logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie w javie - jak zacząć. J2SE, J2ME, J2EE.

LuznyTomasz 23 Lip 2005 18:32 22746 7
REKLAMA
  • #1 1676267
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam ochotę zagłębić się w programowaniu w języku java. Mimo że mam już małe doświadczenie w tym temacie to dalej nie wiem czym różnią się między sobą J2SE, J2ME, J2EE. Ze strony firmy Sun ściągam jakieś programy-środowiska, ale wszystko to robione jest strasznie na "czuja". Potrzebowałbym jakiegoś dobrego poradnika (thinking in java posiadam). Po co wogóle programować w javie? Potrafie sobie napisać "program" tylko za bardzo nie wiem co z nim mogę zrobić. Pliku uruchomieniowego typu exe przecież sobie nie wygeneruje.
    Po co, dlaczego, w czym i jak programuje się w javie?
  • REKLAMA
  • #2 1676320
    loginus
    Poziom 11  
    me - mobile edition czyli np. do komorek
    se - standard edition
    ee - enterprise edition
    --
    na poczatek wystarczy se. potrzeba bedzie sciagnac jdk oraz jre
    https://sdlcweb1b.sun.com:443/ECom/EComActionServlet;jsessionid=5BD1AFED88ACAEEC51B0C82CA6ADA738#
    Cytat:
    Po co wogóle programować w javie?
    a po co programowac w c++, a po co programowac w pythonie, a po co programowac w pascalu. uwazam to pytanie za glupie.
    jak juz masz poprawnie zainstalowana jave ( czyli miedzy innymi zmienne srodowiskowe aby bylo latwiej, chociaz jak ktos nie lubi to nie musi ich ustawiac ), oraz swoj program w pliku np. 'moj_program.java', to najpierw uruchamiasz polecenie( w konsoli z podana sciezka do pliku znaczy sie jestes w katalogu, nie wazne czy to linux czy win) 'javac moj_program.java', a nastepnie 'java moj_program'. i wszystko powinno ladnie dzialac. potem mozesz zrobic plik jar i bedziesz uruchamial programy klikajac na ikonke a nie poprzez konsole, ale to dopiero pozniej jak pozansz podstawy.

Cytat:
    Po co, dlaczego, w czym i jak programuje się w javie?

chociazby dlatego ze java jest przenosna. (tak wiem c++ tez mozna przenosci, jesli sie korzysta z standardowych bibliotek, ale z java nie ma najmniejszych problemow).
    jak sie programuje w javie ? - masz thinking in java to sobie zobaczysz jak.
    no i nieodlaczne zrodlo wiedzy http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/
  • REKLAMA
  • #3 1676347
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Główną zaletą Javy jest właśnie przenośność kodu i to że sporo programistów zna C++, a z C++ całkiem łatwo przejśc na Javę.
    Po co pisać w Javie? Po co ją umieć? Może po to, że Java ma gigantyczne mozliwości ...... może po to że programiści ze znajomością Javy są obecnie bardziej poszukiwani od programistów ze znajomością C++

Ucz się - napewno Ci nie zaszkodzi :-)

POZDRAWIAM
  • #4 1677403
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    Zainstalowałem sobie Eclipse (wcześniej używałem BlueJ). Problem w tym że wszystko działa mi bardzo wolno!!! Wręcz uniemożliwia mi to robienie czegokolwiek. Mam 128MB RAM. Jakie wymagania sprztowe mają tego typu środowiska?

Pytanie po co programować w javie wcale nie jest głupie. C++ nie ma takich ograniczeń jak java, jest szybszy i prostszy. Nie chodzi przecież o to żeby uczyć sie czekogolwiek bo w takim przypadku zabieram się za Basica i Fortrana. Wiem że programiści javy są poszukiwani tylko nie wiem dlaczego tak się dzieje? Czy przenośność jest aż taką zaletą, że duża powolność traci na znaczeniu?
  • REKLAMA
  • #5 1677957
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!
    Tutaj już wchodzą pewnie sprawy marketingowe. Widzisz czemu platforma .NET jest tak popularna? To dlatego że Microsoft włożył w to miliony dolarów. Reklama, jakieś wersje próbne za darmo itp.

Java jest powolna czy środowisko ?? Bo 128 MB ramu to stanowczo za mało. Ja polecałbym co najmniej 512.

A dlaczego programiści Javy są tak poszukiwani? Bo Java jest szeroko wykorzystywana np. w bazach danych. Jest to język nowy w ktorym mozesz robić i aplikacje WWW i programy na różne OS'y (Win, Solaris, Linux itp. itd) i programy na urządzenia mobline. Mówiąc krótko: Java jest bardzo uniwersalna.

POZDRAWIAM I ZACHĘCAM DO NAUKI TEGO JĘZYKA.
  • REKLAMA
  • #6 1684502
    LuznyTomasz
    Poziom 15  
    No dobra - dałem się namówić na tą javę :D
    Mam teraz mały problem programowy. Chciałem stworzyć apikację w której użytkownik podawałby przedział czasu - datę początkową i datę końcową. Problem w tym że nie każdy miesiąc ma 31 dni. Jak zabezpieczyć się przed podaniem niepoprawnej daty przez użytkownika? (31 luty). Jak połączyć komponent Choice z klasą Date?
    Dostępna klasa Date przechowuje również czas który z mojego punktu widzenia jest zbędny. Jak sformatować obiekt żeby przechowywał tylko dzień, miesiąc i rok?
    Poniżej załączam to co udało mi się naskrobać.

import javax.swing.*;
    import java.awt.*;
    import java.util.*;
    public class Menu {

/**
    * @Param args
    */
    public static void main(String[] args) {
    JFrame f = new JFrame("Oblicznie odsetek za zwłokę");
    Container cp = f.getContentPane();
    cp.setLayout(new FlowLayout());
    JLabel napis1 = new JLabel("Data");
    Choice dzienRozpoczecia = new Choice();
    Choice miesiacRozpoczecia = new Choice();
    Choice rokRozpoczecia = new Choice();
    Choice dzienZakonczenia = new Choice();
    Choice miesiacZakonczenia = new Choice();
    Choice rokZakonczenia = new Choice();

for(int i=1;i<=31;i++){
    dzienRozpoczecia.add(""+i);
    dzienZakonczenia.add(""+i);

}
    for(int i=1;i<=12;i++){
    miesiacRozpoczecia.add(""+i);
    miesiacZakonczenia.add(""+i);

}
    for(int i=0;i<=12;i++){
    rokRozpoczecia.add(""+(1993+i));
    rokZakonczenia.add(""+(1993+i));

}
    //Date data = new Date();
    //data.setNumberFormat(MEDIUM);
    //data.setNumberFormat(NumberFormat newNumberFormat);
    //JLabel napis2 = new JLabel(data.toLocaleString());
    cp.add(napis1);
    //cp.add(napis2);
    cp.add(dzienRozpoczecia);
    cp.add(miesiacRozpoczecia);
    cp.add(rokRozpoczecia);
    cp.add(dzienZakonczenia);
    cp.add(miesiacZakonczenia);
    cp.add(rokZakonczenia);

f.pack();
    f.show();

}

}
  • #7 1692742
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    LuznyTomasz napisał:
    Dostępna klasa Date przechowuje również czas który z mojego punktu widzenia jest zbędny. Jak sformatować obiekt żeby przechowywał tylko dzień, miesiąc i rok?
    A co to przeszkadza, ustawiaj godzine zawsze na 00:00:00. No jeśli chcesz naprawde się postarać, to zrób nową klase, odziedzicz w niej wszystko od Date, a następnie zaprojektuj metody które nie będą uwzglęniały godziny, a do wykonania przekazywały wartość daty z parametru, wartość godziny stałą do metod klasy bazowej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podstaw programowania w języku Java oraz różnic między J2SE (Java Standard Edition), J2ME (Java Mobile Edition) i J2EE (Java Enterprise Edition). J2SE jest rekomendowane na początek nauki, wymaga pobrania JDK i JRE. Programowanie w Javie polega na kompilacji plików .java do bytecode za pomocą komendy 'javac', a następnie uruchamianiu ich przez maszynę wirtualną Java (JVM) komendą 'java'. Możliwe jest także tworzenie plików JAR, które ułatwiają uruchamianie aplikacji. Główną zaletą Javy jest przenośność kodu między różnymi systemami operacyjnymi oraz szerokie zastosowanie, m.in. w aplikacjach webowych, bazach danych i urządzeniach mobilnych. Wymagania sprzętowe dla środowisk programistycznych takich jak Eclipse są wyższe (zalecane minimum 512 MB RAM), co może wpływać na wydajność na starszych komputerach. W kontekście programowania GUI i obsługi dat, poruszono problem walidacji dat (np. niepoprawne daty typu 31 lutego) oraz formatowania obiektów klasy Date, która zawiera również czas. Zaproponowano użycie klasy GregorianCalendar do lepszej obsługi dat oraz możliwość stworzenia własnej klasy dziedziczącej po Date, która ignorowałaby komponent czasu. Dyskusja podkreśla uniwersalność i popularność Javy na rynku pracy oraz jej szerokie możliwości zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA