logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Java] Co dalej po J2SE? Jakie książki polecacie na początek? J2EE czy J2ME?

Łuk_F 15 Maj 2011 09:26 1436 2
REKLAMA
  • #1 9506795
    Łuk_F
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam.

Przeczytałem książkę "Java. Kompendium programisty" i materiał mam raczej opanowany. Nie mam problemu z jego zastosowaniem.

Jednak pytanie jest co dalej się uczyć z Javy? J2EE czy J2ME?

Jakie książki polecacie na początek? Interesują mnie tylko aktualne pozycje.

Z góry dziękuję za zainteresowaniem tematem.
  • REKLAMA
  • #2 9509833
    H0miczek
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    ja polecam napisac jakąś w miarę ambitna aplikację a w razie problemów grzebać w internecie :) powaznie - tak się najskuteczniej nauczysz. Mając przed sobą problemy, ktorych rozwiązanie wymaga dokształcania się i przekopywania np internetu, najlepiej zrozumiesz na czym to polega.
    Chyba że chodzi Ci o przerabianie książek, wtedy olej moją wypowiedź :)
  • #3 9510307
    wyrwi
    Poziom 11  
    Tak, praktyka, zwłaszcza pod okiem doświadczonych programistów, którzy wytkną ci błędy jest bezcenna. Co nie znaczy że po przeczytaniu jednej książki możesz spocząć na laurach w zagłębianiu teorii :) Ja polecam "Thinking in java", wzroce projektowe, może książka do SCJP (teraz egzamin ten zmienił nazwę na OCJP) - ale nie wiem czy to nie za trudne na twoim poziomie. Przyda się znajomość EJB, hibernate, bazy danych - projektowanie, sql, pisanie procedur. Jeśli chcesz iść w stronę J2EE to na pewno javascript, jquery, ajax, css (przynajmniej podstawy). No i przede wszystkim - książki typu "czysty kod" bo dobrze napisany kod musi być przejrzysty, łatwo modyfikowalny i rozszerzalny. Wiele osób o tym zapomina i potem powstają takie koszmarki jak metoda na tysiąc linii.
REKLAMA