logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadett 1.6D - niska dawka paliwa z pompy wtryskowej, co sprawdzić?

bula 30 Lis 2004 21:44 2387 4
REKLAMA
  • #1 1026035
    bula
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    witam. Już kiedyś pisałem tu na forum o problemie z odpaleniem kadeta 1,6D. lecz tym razem problem jest znacznie poważniejszy gdyż teraz autko nie chce wcale zapalić. Wszelkie podpowiedzi typu świece zarowe, słaby akumlator odpadają bo swiece założyłem nowe, akumlator i rozrusznik tez jest w b. dobrym stanie. Przyczyna tkwi raczej w układzie zasilania tego silnika, a mianowicie odkręciłem dziś przewody od wtryskiwaczy i podłaczyłem na zewnatrz wtryskiwacz i wydaje mi się ze z pompy wtryskowej idzie bardzo mała dawka paliwa(mgiełka bardzo słaba i bardzo krótko) pózniej odkręciłem przewód zasilający od pompy wtryskowej (myślałem że może jest on częściowo przypchany,filtr paliwa jest nowy) ale nie natomiast z miejsca gdzie w pompie przychodzi ten przewód zaczeło sie cofac paliwo i nie wiem czy tak powinno być, dlatego mam pytanie co moze byc przyczyna iz pompa wtryskowa daje tak mało paliwa .. Dodam iz wcześniej silnik ten bardzo słabo odpalał jak był "zimny" ale to nie ważne czy był mróz czy nie tylko jak troche postał.. tzn trzeba było trochę pokręcic choć silnik póbował łapać dośc szybko ale niestety nie odpałał
  • REKLAMA
  • #2 1026085
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Odkręć przewód od nadmiaru którym paliwo wraca do zbiornika i zatkaj go palcem. Niech ktoś odpali samochód. Sprawdzisz czy jest różnica gdy zatykasz go palcem i gdy go nie zatykasz.
    Być może padł zaworek zwrotny i dlatego jest małe ciśnienie na listwie.
    Miałem już takie przypadki po wymianie zawrorka uspokoiło się.
    A to że paliwo wraca w przewodzie paliwowym to czasem zdarzało się w pompie rotacyjnej ważne jednak by przy odpalaniu nie pojawiało się tam powietrze.
  • REKLAMA
  • #3 1026181
    bula
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    musze powiedzieć, że tego to nie jeszcze nie praktykowałem, ale sprawdze. może to cos dać bo odkręciłem też przewód przelewowy i podczas kręcenia rozrusznikiem z przelewu lała się dośc spora ilośc paliwa..
  • REKLAMA
  • #4 1026185
    epele
    Poziom 12  
    Ja mam jeszcze jedną propozycje- sam tego nie zrobisz ale byłoby warto sprawdzić kompresje w cylindrach. Jak piszesz były kłopoty z rozruchem gdy troche postał... Wtryski rzeczywiście dają i powinny dawać tylko mgiełke- dawka paliwa może być właściwa ale jeśli jest mała kompresja to nie ma szans na odpalenie autka.
  • #5 1028510
    przemt
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam
    kadet 1.6D to jest taka bestia która niską temperaturę odycztuje lepiej niż termometr. nie kombinuj z pompami , wtryskami, ustawianiem zapłonu, wymianą pierścieni tylko poprostu zrób remont kapitalny tego silnika(tzn. co najmniej dorobienie nowych tuleji i założenie pierścieni oraz naprawa głowicy) - tylko to pomoże!!
REKLAMA