logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja 2 modemów kablowych do tunelowania Ethernet przez kabel koncentryczny

tw84 14 Maj 2011 12:07 1302 7
REKLAMA
  • #1 9504046
    tw84
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Witam,

mam taką sprawę. Otóż w domu mam przeciągnięty nieużywany kabel koncentryczny (antenowy).

Czy gdybym kupił 2 modemy kablowe, to dałoby się je tak skonfigurować, żeby można było przez ten kabel tunelować Ethernet do innego pokoju?

Ja wiem, że modem kablowy po włączeniu skanuje pasmo, żeby nawiązać połączenie z jakąś stacją centralną, więc problem polega na tym, czy dałoby się wbić modemom na stałe kanały łączności (uplink jednego jako downlink drugiego i vice versa), żeby pracowały w warstwie 1. jako repeatery ethernetu? (Ew. w warstwie 2. albo 3. jako bramo-routery, ale żeby to jakoś działało)

Zaznaczam, że ten kabel antenowy nie jest do niczego podłączony, więc całe pasmo 0-1000 MHz jest do wykorzystania.
  • REKLAMA
  • #2 9504047
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    Kup kabe UTP/FTP i nie kombinuj za dużo :)
  • REKLAMA
  • #3 9504061
    tw84
    Poziom 17  
    gts1991 napisał:

Sorry, ale po tym forum spodziewałem się poważniejszej odpowiedzi. Pewnie że mogę UTP założyć, mogę światłowody położyć, radia użyć albo nawet RS-232 :D

Chodzi mi konkretnie o perspektywy użycia modemów kablowych w sytuacji, o której piszę.
  • #4 9504092
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    tw84 napisał:
    gts1991 napisał:

Sorry, ale po tym forum spodziewałem się poważniejszej odpowiedzi. Pewnie że mogę UTP założyć, mogę światłowody położyć, radia użyć albo nawet RS-232 :D

Chodzi mi konkretnie o perspektywy użycia modemów kablowych w sytuacji, o której piszę.

A kto będzie ci IP nadawał? Jak serwera nie dasz?
  • #5 9504137
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Co do kabla koncentrycznego to możesz spróbować wykorzystać karty sieciowe na złącza BNC.
  • REKLAMA
  • #6 9504141
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1829
    Dawnymi czasy budowało się sieci oparte o kabel koncentryczny. Były to sieci o prędkościach do 10 mbps kabel musiał mieć na końcach założone terminatory (rezystory) -może warto by odszukać karty sieciowe z wejściami BNC (obecnie bedą kosztowały grosze) i podjąć próbę wykorzystania kabla koncentrycznego
  • REKLAMA
  • #7 9504201
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Spróbować można, ale czy będzie działać to ciężko powiedzieć - kabel do 10BASE2 ma impedancje falową około 50 Omów, natomiast do TV bodajże 75.
    Na krótki odcinku powinno zaskoczyć.
  • #8 9504795
    tw84
    Poziom 17  
    gts1991 napisał:
    tw84 napisał:
    gts1991 napisał:

A kto będzie ci IP nadawał? Jak serwera nie dasz?

Jeśli ma pracować w warstwie 3., to IP też można by wbić na stałe. Dlatego wolałbym, żeby dało się ustawić pracę w warstwie 1., bo wtedy byłoby to połączenie przezroczyste dla protokołu IP.

Ludzie, ja pytam konkretnie o możliwość wykorzystania modemów kablowych. Jak nie wiecie nic na ten temat, to nie zabierajcie głosu, bo tyrady w stylu użyj kart BNC mi się nie przydadzą, bo sieciami zajmuję się nie od dzisiaj i wiem, co mogę zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość skonfigurowania dwóch modemów kablowych do tunelowania Ethernet przez nieużywany kabel koncentryczny. W odpowiedziach pojawiają się różne sugestie, w tym wykorzystanie kart sieciowych z złączami BNC oraz terminatorów dla kabla koncentrycznego. Wskazano na różnice w impedancji falowej między kablem koncentrycznym a standardowym kablem Ethernet, co może wpłynąć na działanie takiej konfiguracji. Użytkownik preferuje rozwiązanie w warstwie 1, aby uzyskać przezroczyste połączenie dla protokołu IP, ale niektórzy respondenci podnoszą kwestie związane z przydzielaniem adresów IP i koniecznością posiadania serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA