logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo i dobór zasilacza serwisowego do jonoforezy dłoni

chikusho19 15 Maj 2011 22:42 7414 9
REKLAMA
  • #1 9510470
    chikusho19
    Poziom 2  
    Witam

Mam problem z pocącymi się dłońmi.

Wykonałem kilka zabiegów przy użyciu aluminiowych tacek, baterii 9V oraz kabelków zgodnie z poradami z poniższego filmu:

Wykonałem dopiero kilka zabiegów, a już widzę poprawę. Niestety baterie szybko się rozładowują, kable się rozłączają. Dlatego postanowiłem poszukać zasilacza i jego używać do zabiegów:
    Zasilacz serwisowy 30V 5A LED model KXN-305D LED 209 zł
    lub
    Zasilacz serwisowy 15V 3A LED PXN-1503D 104 zł

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy jest to bezpieczne? Czy w razie zwarcia nic mi nie grozi? Teoretycznie powinno przepalić bezpieczniki w instalacji. Samo urządzenie też pewnie posiada zabezpieczenie.

2. Jak dobrać napięcie? Przejrzałem instrukcje do tego typu urządzeń, przeczytałem książkę o jonoforezie i wszędzie podawane jest natężenie, nigdzie nie wspomina się o napięciu?

3. Czy ten tańszy do 15V wystarczy, czy potrzebny będzie ten do 30V? Tu znowu pojawia się kwestia znaczenia napięcia w tego typu urządzeniach. Używałem dwóch baterii 9V do tej pory co daje 18V.

W ostateczności zdecyduję się na profesjonalne urządzenie, jednak chciałby tego uniknąć (koszt ponad 1500 zł).

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9510595
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 319
    Moderowany przez fortronik:

Zgodnie z regulaminem pkt 3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). Usunąłem linki do aukcji. Proszę wstawić zdjęcia lub dokładny opis przez edycję tematu.

• REKLAMA
  • #3 9513610
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 590
    Ad1. Teoretycznie budujesz sobie krzesło elektryczne ;-). Układ zabezpieczenia pacjenta!
    Ad 2. Napięcie "podkładu" jest stałe, ważne jest właśnie natężenie prądu i jego regulacja.
    Ad 3. Napięcia w tego typu aparatach oscylują od kilkudziesięciu do setek Volt. Regulacja prądu od 0- 30 mA max
  • #4 9527561
    chikusho19
    Poziom 2  
    Witam
    Dzięki za porady.
    Do głowy wpadło mi inne rozwiązanie: akumulatorki 9v połączone szeregowo + regulacja natężenia. W jaki sposób zrobić coś takiego?
  • REKLAMA
  • #5 9527626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 9527807
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 590
    A ja na twoim miejscu (jeżeli terapia odnosi skutek) pozostałbym przy aku. Schematy (proste) regulacji prądu znajdziesz w necie. Pamiętaj! W razie "W" na zasilaczu , obwód zamyka się przez twoje serce!
  • #7 9527815
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 9528103
    chikusho19
    Poziom 2  
    Lisek64 napisał:
    A ja na twoim miejscu (jeżeli terapia odnosi skutek) pozostałbym przy aku. Schematy (proste) regulacji prądu znajdziesz w necie. Pamiętaj! W razie "W" na zasilaczu , obwód zamyka się przez twoje serce!

Dokładnie tak mam zamiar zrobić. Zamierzam kupić dobre akumulatorki i ładowarkę. Prosiłbym tylko o pomoc w kwestii regulacji napięcia i natężenia, najlepiej "łopatologiczny" opis krok po kroku. Czy istnieją jakieś gotowe urządzenia?

Jakie powinny być dokładne wartości napięcia i natężenia przy tego typu zabiegach?
    W urządzeniach widnieją jedynie maksymalne wartości, regulacja dotyczy jednego parametru, albo natężenia albo napięcia.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • #9 9537537
    dansound
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Pomijając stronę elektryczną to może jeszcze warto się zastanowić co chcesz sobie aplikować oprócz lekarstwa. Bo podczas zabiegu jonoforezy oprócz dysocjacji elektrolitycznej substancji czynnej również następuje wchłanianie cząsteczek elektrod zabiegowych na skutek elektrolizy. Proponuję nie stosować tacek aluminiowych bo nie jestem do końca przekonany czy krzem, miedź czy nikiel a często i żelazo jest takie bardzo zdrowe dla organizmu. Idealnym materiałem na elektrody do jonoforezy jest czysta cyna. Elektrody cynowe są drogie ale za to w pełni bezpieczne. Co do gotowych aparatów do jonoforezy to kiedyś łódzki Famed produkował serię urządzeń pod nazwą JONOFOR S-6-D i S-15-P przeznaczonych do wykonywania zabiegów jonoforezy łącznie z okulistyką. Jak trafisz nawet uszkodzonego to Ci bez problemu naprawię. W gabinetach często wykonuje się jonoforezę fizykoterapeutycznym prądem galwanicznym.

Pozdrawiam
    DaNsOuNd
  • #10 9544782
    leonard64
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    A może poszukaj po gabinetach nieużywanego aparatu Galvatronic GT-1C z Otwocka i odkup za kilka złotych albo poszukaj w ogłoszeniach, obecnie chyba już nikt ich nie używa. Osobiście odradzam stosowanie stałego napięcia do zabiegów, za bardzo "szczypie", w typowej medycynie to zwykle prostokąt w kilku kHz.

Podsumowanie tematu

W dyskusji poruszono temat zastosowania zasilacza serwisowego do jonoforezy w kontekście problemu nadmiernego pocenia się dłoni. Użytkownik rozważał zasilacze 30V 5A oraz 15V 3A, zadając pytania o bezpieczeństwo, dobór napięcia oraz wystarczalność mocy. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest natężenie prądu, a napięcie w urządzeniach jonoforezy może wynosić od kilkudziesięciu do setek Volt. Zasugerowano użycie zasilacza 30V z regulacją prądu na LM317 oraz akumulatorków 9V z regulacją natężenia. Podkreślono również, że przy zabiegach jonoforezy należy unikać aluminiowych tacek, a najlepszym materiałem na elektrody jest czysta cyna. Wspomniano o dostępnych urządzeniach, takich jak JONOFOR S-6-D i S-15-P, oraz Galvatronic GT-1C, które można nabyć w gabinetach fizjoterapeutycznych. Zwrócono uwagę na konieczność ostrożności przy stosowaniu stałego napięcia, sugerując alternatywne metody, takie jak prostokątne impulsy w kilku kHz.

Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA