logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Java] Jak zacząć programować w Javie? Środowisko, narzędzia, pierwsze kroki

mirekk36 03 Paź 2009 20:28 2127 6
REKLAMA
  • #1 7087304
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

dokładnie tak jak w temacie - chciałbym zacząć cokolwiek pisać w Javie ale jak zacząć?

jakie środowisko zassać? jak to odpalić wszystko? jak testować itp

Docelowo chciałbym pisać w jawie coś np do urządzeń przenośnych jak telefony - i tam chodzi chyba o midlety czy coś takiego - ale to na razie czarna magia dla mnie

Załóżmy że chcę programować - nuczyć się programować w Javie na PC - zrobić pierwszy program typu "Hello World" i kolejne

co polecicie i jakie wskazówki udzielicie panowie - takiemu super początkującemu jak ja ????

(zakładam, że z samą ideą programowania nie bedę miał dużych problemów bo do tej pory b.dobrze znam Delphi/Pascal, już co nieco C# i C++)

za wszystkie jakieś jasne wskazówki co ? jak po kolei itd - z góry bardzo dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7087437
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Na poczatek zawitaj na strone java.sun.com i sciagnij sobie JDK SE najlepiej w wersji 6. Zainstaluj to, ustaw sciezke do kompilatora i zacznij programowac ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7087753
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Bruce Eckel, "Thinking in Java": http://www.mindview.net/Books/TIJ/
    Ant = odpowiednik Make używany przez projekty w Javie: http://ant.apache.org/manual/tutorial-HelloWorldWithAnt.html
    Testowanie z JUnit: http://junit.sourceforge.net/doc/faq/faq.htm

Środowisko: większość poleca Eclipse lub NetBeans.

Proponuję zacząć od kompilacji "z palca" = javac (jest w tutorialu Anta).

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7088071
    piotrkopec
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Tak jak koledzy podpowiadam przytakując( bo dobrze gadajo ;) ),
    najpierw 'hello world' kompilowane przez javac, potem ant, później eclipse i z tym zestawem zaczniesz odkrywać fajny język. Widziałem Twoje próby wgryzania się w .NET przez C# i VSEE... Tutaj masz fajny język, api świetnie udokumentowane( w msdn ładne ikonki ale g**** wiadomo), bazy danych leżą jak na szwedzkim stole i nadaje się zarówno do małych aplikacji jak i do dużych rzeczy( rozproszone biznesy itp. itd.). Żeby było jasne i nie śmiecone, nie szukam wojny języków, kolega na skrzyżowaniu to pokazuję gdzie impreza. Nie pożałujesz nauki.
  • #6 7092044
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Dzięki panowie za podpowiedzi - zassałem w końcu sobie to całe SDK ze stronki java.sun.com

później zassałem sobie ważący aż 300Mb plik - tzn środowisko IDE NetBeans (wybrałem ten największy bo tam były dostępne jakieś mega wszystkie opcje)

i jakież było moje przemiłe zaskoczenie - gdy z jakiegoś kreatora spróbowałem zrobić, przekompilować i uruchomić jakiś midlet na telefon komórkowy (bo zobaczyłem, że jest to także dostępne ) i wszystko się pięknie skompilowało a co najciekawsze uruchomiła się mała aplikacyjka symulująca telefon komórkowy a na nim ten midlecik ;)

ok teraz powoli już jakoś zacznę - mam nadzieję.
  • #7 7093954
    Airborn
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    uważaj tylko, bo nie na każdym telefonie dostępne są wszystkie opcje (JSR) ja tak ostatnio walczył bym z obsługą SOAP w telefonie który w ogóle nie wspiera JSR 172 :/

Podsumowanie tematu

✨ Aby rozpocząć programowanie w Javie, zaleca się pobranie i instalację JDK SE (najlepiej wersji 6) ze strony java.sun.com oraz ustawienie ścieżki do kompilatora javac. Pierwsze kroki to kompilacja prostych programów, np. "Hello World", bezpośrednio z linii poleceń. Następnie warto poznać narzędzie Ant, które służy do automatyzacji budowania projektów w Javie. Do testowania kodu rekomendowane jest użycie frameworka JUnit. Jako środowiska IDE polecane są Eclipse lub NetBeans, które oferują rozbudowane funkcje i wsparcie dla różnych typów aplikacji, w tym midletów na urządzenia przenośne. NetBeans umożliwia tworzenie i symulację midletów, co ułatwia rozwój aplikacji mobilnych. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie telefony obsługują wszystkie specyfikacje JSR, co może ograniczać funkcjonalność aplikacji, np. obsługę SOAP w JSR 172. Osoby znające inne języki programowania, takie jak Delphi, Pascal, C# czy C++, mogą łatwiej przyswoić Javę dzięki jej dobrze udokumentowanemu API i szerokim zastosowaniom od małych aplikacji po rozproszone systemy biznesowe.
REKLAMA