logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter Baotian BT50QT-9 brak ladowania aku, nagrzany bezpiecznik ;,/

xmikax16 15 Maj 2011 12:38 11249 7
REKLAMA
  • #1 9507395
    xmikax16
    Poziom 1  
    Witam.
    Zatem mam problem, mam 16 lat, jestem dziewczyną dostałam skuter Baotian BT50QT-9 (pl.Motobi Wilga 50) 4 suwowy. Jestem zielona w tych sprawach { dotyczących mechaniki }

Problem polega na tym iż, jeździłam sobie wszystko było ok.
    Wróciłam, wyłączyłam silnik, przetarłam go szmatką na błysk :D ,
    po ok 1.5h chciałam dalej wyruszyć w trasę i niestety skuter już nie odpalił ; /
    tzn, nie było w prądu aby rozrusznik mógł zadziałać. Okazało się, że nie wyłączyłam świateł i po prostu akumulator padł.
    Ojciec ładował go, lecz po podłączeniu siadł bezpiecznik znajdujący się koło aku (10A), szczęście 2 był zapasowy. Skuter odpalił, lecz bezpiecznik strasznie się nagrzewa, po wygaszeniu znowu nie odpalił.
    I tak jest cały czas. Miernikiem został sprawdzony akumulator, on jest w porządku w skuterze jest brak jego ładowania ;/
    Regulator napięcia jest w porządku bo nawet po jego odczepieniu było to samo.
    Chciałabym abyście pomogli mi powiedzieć co może być tego przyczyną.
    W skrócie :
    1.Akumulator nie dostaje ładowania
    2.Podejrzewam ze regulator napięcia jest w porządku
    3.bezpiecznik szybko robi się gorący {wystarczy ze samo aku jest podłączone]
    4.nie ma możliwości abym go zalała wodą, gdyż czyściłam szmatką
    5.Czy może to być spowodowane zwarciem gdzieś przy światłach jeżeli cały czas stał na nich przez 1,5h ?
    6.Może podłączenie akumulatora tu jest na odwrót a nie czerwony do +, zielony do - ?

byłabym wdzięczna
    :D
  • REKLAMA
  • #2 9552866
    mieczyg
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Czy po wyłączeniu zapłonu (przekręcona stacyjka) problem dalej się pojawia?

Dodano po 1 [minuty]:

cz bezpiecznik się grzeje.

Dodano po 23 [minuty]:

A i jeszcze jedno ja sprawdzaliście ładowanie?
  • REKLAMA
  • #3 9552954
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    ... i ojciec ładował z podłączonym akumulatorem do instalacji...
  • #4 9552967
    mieczyg
    Poziom 14  
    Nie szkodzi że prostownik jest podłączony do aku. z instalacją. Ale czy po wyłączeniu stacyjki bezpiecznik dalej się grzeje?
  • REKLAMA
  • #5 9553090
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 628
    G... prawda, w skuterach nie wolno ładować akumulatora jeśli jest podłączony do instalacji, przekroczenie 14.4v powoduje jego uszkodzenie. Regulator masz uszkodzony, wymień go i po sprawie (kosztuje jakieś 20-30zł)
  • #6 9553459
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    mieczyg napisał:
    Nie szkodzi że prostownik jest podłączony do aku. z instalacją. Ale czy po wyłączeniu stacyjki bezpiecznik dalej się grzeje?

W samochodzie zapewne masz tak samo:)? Powodzenia!
  • #7 9553940
    mieczyg
    Poziom 14  
    Oczywiście do starszych modeli samochodów podłączam prostownik do aku. bez odłączania instalacji, ale sprawa ma się inaczej do nowych samochodów gzie jest nie dozwolone podłączenie prostownika do aku. bez jego wyjęcia i wsadzenia zastępczego. A skuter przecież niema jakiejś skomplikowanej instalacji elektrycznej, a u siebie wiele razy ładowałem akumulator bez jego wyciągania i żadnych kłopotów nie było. Wracając do tematu myślę że kabelek gdzieś się przegrzał i styka do masy dla tego bezpiecznik się pali, a regulator wykluczyłem ponieważ po jego odłączeniu problem nie znikną, być może się mylę.
  • REKLAMA
  • #8 15590941
    kajapa
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    witam
    mam pytanie. kupiłem skuter BT50QT-7, który miał uszkodzoną instalację elektryczną, a dokładniej odcięte kostki regulatora napięcia i przekaźnika rozrusznika. O ile z przekaźnikiem nie miałem problemu to z regulatorem już sam nie jestem pewien. Podłączyłem go wg schematu:
    Skuter Baotian BT50QT-9 brak ladowania aku, nagrzany bezpiecznik ;,/
    i popaliło mi wszystkie żarówki, ale ładowanie było od 14.2v do 15v na najwyższych obrotach. Wymieniłem regulator na nowy i światła świecą ok lecz ładowanie jest maź 12v. Pomierzyłem cewki prądem zmiennym bez regulatora i obie mają po około 20v na wolnych obrotach. Kolory przy regulatorze to czerwony +12 aku, zielony - masa, i dwa z cewek żółty i biały, Żółty jest do świateł więc biały jest pewnie do ładowania akumulatora. I tu moje pytanie do posiadaczy baotianów, jak jest oryginalnie podłączony regulator w tym modelu? Proszę o opis lub zdjęcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuteru Baotian BT50QT-9 zgłasza problem z brakiem ładowania akumulatora oraz nagrzewaniem się bezpiecznika (10A) po podłączeniu do instalacji. Po wyłączeniu świateł akumulator padł, a po naładowaniu skuter odpalił, lecz problem z nagrzewaniem bezpiecznika i brakiem ładowania pozostał. Użytkownik sprawdził akumulator i regulator napięcia, który wydaje się być sprawny. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z uszkodzonego regulatora lub przegrzania kabli, co powoduje zwarcie. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem z uszkodzoną instalacją elektryczną w modelu BT50QT-7, co może być pomocne w diagnozowaniu problemu.
REKLAMA