logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kasowanie danych na partycji NTFS w WinXP nie zwalnia miejsca?

Maciej B 10 Lis 2004 01:11 11563 21
REKLAMA
  • #1 974365
    Maciej B
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Nie wiem co się dzieje. Przy kasowaniu danych miejsca nie przybywa, Gdy nagram to ubywa. Mam coraz mniej miejsca na dysku. Panda Antyvirus i mks online nic nie znaleźli. Partycja NTFS system WinXP.
    Potrzebuje pomocy bo niedlugo dysk mi sie zapelni. Robilem skandysk i nic. Na tym dysku jest druga partycja fat32 i z nią wszystko w pożądku.
  • REKLAMA
  • #2 974438
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    oprużnij kosz
    usuń tymczasowe pliki internetowe
    wyczyść katalog temp C:/windows/temp
    usuń pliki przywracania systemu
    zrób defragmentacje dysku
  • #3 974439
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Nie wiem jakie masz doświadczenie z Windowsami wiec może o tym wiesz. Windows przy kasowaniu nie usuwa danych z dysku a jedynie przesuwa je do tzw. kosza. Kosz należy opróżniać i dopiero wtedy miejsce jest odzyskiwane. Jeśli masz np. zainstalowane Utilsy Nortona, to kosz masz podwójny, i też należy go opróżniać.
  • REKLAMA
  • #5 974845
    Maciej B
    Poziom 14  
    Nic nie ma w koszu, wszystkie tempy tez zmazalem. W trybie awaryjnym jest normalna ilosc miejsca, a w normalnym trybie jest o wiele mniej. Zawsze mam porządek na dysku, pusty kosz. Nic nie daje odświerzenie.
  • #6 977831
    Maciej B
    Poziom 14  
    Dobra nie dalo inaczej. Sformatowalem partycję. Przed sformatowaniem ma partycji 10GB mylo 170 MB wolnego, po sformatowaniu na dysku mam juz wszystko to co bylo wczesniej i jest 6GB wolnego.
    Co to bylo, nie wiem.
  • #7 977994
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam - ja tez mam taki problem :( I to nie jest kwestia odswiezania ani oprooozniania kosza - to cos jest z systemem... tak mi sie zdaje ze usooowa pliki ale nie zwalnia miejsca po nich... po jakims czasie wraca do normy - ale to nie jest normalne - pozdrawiam
  • #8 978079
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    weź np.Partition Magic i oglądnij sobie partycje , zajętość , wolna przestrzeń , błędy partycji itd , może coś znajdziesz , pozdrawiam
  • #9 980252
    dzimber
    Poziom 12  
    Zainstaluj Noron System Works i sprawdz powierzchnie(on Ci zawze prawde powie:). Jak nie bedzie sie zgadzało to zrób derfraga. w Systemie Worksie. Przejzyj oprogramowanie w tym wymienionym przeze mnie pakiecie i skanuj co jakis czas(np. WinDoctor, System Doctor)powinno pomóc.pozdrawiam!
  • #10 985304
    brzoskwin
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Jesli ma sie włączone przywracanie systemu na dysku pojawia sie katalog _RESTORE trzeba go usunąć, albo wyłączyć przywracanie systemu, albo jedno i drugie..
  • #11 987122
    laser_1985
    Poziom 13  
    Może masz włączony jakiś program do odzyskiwania danych, tzw. kosz w koszu. Coś takiego jak posiada pakiet Norton System Works. --> Un Erase Wizard.
  • REKLAMA
  • #12 987338
    Maciej B
    Poziom 14  
    Nie miałem zainstalowanego Nortona, ani zadnego programu do odzuskiwania danych. Nie miałem zadnego katalogu restore, odzyskiwanie systemu tez bylo wylaczone. Juz sobie poradzilem (FORMAT) i wszystko gra. Co do Norton System Works to mam pytanie czy mozna go zainstalowac bez antywira. Mialem zle wspomnienia z tym antywirem. A moze jakis inny program do defragmentacji i skandisku, bo pewnie sie nie mylę myśląc że te w Windowsie są do bani.
  • #13 992391
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Mam dokładnie to samo ...

XP , partycja 20 gigsów , około 7 giga danych razem z systemem , natomiast wolne miejsce to niecałe 3 giga i ... zmiejsza się ... Jak kasuję pliki , to coś tam niby ubywa ... ale gdzie podziało się 10 giga ? Defragmentacja , oczyszczanie dysku i inne sposoby opisane powyżej przerabiałem . W koszu pusto , nawet muchy nie latają ... Wszystko bez rezultatu . Nie chcę robić formata . Czy na prawdę nie ma żadnego sposobu , żeby zrobić porządek z tym dyskiem ? Nie wierzę !
    ... A poza tym , ciekawi mnie , co się takiego dzieje ...
  • #14 992536
    Dominik S
    Poziom 21  
    Maciej B napisał:
    ... czy mozna go zainstalowac bez antywira...

tak możesz dowolnie konfigurować
  • #15 992855
    morokko
    Poziom 14  
    W XP jest taki plik"System Volume Information" i w nim jest wszystko przechowywane przed ostatecznym wywaleniem . Opróżnienie kosza nie opróżnia tego folderu ! Bezpośrednio nie widać , gdyż jest z atrybutem "ukryty" i trzeba we właściwościach pliku zmienić tę opcję. Zdziwią się niektórzy jak wiele miejsca na dysku zajmuje ten folder . Może się mylę ale nie sądzę . Pozdro i powodzenia .:-)
  • #16 992962
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    hmm , wyszukiwarka mi tego nie znalazła ...
    Mógłbyś podać jaka to jest ścieżka ? Gdzie go szukać ?
  • #17 993099
    Dominik S
    Poziom 21  
    Spiritchaser napisał:
    hmm , wyszukiwarka mi tego nie znalazła ...
    Mógłbyś podać jaka to jest ścieżka ? Gdzie go szukać ?

na każdym dysku jest ten karalog
    jako uktyty
    ustaw w opcji folderów aby w widoku były pokazywane pliki i foldery ukryte
    Załączniki:
    • Dlaczego kasowanie danych na partycji NTFS w WinXP nie zwalnia miejsca? Obraz1.jpg (65.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 993106
    morokko
    Poziom 14  
    W XP panel sterowania/opcje folderów/zakłdka widok w tabeli "pliki foldery likwidujemy "ptaszki" w poz:2,3 6,7,8 , niżej zaznaczamy "pokaż ukryte pliki i foldery , zatwierdzamy (winda coś tam będzie marudzić o ochronie) i powinniśmy zobaczyć wszystkie pliki.Ja usuwam te śmieci total commanderem bo winda nie chce tego usuwać .(acha w total commanderze w ustawieniach też trzeba ustwić żeby pokazywał wszystko ) i to chyba wszystko. Życzę owocnego czyszczenia :-)
  • REKLAMA
  • #19 1002708
    spasiony
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeśli wywaliłeś wszystkie temp itd ( czyli wszystko niby fizycznie ) to jest jeszcze jedna sprawa .Pamięć wirtualna rezerwuje sobie miejsce na dysku twardym a to jest zaliczane jako już użyte miejsce na dysku bezwzględu na to czy komputer wykorzystuje ten obszar czy nie.Wejdź do zakładki z ustawieniami pamięci wirtualnej ( skorzystaj z pomocy technicznej jak nie wiesz gdzie ) i tam jest podany obszar dysku zajmowany przez tę pamięć.Jedyne co możesz zrobić to ją zmniejszyć( ale nie za bardzo bo komp z niej korzysta).Też kiedyś się zastanawiałem gdzie reszta dysku.Pozdrawiam
  • #20 1013637
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    A może to trojan, właśnie takiego likwidowałem gościowi, a było to tak:
    w katalogu Program Files pojawiły się katalogi o nazwach programów do ściągania plików KAZA, SHAREAZA itp. po zkasowaniu tych plików po jakimś czasie pojawiały się na nowo. Winowajca to letsroll.exe - może to nie ten akurat, ale mogą być inne.
  • #21 1013839
    K219
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Mnie sie wydaje że problem jest w tablicach alokacji plików albo w czymś taki na dysku. Ja sobie poradziłem Scan diskiem czy Disk Doctorem z Nortona niepamiętam już bo to było dawno program poprawił błędy i było OK.
    Powodzenia
  • #22 1135501
    SZYDZIU
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Jeśli kolega ma eMule i osiołek zassa jakiś film zajmuje w tedy na dysku miejsca na cały film choć faktycznie ma z niego iles procent. Zauważyłem coś takiego jak miałem 1 G partycje na której miałem eMule.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem zwalniania miejsca na partycji NTFS w systemie Windows XP po usunięciu plików. Pomimo opróżniania kosza i usuwania plików tymczasowych, miejsce na dysku nie wzrasta, a po pewnym czasie nawet maleje. Wskazano, że Windows przenosi usunięte pliki do kosza, który należy opróżnić, a także zwrócono uwagę na ukryty katalog "System Volume Information", gdzie przechowywane są punkty przywracania systemu, które mogą zajmować znaczną przestrzeń dyskową. Zalecano wyłączenie przywracania systemu lub usunięcie katalogu _RESTORE. Sugerowano także użycie narzędzi do analizy i naprawy partycji, takich jak Partition Magic, Norton System Works (w tym WinDoctor, System Doctor), ScanDisk, Disk Doctor oraz defragmentację dysku. Wskazano również na możliwość rezerwacji miejsca przez pamięć wirtualną oraz potencjalne problemy z wirusami lub trojanami, które mogą powodować nieprawidłowe zachowanie systemu plików. Ostatecznym rozwiązaniem dla autora było sformatowanie partycji, co przywróciło oczekiwaną ilość wolnego miejsca. Dyskusja podkreśla, że standardowe narzędzia Windows mogą nie zawsze skutecznie zwalniać miejsce, a ukryte pliki systemowe i mechanizmy ochrony danych mogą powodować pozorne "znikanie" wolnej przestrzeni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA