logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa komputery przez LAN na jednej parze przewodów?

ArtKar 27 Wrz 2003 18:04 6271 26
REKLAMA
  • #1 340925
    ArtKar
    Poziom 14  
    Czesc,

jest jakas mozliwosc podlaczenia dwoch komputerkow przez karty sieciowe na jednej parze przewodow ??
    (np. halfduplex i 10mbps)

dzieki i pozdr., ArtKar
  • REKLAMA
  • #2 340998
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Dwie pary to widziałem alre jednej nie ale nie utrzymuje ze nie da sie :)
    Po za tym moja sieciówka 10/100 (na realtecu jakims) i ona ma tylko 4 obsadzone zasicki w RJ'cie.
  • #4 341009
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Raczej 2 pary muszą być.
  • #5 341041
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Muszą być dwie pary RX i TX. Połączenie jedną parą możiwe jest tylko w sieci o topologii magistrali czyli na BNC.
  • REKLAMA
  • #7 341150
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    Offel .
    jestes pod ochrona ?
    twoja wypowiedz jest nie na temat zupelnie
    punkty se chcesz nabic tym linkiem czy jak ?
  • #8 341272
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    są konwertery sdsl/Eth np: allied-telesyn MC601/602
    daje to przeniesienie eternetu na odległość do 1200m z prędkością do 10Mb/s symetrycznie po jednej parze telefoniczniej lub CAT3 , te pudełeczka nie są niestety tanie :(

Pozdrawiam
  • #9 341436
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Sadze ze dalo by sie to zrobic odpowiednio napisane oprogramowanie i tyle (kiedys widzialem modemy CB czyli nie bylo mowy o fuul duplexie a pakiety przechodzily wprawdzie wolne to bylo nie milosiernie ale mozliwe)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 341516
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jezeli chodzi o komunikacje cb to trenowalem to. Co do jednej pary faktycznie mozna cos takiego zrobic ze zamiast droga radiowa sygnal bedzie szedl w miedzi.
    To jest mozliwe dla protokolu ax25 i bez karty sieciowej bo zamiast kart sieciowych jest karta dzwiekowa( gniazda mic i out), przekaznik by tylko przelanczal rx czy tx jest w danym momencie na lini. przekaznikiem steruje lpt. przy takim zalozeniu moze chodzic do 9600bit/s

Moge powiedziec ze przy 1200 gg ladnie chodzi a przy 9600 to juz wychodzi 1kB takze juz znosnie.

Teraz tylko teoretyzuje ale moze costakiego dzialac.
  • REKLAMA
  • #11 351435
    ArtKar
    Poziom 14  
    ok, polaczylem to na dwoch parach... uzylem do tego drutu z transformatora ;-)) i dziala 8O hehe...
    mam 75metrow tego drutu, laczy sie jedynie na 10mbit, halfduplex.....no ale laczy :-))

co mi polecacie do tego ?? HUBA czy SWITCHA ?
    tzn. chodzi mi o to, ze ma byc tanie, transfer nie ma wiekszego znaczenia bo ma to udostepniac neta tylko na 4 kompy... czy HUB jakis najtanszy pojedzie wogole na takim kablu ?? karty sieciowe sobie radza :-)

dzieki i pozdrawiam, ArtKar
  • #12 352797
    solcon
    Poziom 20  
    tani hub (ale taki tylko na 10 mbit, co by nie negocjował na 100) powinien zadziałać . tylko dlaczego się uparłeś na ten drut z transformatora, wygodniej i logiczniej jest użyć jednak skrętki (dobra skrętka na giełdzie w wawie kosztuje 1 pln za metr)
    pozdrawiam
  • #13 361219
    ArtKar
    Poziom 14  
    ok, dziekuje za pomoc :-)))

no drutu uzylem bo potrzebowalem zrobic ta siec na szybko, jak najtaniej. Drut powiesilem eksperymentalnie, a skoro dziala to nie ma sensu zmieniac. Ze zwykla skretka to troche gorzej bo u mnie w bloku mieszkaja tacy magicy ;-), ze po tygodniu kabel juz chyba bylby w strzepach ;-))

Pozdrawiam, ArtKar
  • #14 361228
    solcon
    Poziom 20  
    ArtKar napisał:
    ok, dziekuje za pomoc :-)))
    Ze zwykla skretka to troche gorzej bo u mnie w bloku mieszkaja tacy magicy ;-), ze po tygodniu kabel juz chyba bylby w strzepach ;-))
    Pozdrawiam, ArtKar

Rozumiem że takiego miedzianego w emalii to się boją :lol:

pozdrawiam
  • #15 361852
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    A Panowie da się... :)) na jednej parze !! Kiedys Intel promował takie rozwiązania pod nazwą Intel Any Point, mam takie 2 szt. generalnie to dwa urządzenia na USB (są wersje PCI) których zadaniem jest przesyłać dane poprzez istniejącą sieć telefoniczną, urządzenia nie mogą być odseparowane żadną centralką. Robiłem test 50 m kabla tel. 2 X RJ 11 w te urządzonka i poszło, ale prędkość mała około 1 Mbit. Jakby ktoś ten sprzęt potrzebował to zapraszam na priv. Po prostu kiedyś zdemontowałem to u klienta i się kurzy..

Pozdrawiam green
  • #16 362324
    solcon
    Poziom 20  
    masz racje , są (bywały) takie karty (nie ethernet) , nazywali to phonetwork, da się nawet kilka połączyć ze sobą , rzeczywiście na jednej parze , nie ma do tego żadnych koncentratorów , nie ma routerów (trzeba softwarem robić)

pozdrawiam
  • #17 362540
    ArtKar
    Poziom 14  
    Cytat:
    Rozumiem że takiego miedzianego w emalii to się boją :lol:

hah :-)) boja to malo powiedzianee :-)))))) przeciez nigdy nie wiadomo czy przypadkiem w takim drutku nie leci 220V :lol: hehehe

a tak na powaznie to tego drutu po prostu kompletnie nie widac :-)))

pozdrawiam, ArtKar

ehehhehe Very Happy DIALOG sie nie bal Smile))))))))) tych 220V Wink)

ostrzezenie dla kolegoof: nie wolno puszczac kabelkow nie swoimi rurkami Very HappyD bo potem przyjezdzaja tacy panowie od operatora, robia fotki okablowania, tna druciki, a nastepnie ida "po kablu" do mieszkania :-DDDD Twisted Evil

hehe

chyba puszcze jednak juz ta skretke Laughing

pozdrawiam, ArtKar
  • #18 369508
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Art KAr a jak to połączyłeś?? pod które piny się podpiołeś że to działa??
  • #19 370588
    ArtKar
    Poziom 14  
    jak pod ktore piny ?? o co chodzi?:-)
  • #20 370652
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    No bo podmpiołeś dwoma przewodami, więc chyba nie wszystkie piny były podpięte, jak podłączyłeś kabel do sieciówek??
  • #21 371684
    heniek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Kolega pod pojęciem jedna para pewnie rozumie przewód koncentryczny .

Z poważaniem H.R
  • #22 371700
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    heniek napisał:
    Kolega pod pojęciem jedna para pewnie rozumie przewód koncentryczny .

Z poważaniem H.R

Który kolega?? Bo kolega Atkar pod tym pojęciem "para" rozumie nawet drut nawojowy ;) ale nie koncetryk.
    Czytaj uwaznie posty to dowiesz się że już dawno podłączył na parze przewodów i działa.
  • #23 371936
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ej to wkońcu do któruch pinów to podłączył??
  • #24 371951
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    jezeli dziala to na pewno podlaczyl do 1,2 3,6
    w dalszym ciagu nie rozumiem po co tyle zachodu, skoro 1m skretki mozna kupic ponizej 50gr. A jak drut nawojowy rozszyc w RJtce? Moze kawalek skręki a potem sie dolutowac...;)
    A ze laczy sie na 10MBPS to nie znaczy, ze nie gubi pakietow i realnie jest np. 5MBPS
  • #25 371957
    heniek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Z tego co czytam , wnioskuję że kolega może posiadać karty sieciowe z wejściem bnc ( z tąd ta jedna para) . Tak to sobie tłumaczę . Wiadomo , że sieć zrobiona skrtką wykożystuje dwie pary (RX , TX )

Z powagą H.R
  • #26 371968
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    ale jednak ciekaw jestem jak to dziła?? Może mi ktoś wreszcie odpowie??
  • #27 375219
    ArtKar
    Poziom 14  
    no niezle juz tu namieszaliscie ;) ja wam wszystko wyjasnie :)))
    no wielu z Was nie czyta wszystkiego uwaznie :-DDD

ja sie pytalem, czy da sie podlaczyc na jednej parze, a ze sie nie da bez cudowania to podlaczylem na 2 parach drutu z trafka :D do zwyklej sieciowki... TAK - piny 1,2,3,6 :-))

no bylo podlaczone w ten sposob, ze drut laczyl sie w kostce ze zwyklym kablem UTP, ktory z jednej strony mial wtyczke RJ :)

drutu z transformatora uzylem, tylko po to, aby nie bylo go widac na korytarzu, bo ktos moglby go uciac...

no, ale ze kabel puscilem w rurce z DIALOG-u, to przyjechali spece i go i tak ucieli, wiec juz kupie najzwyklejszy pod sloncem kabel UTP :-DD taki ponizej 1zl za metr :DDD

:lol:
    pozdrawiam, ArtKar

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia dwóch komputerów przez karty sieciowe wykorzystując tylko jedną parę przewodów w sieci LAN, np. w trybie half-duplex i 10 Mbps. Standardowo Ethernet 10Base-T wymaga dwóch par przewodów (RX i TX), co potwierdzają uczestnicy, wskazując, że połączenie jedną parą jest możliwe jedynie w topologii magistrali (np. BNC) lub przy specjalistycznym sprzęcie. Wspomniano o konwerterach SDSL/Ethernet (np. Allied Telesyn MC601/602), które umożliwiają transmisję 10 Mbps symetrycznie po jednej parze telefonicznej lub CAT3 na odległość do 1200 m, choć są drogie. Pojawiły się też przykłady niestandardowych rozwiązań, takich jak Intel Any Point – urządzenia do przesyłu danych po jednej parze przewodów telefonicznych z prędkością około 1 Mbps. Dyskutowano o eksperymentalnym podłączeniu na dwóch parach przewodów z drutu nawojowego (z transformatora), które działa na 10 Mbps half-duplex, z wykorzystaniem pinów 1,2,3,6 w złączu RJ45. Autor ostatecznie zdecydował się na użycie standardowej skrętki UTP, ze względu na praktyczne problemy z trwałością i ingerencją operatora. Poruszono też temat tanich hubów 10 Mbps jako rozwiązania do sieci z kilkoma komputerami, podkreślając, że karty sieciowe radzą sobie z takim połączeniem.
REKLAMA