logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadett 1.6D - trudności z rozruchem zimnego silnika rano, co sprawdzić?

bula 09 Lis 2004 20:14 8702 53
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój Opel Kadett 1.6D słabo odpala tylko na zimnym silniku rano, mimo sprawnych świec żarowych, akumulatora i rozrusznika?

Najpierw sprawdź i dokładnie ustaw początek wtrysku, bo w Kadetcie 1.6D cięgno „ssania” przyspiesza wtrysk i dawkę paliwa, a jeśli na zimno z wyciągniętym ssaniem silnik pracuje twardziej i gorzej odpala, to znak że wtrysk jest zbyt wczesny; nie ruszaj mocowania pompy „na oko”, tylko ustawiaj na znaki lub czujnikiem [#973568] [#974890] [#975224] [#977254] Jeśli po dłuższym postoju paliwo cofa się z układu, sprawdź pompkę zasilającą, szczelność przewodów, filtr paliwa oraz zaworek zwrotny / przelewowy w pompie, bo nieszczelność może powodować poranne zapowietrzenie i konieczność długiego kręcenia [#973581] [#979318] [#981314] Warto też obejrzeć mały filtr w pompie, jeśli występuje, bo jego zabrudzenie ogranicza dopływ paliwa [#979318] Gdy to nie pomoże, zmierz kompresję, sprawdź końcówki wtryskiwaczy i stan rozrusznika/akumulatora pod obciążeniem, bo za mała kompresja albo słabe kręcenie też utrudniają zimny start [#974374] [#975977] [#1006919]
REKLAMA
  • #1 973460
    bula
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    posiadam samochód opel kadet 1,6D który niestety słabo odpala a dokładnie sprawa wygląda następująco. tzn zimny silnik uruchamia po kilku próbach krecenia rozrusznikiem.. ale silnik zaczyna łapać od razu juz po kilku obrotach wału tylko niestety trzeba wykonac kilka prób aby wpełni zaskoczył póżniej nie ma już problemów z rozruchem czy ciepły czy gorący, tylko problem jest zawsze rano podczas pierwszego rozruchu.. wygląda to tak jakby silnik nie chciał wskoczyc na wyzsze obroty.. a dodanie gazu podczas kręcenia rozrusznikiem tylko pogarsza efekt .. dodam iż świece żarowe są sprawne, akumlator i rozrusznik też jest sprawny.. nie wiem jak wygląda filtr paliwa w tym samochodzie ale gdyby to była benzyna to efekt jest trochę podobny do rozruchu zalanego silnika , chociaż dodam że silnik ten nie kopci i to zarówno na luzie jak i pod obciązeniem... Pozdrawiam
    A gdzie zasady poprawnej polszczyzny?[h]
  • REKLAMA
  • #2 973530
    rafi999
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Jest takie urządzenie jak termostat wyprzedzenia zapłonu.Zazwyczaj wkręcany jest w głowicę i wychodzi z niego linka do pompy wtryskowej.Sprawdź czy to działa ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 973568
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    rafi999 napisał:
    Jest takie urządzenie jak termostat wyprzedzenia zapłonu.Zazwyczaj wkręcany jest w głowicę i wychodzi z niego linka do pompy wtryskowej.Sprawdź czy to działa ?
    Kadett 1,6D nie ma takiego urządzenia...
    Musi być bardzo dokładnie punkt wtrysku ustawiony...
    A jak reaguje na cięgno "ssania"?
    Tu trochę udostępniłem na temat kadeta.. : http://jozef.likusy.eu.org/KADETT/
  • #4 973581
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Ja bym zaczał od sprawdzenia pompki zasilającej.
    Może być także nieszczelny układ zasilający i dostaje się powietrze co powoduje cofanie paliwa do baku. Stąd taki efekt. Trzeba kręcić aż pompa pociągnie paliwo i samochód odpala.

Ewentualnie zaworek zwrotny przy nadmiarze paliwa ale przy jego uszkodzeniu odczówalne było by osłabienie samochodu.

A czy gdy rano kręcisz rozrusznikiem widać w przewodach paliwowych powietrze??
  • #5 973648
    bula
    Poziom 13  
    co do reakcji na cięgno ssania jest taka że nie ma wielkiej reakcji na poprawę rozruchu tzn czy załączone czy nie silnik podobnie odpala natomiast jeśli już zaskoczy to jest tzn silnik ma troche wyższe obroty i pracuje bardziej twardo stukowo ... natomiast mam pytanie gdzie jest pomka paliwowa w tym samochodzie czy jest ona razem w pompie wtryskowej??
  • #6 973691
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    Ja bym stawiał na świece, ale jesli sa sprawne to trochę dziwne, sprawdz je jeszcze raz :) Albo dłużej grzej, zgaśniecie kontrolki od świec nie znaczy ze one juz nie grzeja, poczekaj na stuknięcie przekaźnika, jesli bedzie bardziej podgrzany to moze bedzie ok :) Popma wtryskowa to pompa paliwa w dieslu, przynajmniej w konwencjonalnym.
  • #7 973793
    bula
    Poziom 13  
    co do sprawności świec żarowych to sprawdzałem każdą osobno mierzac ich opór miernikiem i wszystkie miały taki sam opór.. też myślałem początkowo że to świece ale chyba nie bo sprawne są i pobór pradu na nich jest.. a co do czasu czekania to czekam tak długo jak mówisz czyli do czasu jak rozłaczy przekażnik.. nie wiem trochę to wygląda jak by ten silnik dostawał za dużo paliwa.. nie wiem jak by wygladał tutaj objaw lejących wtryskiwaczy chociaż dodam że silnik ten prawie wcale nie kopci..
  • #8 973888
    Władysław O
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Miałem Kadeta 16D siedem lat i dużo mugłbym pisać na temat
    palenia w zime .Na pewno silniki opla gorzej palą jak VW.
    Piszesz że silnik nie jest zajeżdzony , to bym na początek
    proponował tak jak kolega wyżej dłużej go grzać ,do pyknięcia przekaźnika ,około 15s przy większych mrozach możesz zrobić dwa grzania
    nie bój się, świece się nie przepalą.
    drugą ważną sprawą jest rozrusznik musi ładnie kręcić.

Napisz czy pomogło .
    Pozdrawiam
  • #9 974189
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    Znajomy ma podobny problem z golfem II ale tylko po zimnych nocach na dworze. A kopci potem jak juz odpali i nierowno pracuje? Nie znam sie super na dieslach ale moze to koncówki wtrysków. Moze spowrotem paliwo z pompy spływa do baku i układ sie zapowietrza (to juz chyba było pisane) to chyba tyle co moge zasugerować...

Pozdrawiam :)
  • #10 974374
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Witam.

W dieselkach siedzę już dość sporo lat i takie objawy jak opisuje autor, wskazują na ;
    1. za małą kompresję.
    2. ewentualnie, lejące końcówki wstryskiwaczy, przy małych obrotach, bo 'nie dymi'.
    3. zły olej, zbyt gęsty przy niższych tempreaturach, szczególnie jak jest wyziębnięty silnik, rano.
    4. rozrusznik w złym stanie, tulejki do wymiany.
    5. akumulator, w dieslu musi mieć to pierwsze dobre kopnięcie, bo jak będzie kręcił jak ślimak to i takie też zapalanie, / duża moc rozruchowa/
    6. zapowietrzony układ zasilania paliwa, ale jak już chwyci to powinien dobrze chodzić.

Sprawdz to ciśnienie sprężania, poszukaj po kolegach, bo w serwisie zedrżą, kto ma taki przyrządzik MP-50, do pomiaru z wyrysowaniem wykresu sprężania.

Napisz ile masz ciśnienia nad tłokiem, przy zimnym silniku, powinno być te min 25 atm, ale równo +/- 2 atm, chociaż spotkałem się już z wieloma silnikami ok. 20 atm, a nawet trochę mniej jak Mercedes i chodzą dość przyzwoicie.

Pozdrowienia.
  • #11 974474
    jozefg
    bula - jeżdżę takim autkiem już ładnych parę lat ...
    Świece podgrzewam 10 sekund , w mrozy 2razy po 10 - 12 sekund .
    Z tego co piszesz wynika że masz troszkę wtrysk za wczesny a kadett jest wredny na ustawienie punktu wtrysku...
    Świec żarowych miernikiem nie sprawdzisz porządnie - najlepszy sposób to : amperomierz 0 - 50A z dwoma kabelkami . Podnosisz maskę i wpinasz między + akumulatora a szynę świec żarowych na kilka sekund i odczytujesz wynik.
    Jedna świeca pobiera ok. 10A - a więc musi być 40A.
    Cęsto zanieczyszczają się styki przekażnika świec żarowych i wtedy zamiast 12V , dostają 8 albo 10V.
    Na pewno nie zaszkodzi pomierzyć kompresję .
  • #12 974571
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Jesli nie masz czym ich sprawdzić to po prostu odkreć świece , podłącz zasilanie świecy do (+) powinna zaiskrzyć. Tylko uwazaj bo rozgrzewaja sie do 1100 stopni C
  • #13 974584
    czarunio
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Świece musisz sprawdzić wykręcając je i podłączając na krótko do akumulatora(tylko w kombinerkach,bo cię poparzą).Mają się grzać same końcówki.Jak cała się żarzy,to też uszkodzona.Pozdrawiam.
  • #14 974634
    bula
    Poziom 13  
    witam co do sprawności akumlatora i rozrusznika to nie mam zastrzeżeń akumlator jest nowy centry 66Ah a rozrusznik tez jest w dobrym stanie tak więc to napewno odpada.. swiece sprawdzałem nie tylko miernikiem ale takze podłaczając do nich napięcie i pobór pradu jest .. co do czasu grzania to też jest odpowiedni (dziś nawet dodatkowo podłożyłem farelke do filtru powietrza żeby zaciągnał gorącego powietrza i nie zauważyłem jakiejś poprawy.. tak wiec problem nie dogrzania raczej odpada.. co do zapowietrzonego układu to dodam iz jak od razu jak krece rozrusznikiem to z z wydechu juz kopci (dym koloru ciemnego) ale jak juz silnik odpali to dym znika i moge go juz gazowac a i tak juz nie kopci..
    --------------------------------------------------------------------------
    troche dziwi mnie reakcja tego silnika na tzw "ssanie" bo dzis jak kręciłem rozrusznikiem to jak miałem wyciągniete ssanie to silniko tylko próbował załapac (dzieje się to dośc szybko, wystarczą z dwa trzy obroty wału i juz próbuje) ale niestety nie odpalał , a w momencie gdy kreciłem rozrusznikiem i schowałem to ssanie silnik zdecydowanie lepiej odpalił po prostu od razu wskoczył na wyższe obroty

=========================================
    2 posty scalono
    j.
  • REKLAMA
  • #15 974890
    jozefg
    A więc miałem rację - za wczesny wtrysk , ale minimalnie...
  • #16 975200
    bula
    Poziom 13  
    jozefg powiedz czy dobrze kombinuje biorąc pod uwage kierunek obrotów silnika to opóżnienie zapłonu bedzie polegało na stopniowym podnoszeniu pompy wtryskowej do góry???
  • #18 975470
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Witam.

Cały czas podtrzymuję swoje zdanie, że sprawą nr 1, jest brak odpowiedniej kompresji.
    Musisz trochę pokręcić rozrusznikiem, aby wtryskiwacze prysnęły napędu nad tłoki, dzięki czemu masz większą szczelność na pierscieniach i dopiero wtedy odpalasz .
    Nie wiem jak leciwy jest ten silnik, ale jeśli ma 'znaczny' przebieg to te objawy są normalne.

Pozdr.
  • #19 975613
    Władysław O
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    W kadecie ustawiając kąt wyprzedzenia wtrysku trzeba poluzować trzy śruby na kole napędzającym pompe ,ale bez czujnika zegarowego
    wkręcanego w centralną śrubę zamykającą pompę absolutnie odradzam jakich kolwiek kombinacji .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #21 975731
    bula
    Poziom 13  
    witam o do kompresji tego silnika to niestety nie mam narazie możliwości jej pomiaru... ale muszę powiedziec że silnik ten nie jest słaby i nie kopci czy to na luzie czy pod obciążeniem.. a i nie ma jakis przedmuchów pod korkiem oleju, natomiast co do jego uszczelnienia olejem napędowym i poprawy w ten sposób kompresji.. to chyba jak by juz próbował załapać to już by załapał a on na wyciągniętym ssaniu próbuje próbuje i tak jest z 4-5 razy i nic a jak kręce i silnik juz próbuje załapać i chowam ssanie to ma łatwiej zapalic.. oraz jak daodaje gazu to efekt jest jeszcze gorszy
  • #22 975749
    jozefg
    Napisz jeszcze czy coś robiłeś ostatnio z tym silnikiem - jakie naprawy? Przypadkiem nie robiłeś głowicy?
  • #23 975896
    bula
    Poziom 13  
    jozefg próbowałem trochę opóźnic wtrysk ale nie wiem do końca czy była jakas poprawa,spróbuje rano i wtedy napisze czy jest lepiej...bo jak ten silnik jak już raz zapali to potem już dobrze odpala i jakakolwiek regulacja juz nie miala by sensu... musi całkowicie ostygnąć... natomiast jeśli chodzi o jakieś naprawy tego silnika to nie wiem gdyż posiadam ten samochód od niedawna ale zbytnio nie widać żeby ktos tam coś grzebał..
  • #24 975977
    gobo
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Jeździłem takim czymś 1,5 roku. Miałem podobne problemy z odpalaniem. Jeździłem po serwisach, diagnostach tudzież innych fachmanach. Diagnozowali różnie kończąc na potrzebie remontu kapitalnego.
    Pompa sprawdzona na możliwość puszczania ostatniej sekcji oraz ciśnienie podawania paliwa. Wtryskiwacze idealne. Kompresja na dwóch dziurach 25, na pozostałych 27. I dupa zimna. Któregoś dnia zdemontowałem i rozebrałem sam przekaźnik od świec żarowych - kupa zimnych lutów. Poprawiłem, przemyłem styki kontaktem i Panowie - probem zniknął jak ręką odjął. Szkoda tylko moich pieniędzy na te serwisy. Niestety, pojazd pruchniał jak to w Kadetach bywa i poszedł do żyda. Pozdrawiam gobo
  • #25 976061
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    A moze powietrze Ci łapie na przewodach przed pompa i jak dłuzej postoi to musi napompować. Albo zawór na pompie nie trzyma?
  • #26 977228
    bula
    Poziom 13  
    witaw dzisiaj nie było wielkich problemów z odpaleniem tego diesla.. nie wiem tylko czy to efekt wczorajszych regulacji czy to że nie jest aż tak zimno.. tak czy owak dziekuje Wszystkim za zainteresowanie i cenne wskazówki..Pozdrawiam
  • #27 977254
    jozefg
    Jeżeli Kadett 1,6D ma prawidłowo ustawiony punkt wtrysku wtedy bez wyciągniętego cięgna "ssania" powinien na zimno zapalać z trudnością lub wcale - natomiast jeżeli cięgno rozruchowe jest wyciągnięte musi zapalić bez gazu lub z minimalnym gazem.
    Te niby-ssanie to jest przyśpieszanie punktu wtrysku do rozruchu silnika .
    I sprawdż naciąg paska rozrządu!
  • #28 977293
    Stefanek1
    Poziom 26  
    jozefg napisał:

Te niby-ssanie to jest przyśpieszanie punktu wtrysku do rozruchu silnika .

Witam.

Jęśli trzymać się tego co piszesz,........... to na tym niby ssaniu i zimnym silniku, gorzej będzie się uruchamiał ten motor, bo zapłon będzie przyśpieszony.
    Nie wiem czy to 'ssanie' nie jest jak w Mercu, typowym podciąganiem 'gazu'

Pozdrowienia.
  • #29 977300
    jozefg
    To jest tak dobrane w tym motorze że przyspiesza się lekko zapłon i jednocześnie dawka paliwa.
  • #30 977334
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Z tego wynika, że to cięgło ingeruje w pompę wtrysk. i ją przestawia, przyśpieszając zapłon, a przy okazji zwiększa dawkę paliwa, tak ?

Podsumowanie tematu

✨ Opel Kadett 1.6D ma problem z rozruchem zimnego silnika, który wymaga kilku prób kręcenia rozrusznikiem, zanim silnik w pełni zaskoczy. Po rozgrzaniu problem znika. Przyczyną mogą być: nieprawidłowo ustawiony punkt wtrysku paliwa, zapowietrzony układ paliwowy, nieszczelności w układzie zasilania, zużyte lub nieszczelne wtryskiwacze, niska kompresja, uszkodzony lub zabrudzony przekaźnik świec żarowych, a także problemy z pompką zasilającą paliwo. Świece żarowe są sprawne, a akumulator i rozrusznik w dobrym stanie. Zalecane jest dokładne ustawienie kąta wyprzedzenia wtrysku, sprawdzenie i ewentualna wymiana filtra paliwa, kontrola zaworka zwrotnego i drożności filtrka paliwa w pompie wtryskowej (Roto Diesel). Pomiar kompresji jest wskazany, gdyż niska kompresja utrudnia rozruch. Dłuższe grzanie świec żarowych do momentu "pyknięcia" przekaźnika może poprawić rozruch. Warto także sprawdzić naciąg paska rozrządu oraz stan zaworów hydraulicznych. Problemy z przekaźnikiem świec żarowych (zimne luty, zabrudzone styki) mogą powodować trudności z odpalaniem. Wskazane jest również sprawdzenie pompy zasilającej i ewentualnych nieszczelności powodujących zasysanie powietrza. Wymiana filtra paliwa i kontrola wtryskiwaczy mogą pomóc w rozwiązaniu problemu. Wskazano, że dodawanie gazu podczas rozruchu pogarsza sytuację, co może świadczyć o zbyt wczesnym wtrysku paliwa. Wymagana jest precyzyjna regulacja pompy wtryskowej, najlepiej z użyciem czujnika zegarowego. Wskazano także, że wtrysk jest przyspieszany przez cięgno ssania, które wpływa na pompę wtryskową, zwiększając dawkę paliwa i przyspieszając zapłon. Problemy z rozruchem mogą nasilać się przy niskich temperaturach, a dodatkowe dogrzewanie powietrza dolotowego (np. farelką) nie zawsze przynosi poprawę. Wskazano, że wtryskiwacze i pompa wtryskowa Roto Diesel mają specyficzne elementy, takie jak filtrki i zaworki zwrotne, które należy sprawdzić i wyczyścić. Wymiana filtra paliwa i kontrola szczelności układu paliwowego są kluczowe. Wskazano także, że w starszych silnikach hydrauliczne zawory mogą powodować trudności z rozruchem, jeśli olej nie dotrze do nich odpowiednio szybko po zimnym starcie. Podsumowując, problem z rozruchem zimnego silnika w Opel Kadett 1.6D jest najczęściej związany z ustawieniem pompy wtryskowej, stanem układu paliwowego (filtr, pompa, zaworki), kompresją oraz sprawnością świec żarowych i ich przekaźnika.
REKLAMA