędziem darmowym i ma mały bufor na pliki i zapis ale ten mój sposób u mnie działa i po skopiowanu tego co mam na zepsuty pen on wstaje ze snu wiecznego, czasem trzeba jeszcze oprócz tego co załączyłem w pozostałe miejsca na pena zapisać same zera i robię to na kilkanaście (dziesiąt) rat po 2-4 ekrany ale pen wstaje w końcu. Oczywiście ten sposób działa mi na moim penie, gdy ja po zakupie sobie skopiowałem to co mam, ale jak Twój wisi, to nie bałbym się próby bo pojemność podobna i producent podobny. Gdyby ktoś miał taki zrzut dokładnie z typu pena taki jak Twój to ręczę na 100 % że powstałby bo mój wstaje chociaż inne programy oprócz HxD go nie widzą wcale... Oczywiście zapewne jakieś narzędzia (programy) profesjonalne zrobiłyby to za jednym zamachem, ale szukam takich i jak na razie żaden oprócz HxD nie widzi mi tak i takich uwalonych penów jak HxD. No i uważaj okrutnie, aby nie otworzyć sobie zamiast pena swojego jakiegoś dysku i zapisać na nim moje wartości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo uwalisz sobie w dodatku swój DYSK twardy !!!!!!
  • #12 9504182
    Swirus007
    Poziom 9  
    Dobra zrobiłem :D musiałem tylko wybrać odpowiedni model kości pamięci bo domyślnie wybierał jakiś inny teraz mam 8031.5 mb na pendrive to 7.84 tyle powinno być na penie 8 gb ? :D
  • #13 9504291
    cepilek
    Poziom 26  
    Zawsze jest mniej miejsca użytkowego (różnie różne programy i windowsy pokazują). Mój windows XP SP3 pokazuje całkowitą pojemność dla 8 GB pena 8 004 993 024 a użytkową 7,45 GB.
  • #14 9504434
    Swirus007
    Poziom 9  
    No to zrobiłem zamianę roku pendrive 8 gb za długopis.
    Problem rozwiązano. Dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pendrive'em Kingston 8GB, który był wykrywany przez system, ale nie umożliwiał dostępu do danych ani formatowania. W odpowiedziach zasugerowano różne metody diagnostyki i naprawy, w tym użycie programów takich jak ChipGenius, CheckUDisk, HxD oraz FlashGenius. Użytkownik uzyskał dane dotyczące kontrolera SSS6690 i po kilku próbach formatowania oraz edytowania danych w hex, udało mu się odzyskać część pojemności pendrive'a. Ostatecznie problem został rozwiązany, a pendrive przywrócony do działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA