Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

silnik okapu FABER Inca Maxi PRO 54

Waldemar C 16 Maj 2011 19:21 2039 2
  • #1 16 Maj 2011 19:21
    Waldemar C
    Poziom 2  

    Proszę o pomoc, silnik EBM B2E146-AU15-09 okapu nie rusza, słychać charakterystyczne buczenie nie może ruszyć, nie ma oznak przepalenia uzwojeń, kondensator dobry, podejrzewa że coś się rozłą saczyło na wirniku (wirnik stoi w miejscu a obraca się stojan w tym typie). Co mam zrobić, serwis proponuję wymianę całego zespołu wraz z silnikiem ale to bez sensu. Wydaje mi się że taniej byłoby wymienić sam wirnik lub naprawić tylko nie wiem gdzie ponieważ informacje są tylko innych językach. Pozdrawiam Waldemar

    1 2
  • #2 17 Maj 2011 21:48
    jannaszek
    Poziom 39  

    Są 2 możliwości: albo jest mu cieżko, bo trzyma go kurz i tłuszcz- wtedy jeśli dasz rady go rozebrać, to wymyj łożyska ślizgowe w jakiejś benzynie itp.
    Albo jest wypracowany luz i trze wirnik o stojan wtedy do wywalenia.

    0
  • #3 18 Maj 2011 16:32
    Waldemar C
    Poziom 2  

    silnik pracował tylko ok. 2 tygodni więc nie ma mowy o zabrudzeniu a całość lekko si ę obraca. Po rozebraniu nie widać śladów ocierania ani uszkodzeń uzwojenia. Może coś się odłączyło jakaś spinka łącząca uzwojenia ponieważ w pewnym momencie słychać było ciche brzęczenie. Może pomógłby mi rysunek połączeń od strony wejścia przewodów elektrycznych do środka wirnika. Cały zespół przed uruchomieniem był uderzony dość mocna - oderwały się łapki mocujące do obudowy okapu. Po założeniu bardzo dobrze pracował ale krótko. Dziękuję za zainteresowanie ale może jeszcze jest jakaś inna rada. Waldemar

    0