logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Grand Voyager 2.4 benz-gaz - jakie macie spalanie?

kosta3 15 Maj 2011 09:52 12944 9
REKLAMA
  • #1 9506844
    kosta3
    Poziom 2  
    Mam Chryslera Gran Voyagera z silnikiem 2.4 benz-gaz
    Przeważnie jeżdżę na gazie ale postanowiłem sprawdzić spalanie benzyny
    A więc u mnie wygląda to tak:
    Gaz - jazda mieszana 15L/100km ; trasa 12,5L/100km
    Benzyna - jazda mieszana 12,5 L/100km ; trasa- nie sprawdziłem jeszcze
    Spalania w samym mieście nie sprawdziłem ponieważ mieszkam za miastem i zawsze jest to jazda mieszana.
    Czytałem na giełdowych stronach że spalanie dla Chryslera Voyagera z tym silnikiem powinno wynosić 8,5L/100km - trasa i 10,5L/100km miasto
    I stąd pytanie do Was jakie Wy macie zużycie paliwa w tych autach z takim silnikiem?
  • REKLAMA
  • #2 9695089
    prezes1983
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    wybij sobie z głowy takie spalanie! średnie spalanie tego samochodu to trasa około 12l miasto do 18,9 cykl mieszany około 14-15l mój pali na trasie 13,4l przy predkosci powyżej 130km (autostrada Kraków-Wrocław) w miescie 17,9 przy jezdzie spokojnej najlepsze spalanie uzyzkuje sie w przedziale pomiędzy 60-90km/h w cyklu mieszanym dane koncernu samochodowego co do spalania odwołują się do silnika zamontowanego na hamowni bez obciążeń itp. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9710123
    Kris0511
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Najlepszy kompromis jest przy silniku 3,3L. Pali mniej od 2,4L a rozpędza się o niebo lepiej. Ponoć jednostki 2,4 mają najwiękrzy apetyt na paliwo.
  • #4 10512135
    mmmm4
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kris0511 napisał:
    Najlepszy kompromis jest przy silniku 3,3L. Pali mniej od 2,4L a rozpędza się o niebo lepiej. Ponoć jednostki 2,4 mają najwiękrzy apetyt na paliwo.

--Ponoć --Kolego i tobie podobni, nie jeździłeś, nie wiesz, nie pisz bzdur. Pojeździj z 30 lat z fajerą w ręku różnymi wynalazkami, będziesz mógł coś powiedzieć. Cała sztuka to spokojna płynna jazda, bez szczeniackich szaleństw , kto pierwszy na światłach jakim prawem mnie wyprzedza itp. Jak również sprawne auto.
    Średnie spalanie G,V 2.4b+g z 14650km w 2011r : 11,3l gaz+0,5l benz na 100km.
  • REKLAMA
  • #5 10524121
    prezes1983
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    ciekawe ale chyba w lecie i bez klimy ja minimalnie doszłem do 13,3 w lecie na autostradzie teraz dobijam nawet do 17,4 z tym że grzeje non stop w aucie pisze oczywiśćie o lpg
  • REKLAMA
  • #6 10533582
    Kris0511
    Poziom 11  
    Najpierw info dla kolegi w sprawie 30 lat za fajerą. Mam za sobą 24 lata za fajerą i obecne auto jest moim 19 jakie posiadałem. A i dodam że twoje 14 tyś. w 11r to moje +- miesięczne przebiegi. A co do łagodnej jazdy to masz racje ale mam ciekawostke:. Obecnie posiadam renault espace III v6 24v 196KM automat B/G z instalacją landi renzo. Jazda napewno nie łagodna wygląda tak: miasto- 15-16 gazu, jazda na benzynie tak samo autostrada (nie polska) przy naprawde sporych prędkościach 160-212km/h 14l gazu, autostrada na benzynie ale prędkość do 150 km/h 12-13 /100.
    Więc potwierdza się że większy silnik to nie kolosalne spalanie. Choć w tym przypadku tak małe spalanie gazu to zaznaczam moim zdaniem zasługa zamontowanej instalacji gazowej. Nie oszczędzałem (za komplet 4200zł) zaufałem fachowcom i zamontowałem parownik przeznaczony do silników od 200 do 300 KM więc pracuje na "luzaku". Pewnie zaraz ktoś napisze że głupoty wygenerowałem, ma takie prawo. Ja doświadczam tego na własnej kieszeni i wiem jedno że mam auto o wiele wyższe, może i szersze napewno sporo cięższe niż zwukła osobówka i nie będe wymagał aby palił tak samo jak one ale przy 14 L.G mam taniej od osobówki na ON (passat 1,9 TD pali 7l ON latem) a jazda o niebo przyjemniejsza.
  • #7 10542340
    mmmm4
    Poziom 11  
    Kris0511 napisał:
    A i dodam że twoje 14 tyś. w 11r to moje +- miesięczne przebiegi.

Ty prywatnym vojtkiem nakręcasz 14K km miesięcznie, to jest 25 dni roboczych , dziennie 560km 8-10 godzin za kołkiem prywatnie .
    Nie opowiadaj bajek ,
    Kris0511 napisał:
    Nie oszczędzałem (za komplet 4200zł) zaufałem fachowcom i zamontowałem parownik przeznaczony do silników od 200 do 300 KM więc pracuje na "luzaku".

Następny naiwny dał się naciąć druciarzom ,dobra instalacja do v6 to maks 3500 zł. Podzespoły około 2200-2500zł
    Kris0511 napisał:
    Obecnie posiadam renault espace III v6 24v 196KM automat B/G z instalacją landi renzo. Jazda napewno nie łagodna wygląda tak: miasto- 15-16 gazu, jazda na benzynie tak samo autostrada (nie polska) przy naprawde sporych prędkościach 160-212km/h 14l gazu, autostrada na benzynie ale prędkość do 150 km/h 12-13 /100.

Jeżeli to jest prawda co piszesz o identycznym spalaniu benzyny i gazu to silnik bardzo szybko ci powie -- Ja pierdolę więcej nie robię!!--.
    Kris0511 napisał:
    Więc potwierdza się że większy silnik to nie kolosalne spalanie

Zazwyczaj jeździ się 1-2 osoby +50kg bagażu i 2.4 zawsze spali 1-2 litra mniej niż v6. Co innego gdy weżniemy komplet 7 osób i 300-400kg bagażu to spalanie się wyrówna z v6, a jeżeli jeszcze podepniemy przyczepkę to wiadomo v6 spali nawet mniej .
    Reasumując: Jeżeli dbamy o piasty kół ,hamulce ,ciśnienie w oponach nie wozimy zbędnego balastu w bagażniku i jeździmy płynnie i łagodnie (eco driving) samochód nam się odwdzięczy,vojtek 2,4 na autostradzie 100-120 spala około 7,8l/100km benzyny,lub 9.7l/100km gazu, jeśli mu depnę więcej 160+ km/g to zeżre nawet 14l benz lub 16l gaz , średnio z 14650km 11,3l gaz+0,5l benz na 100km. Nie podaję spalania w mieście bo miasto miastu nie równe poza tym nie jeżdżę systematycznie po mieście.
  • #8 10547638
    Kris0511
    Poziom 11  
    Nie powiedziałem że prywatnie ale ze fajerą. To nie jest TIR co ma tacho, że godzina wyskoczy i idziesz spać. A jak chcesz dokładnie muj ostatni tydzień to proszę przelicz sobie.: Od poniedziałku do piątku spałem 8 godzin minus załadunek minus rozładunek zrobiłem 4,300km. To nie chwalenie tylko tak wygląda praca kierowcy na busie w międzynarodowym transporcie. I jak coś to nie cwaniakuje bo jeśli ktoś jeżdził takie trasy to wie że długo nie da się tak pociągnąć tylko ten zajeb... system do tego zmusza. Dzieci chcą jeść, ubrać się dom opłaty itd. Nigdy nie jadę więcej niż moge. W dupie mam terminy. Bo dzieci na ojca czeką i inni chcą też żyć. TO APROPO KILOMETRÓW. Ile kosztuje dziś instalacja niewiem ja za uw instalacje płaciłem w 2008r. ale i wtedy oferowali mi za 2500-3000 tylko jak jednemu dałem to za 2-3 godziny zadzwonił "wez pan zabieraj to coś bo kolektora ssącego nie mogą zdiąć" takie fachowce. Jak dałem tym co zamontowali gaz to bez zdejmowania kolektora się obeszło. A te twoje bajki o nawet 9L ai o 11L przy grandzie to wsać sobie daleko bo dla "miastowego" jak to wielu nazywa to nie osiągalne. Ja miałem do pracy 25km w jedną strone, więc w obie 50km i 50 zł. mnie to kosztowało wiosną 11 roku. Jestem kierowcą kartingowym więc można brać poprawkę na styl jazdy "ostry" ale espace nie ma lżej a spala o 5L mniej i Benz. i Gazu. A ta instalacja co opisujesz to Landi Renzo? czy jakaś szmira za 2500 zł. Czy parownik da rade obsłużyć prawie 200 KM na luzaku tak aby mieć zapas na następne 100 koni? Czy musi się mocno napoić gazem aby mieć spalanie w granicach 16-18? Myśl co piszesz mamy 2012r. a nie 1993, bo instalacje do v6 myśle że da się zamontować i za 1500 zł tylko koby chciał tankować 20L co 100 km. A, i opisze dokładniej osiągi, tak na wszelki wypadek jakbyś jeszcze chciał odpisać.
    espace III V6, 24V
    Waga prawie 1,900kg
    3000cm3 benz.gaz-Landi Renzo
    140KW
    usunięty katalizator
    8s-100km/h (na gazie i w 2 osoby)
    15s-160km/h (na gazie w 2 osoby)
    a jako ciekawostke podam, że przy KICK DOWNie czwarty bieg wkłada przy 186km/h. A na benzynie 174km/h.

Dodano po 14 [minuty]:

Nie chodzi mi o zawody z Tobą. Ale amerykańce nigdy nie były oszczędne i nie są. Oni lubią mieć 150 KM z 4-5 Litrów a co za tym idzie spalanie konkretne. To jest ameryka i nic nie poradzisz, sprawdziłem to na własnej dupie.
  • #9 10547677
    mmmm4
    Poziom 11  
    Kris0511 napisał:
    ie powiedziałem że prywatnie ale ze fajerą. To nie jest TIR co ma tacho, że godzina wyskoczy i idziesz spać. A jak chcesz dokładnie muj ostatni tydzień to proszę przelicz sobie.: Od poniedziałku do piątku spałem 8 godzin minus załadunek minus rozładunek zrobiłem 4,300km. To nie chwalenie tylko tak wygląda praca kierowcy na busie w międzynarodowym transporcie.

Jak to się ma twój przebieg do prywatnych emeryckich przejażdżek około 15kkm/rok. Poco ta ironia że ty to w miesiąc , ( zawodowo!!).

Kris0511 napisał:
    A te twoje bajki o nawet 9L ai o 11L przy grandzie to wsać sobie daleko bo dla "miastowego" jak to wielu nazywa to nie osiągalne. Ja miałem do pracy 25km w jedną strone, więc w obie 50km i 50 zł. mnie to kosztowało wiosną 11 roku. Jestem kierowcą kartingowym więc można brać poprawkę na styl jazdy "ostry" ale espace nie ma lżej a spala o 5L mniej i Benz. i Gazu.

Ty i tobie podobni ze swoim stylem jazdy i ciągłym pośpiechem nie osiągniecie niskiego zużycia paliwa.
    Ja podawałem swój przebieg i spalanie samochodu służącego do celów prywatnych, gdzie mi się nigdzie nie śpieszy , życie zawodowe odpuściłem , czasami dorabiam aby podbudować budżet. W vojku zazwyczaj przy przyspieszaniu nie przekraczam 2500 obrotów , normalnie 1300-2000 obrotów się toczę trochę ponad 90km/g, Dzięki temu mam takie spalanie i od kilku lat nie mam problemu z wydatkami na mandaty i spokój z psami.

Kris0511 napisał:
    jak jednemu dałem to za 2-3 godziny zadzwonił "wez pan zabieraj to coś bo kolektora ssącego nie mogą zdiąć" takie fachowce. Jak dałem tym co zamontowali gaz to bez zdejmowania kolektora się obeszło.

Druciarstwo: syf z odwiertów poszedł do cylindra a same odwierty tam gdzie sięgnęli wiertarka i gwintownikiem. Psuja ci silnik a ty ich chwalisz

Kris0511 napisał:
    Myśl co piszesz mamy 2012r. a nie 1993, bo instalacje do v6 myśle że da się zamontować i za 1500 zł tylko koby chciał tankować 20L co 100 km.

Jak wspominałem 3500zł masz bardzo dobrą instalkę , ale ty wierzysz druciarzom i oszustom i naciągaczom (90% gaziarzy nieuki i oszuści), im drożej tym lepiej , w 50% g.. prawda. Większość ludzi patrzy jak drugiego wyruchać i być na górce . Jest zasada chcesz mieć dobrze zrób to sam .chyba że masz dwie lewe ręce to jesteś skazany na innych i cie je...ą w dupę. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Poczytaj to się czegoś nauczysz , bo stanąłeś w rozwoju w 20 wieku a mamy 21wiek
  • #10 10548702
    Kris0511
    Poziom 11  
    Co Ty pleciesz? Ludzie nie poto nabywają auta z silnikami 2,5, 3,5L aby jeżdzić na 2000 obrotów do 90 na godzine. Co do odwiertów masz racje, ale nie zaobserwowałem nic niepokojącego wyleciały sobie dawno temu. Coś się przyssał tej instalacji za 3500? Chciałem Landi więc musiałem tyle zapłacić. Przy twoim stylu jazdy to i ja pewnie bym osiągną taki wynik ale 14 gazu (37zł/100km) na 6cylindrów i 1900kg masy auta to moim zdaniem lepiej nie trzeba. Przynajmniej mam przyjemność z jazdy mocnym samochodem a nie lelum polelum bo na poliwko nie stać. Kup se pan trabanta 600 i to samo ci spali co ten vojek ale chociaż będziesz czuł że jedziesz a nie toczysz sie. Przez takich jak Ty mamy tylko korki bo słowo dynamika napewno jest ci obce. Acha i jeszcze jedno taki dodatek twoje słownictwo zasłubuje na BANA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Chryslera Grand Voyagera z silnikiem 2.4 benz-gaz podzielił się swoimi wynikami spalania, które wynoszą 15L/100km w cyklu mieszanym na gazie oraz 12,5L/100km na benzynie. Inni uczestnicy dyskusji wskazali, że rzeczywiste spalanie dla tego modelu jest wyższe, z wartościami od 12L do 18,9L/100km w mieście i 13,4L na trasie przy prędkości powyżej 130 km/h. Wskazano również, że silnik 2.4 ma większy apetyt na paliwo w porównaniu do silnika 3.3L, który jest bardziej oszczędny. Użytkownicy podkreślili znaczenie stylu jazdy oraz stanu technicznego pojazdu dla osiągnięcia lepszych wyników spalania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA