logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop- instrukcja korzystania z oscyloskopa i naprawa TV

arturfir 09 Lis 2004 23:39 4010 14
REKLAMA
  • #1 974157
    arturfir
    Poziom 11  
    Witam wszystkich...

Kupilem sobie ostatnio oscyloskop w zwiazku z tym mam pytanie:
    Czy jest ktos mi w stanie podac jakies zrodlo, w jaki sposob korzystac, z tego urzadzenia do naprawy TV, itp.
    A mianowicie chodzi mi w jakich punktach jakie powinny byc przebiegi, no i oczywiscie jakie przestrogi i rady co do uzywania.

Z gory dzieki..
  • REKLAMA
  • #2 974213
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Bardzo dużo materiałów znajdziesz w Google np.:
    http://www.google.com/search?q=oscyloskop+pom...hl=pl&lr=lang_pl&inlang=pl&btnG=Google+Search

A przebiegi są zazwyczaj przy samych schematach.
    Poszukaj też tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/linkdb.php?action=category&cat_id=7
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 974229
    arturfir
    Poziom 11  
    Dzieki za szybka odpowiedz....
    Ale przeszukiwalem i przeszukuje cala siec w poszukiwaniu informacji, znalazlem pare, ale bardziej na zasadzie "wykladu". Takze zadne praktyczne informacje.
    A wiadomo ze czesto ciezko dostac schemat do odpowiedniego modelu.

Ale sprobuje dalej.
    Mimo wszystko dzieki. chyba ze ktos by mial jakies ciekawe materialy, bylbym wdzieczny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 974640
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witaj.
    poszukaj w bibliotekach takiej publikacji "Oscyloskop elektroniczny" - autorstwa :Jerzy Rydzewski.. jest to dość stara pomoc ale to jest w miare prosto opisane nie tylko od kuchni czyli jak jest zbudowany ale jak nim robic pomiary i do czego można jeszcze go użyć.... Była też taka książka.. nie pamiętam dokładnie tytułu... Budowa i działanie odbiorników telewizji kolorowej.... Wszystkie odbiorniki składają się z różnych elementów ale zasada odbioru obrazu jest taka sama... i poszczegłlne bloki maja takie same zadanie (mimo różnic w budowie) mysle że jak opanujesz "blokówke" OTVC to z pomiarami nie bedzie kłopotu....
    Pozdrawiam.
  • #6 976006
    arturfir
    Poziom 11  
    No i pojawil sie problem:
    Jak laczyc mase oscyloskopu z ukladem badanym, np. zeby zbadac przebiegi w zasilaczu impulsowym.
    Zaznaczam ze do tej pory nie mam zadnego doswiadczenia z oscyloskopem.
    Znalazlem troche informacji na ten temat, ale niestety nie wniosly nic nowego, tylko tyle ze wiem ze trzeba uwazac na podlaczanie masy. No i przekonalem sie osobiscie ze po probie badania przebiegow w zasilaczu impulsyjnym "wywalilo" mi bezpieczniki.

Niestety nie jestem w tej chwili sobie kupic podanych powyzej ksiazek, bo nie jestem w kraju, ale na pewno jak bede to kupie.

Prosze o pomoc.
  • #7 976079
    slawmog
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    masę oscyloskopu łączysz z masą np.TV tzw.zimną(w przypadku,gdy TV nie ma izolacji galwanicznej od sieci zasilającej musisz zastosować transformator separujący;podobnie,gdy chcesz badać przebiegi po stronie sieciowej zasilacza)przewód masowy osc.powinien być jak najkrótszy;przy dużych sygnałach może być dluższy
  • #8 976232
    arturfir
    Poziom 11  
    a znajde jakies schematyczne ilustracje wykorzystania oscyloskopu? Bo to wszystko jest dla mnie nowe.
    W oscyloskopie jest tez wejscie uziemiajace, powinienem tez podlaczac?
    Bo Sonda ma kabel uziemiajacy i ten kabel powinienem podlaczac do ukladu??
    I w jaki sposob uzyc trafo separujace i jakie??

Pozdrawiam.
  • #9 976802
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Po prostu nie podłączaj oscyloskopu w miejsca,których nie jesteś pewien.Pomiary tak jak naprawy-są łatwe i trudne.Na początku dokonuj pomiarów prostych a potem jak "zaskoczysz" będziesz mógł mierzyć w miejscach,które wymagają dodatkowego oprzyrządowania do pomiarów(trafo sterujące,sonda itp).
  • #10 978147
    arturfir
    Poziom 11  
    A co rozumiec za proste pomiary?
    Czy np. mierzenie impulsow sterujacych w zasilaczu impulsowym zalicza sie do "prostych"?
    W jaki sposob to dokonac, bo niech po raz kolejny wywalic bezpiecznikow.
    Prosze o pomoc, przeciez od czegos musze zaczac prace z oscyloskopem, a wydaje mi sie ze chyba to nie jest trudna dla kogos kto ma do czynienia z oscyloskopem.
    Ja niestety nieskonczylem szkoly w kierunku elektrycznym, bardziej jestem hobbystom.
    No i co to jest "zimna masa"?
    Moze poprostu ktos by podal jakis przyklad jak to robi.

Dzieki.
  • #11 978377
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Koledzy wcześniej wspominali - musisz mieć transformator separujący 1:1 czyli 220V/220V o mocy co najmniej 160-200VA. Urządzenie (odbiornik TV itp.) podłączasz poprzez transformator do sieci i teraz możesz bezpiecznie podłączyć się z oscyloskopem.
    Masa "gorąca" i "zimna" to terminy najczęściej spotykane w technice TV (i nie tylko), gdzie zasilacz, zbudowany na bazie przetwornicy posiada strone pierwotną i wtórną. Strona pierwotna jest galwanicznie połączona z siecią stąd jej masa jest nazywana "gorącą. Po stronie wtórnej mamy do czynienia z masą odizolowaną od sieci, stąd masa "zimna". Użycie transformatora separującego powoduje, że masa "gorąca" jest odizolowana od sieci. W dalszym jednak ciagu pozostają dwie odrebne masy i podłączając sie z oscyloskopem trzeba pamiętać do której masy należy się podłączyć. Samo wykonywanie pomiarów to już sztuka sama w sobie i należy do niej dochodzić stopniowo podczas praktyki.
  • #12 978407
    arturfir
    Poziom 11  
    Dzieki bardzo.
    Czyli jezeli pracuje na masie "zimnej" to nie ma koniecznosci seperowania od sieci oscyloskopu?
    I czy trzeba separowac oscyloskop czy mozna badane urzadzenie?
    Jeszcze raz dzieki, to bylo profesjonalne wyjasnienie :)

I sorry za upierdliwosc, ale nie lubie jak mam cos z czego nie moge korzystac.
  • #13 978524
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    arturfir napisał:
    Czyli jezeli pracuje na masie "zimnej" to nie ma koniecznosci seperowania od sieci oscyloskopu?
    I czy trzeba separowac oscyloskop czy mozna badane urzadzenie?

Na masie "zimnej" nie zachodzi potrzeba stosowania transformatora separującego, natomiast zawsze lepiej separować urządzenie, chociażby ze względów własnego bezpieczeństwa. Przez nieuwagę można dotknąć masę "gorącą" i o nieszczęście nie trudno. Sam oscyloskop jest bezpieczny dla użytkownika.
  • #14 978840
    arturfir
    Poziom 11  
    A czy mozna zamiast trafa zastosowac UPS ?? Bo i tak mam zamiar sobie kupic.
    Tylko czy maja separacje od sieci??
  • #15 979473
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Wszystko zależy od UPSA .
    Popularne nie mają odizolowania od sieci.
    Prościej jest jak powiedział poprzednik kupić trafo odseparowywujące.

Generalnie zabawę z oscyloskpem najlepiej zacząć od zabaw z wzmacniaczami mocy i generatorem akustycznym.
    Kup sobie ( lub zrób ) jakiś najprostrzy wzmacniacz podłącz go nawet pod kartę dźwiękową zassij z sieci jakiś program który generuje sygnał o regulowanej częstotliwości i do dzieła.
    Będziesz mógł rozgryść wszystkie przełączniki w oscyloskpie a i przy okazji sprawdzisz jak przenosi wzmacniacz, kiedy zaczyna obcinać sygnał itp.

Jeśli będziesz juz miał to opanowane ( gałkologia) to zacznij od pomiarów urządzeń zasilanych z 12V ( np. radia samochodowe itp. ) .
    Do pomiarów w odbiornikach RTV zabierz się na końcu jak już oscyloskop będzie bez tajemnic.

No i oczywiście przez pewien okres czasu lepiej nie podłączać oscyla w przetwornicy TV . jak już będziesz dokładnie wiedział która masa jest która to wtedy tak jak radzą poprzednicy możesz poprzez trafo próbować pomiarów.

Dobra rada zanim oswoisz się z oscyloskopem na dobre kup sobie jakiś prosty i tani oscyloskop którego nie będzie szkoda w razie uszkodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania oscyloskopu do naprawy telewizorów oraz zasad bezpiecznego wykonywania pomiarów, zwłaszcza w układach zasilaczy impulsowych. Zaleca się korzystanie z literatury technicznej, np. książki "Oscyloskop elektroniczny" Jerzego Rydzewskiego, oraz naukę poprzez praktyczne ćwiczenia na prostych układach, takich jak wzmacniacze mocy czy radia samochodowe zasilane 12V. Podkreślono konieczność stosowania transformatora separującego 1:1 (220V/220V, min. 160-200VA) przy pomiarach na masie "gorącej" (strona pierwotna zasilacza, połączona galwanicznie z siecią), aby uniknąć uszkodzeń i zagrożeń. Masa "zimna" to masa po stronie wtórnej, izolowana galwanicznie od sieci, gdzie pomiary są bezpieczniejsze i nie wymagają separacji. Oscyloskop powinien mieć masę połączoną z masą badanego układu, a przewód uziemiający sondy należy podłączać zgodnie z masą układu. UPS zwykle nie zapewnia izolacji galwanicznej, dlatego nie zastępuje transformatora separującego. Zaleca się stopniowe zdobywanie doświadczenia, zaczynając od prostych pomiarów i unikanie podłączania oscyloskopu do nieznanych punktów układu, aby nie spowodować uszkodzeń, np. przepalenia bezpieczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA