logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor w układzie odchylania poziomego monitora 15 - grzanie się i zaokrąglenie linii

mac p 10 Lis 2004 08:04 1308 4
REKLAMA
  • #1 974493
    mac p
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    W SE 11/2000 był artykuł "Aneks do artykułu praca tranzystora....................." na rysunku jest zaznaczony szczegół
    "A" tz. na początku impulsu powrotu widać że linia jest zaokrąglona
    mam taką sytuację w monitrze 15 cali sprawdziłem wszystkie elementy
    w sterowaniu tranzystora ,tranzystor mocno się grzeje
    nie wiem co trzeba sprawdzić ,podstwiłem 5 różnych tranzystorów

proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 974529
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Jesli miedzy bazą tranzystora a sterowaniem jest kondensator elektrolityczny wymien go ...
  • REKLAMA
  • #3 974627
    piotum
    Poziom 17  
    Cześć
    Wylutuj tranzystor odchylania (HOT) , zamontuj go na zewnętrznym radiatorze, podłącz do płyty i dobierz doświadczalnie elementy sterowania bazą. Przy prawidłowym dobraniu temperatura tranzystora nie powinna przekroczyć 60 st. Pomogło u mnie w kilkanastu takich przypadkach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 974796
    Keszel3
    Poziom 14  
    Wymien elektrolit jak radzi kysu, oraz dobrze sprawdź diodę w bazie HOT-a, a najlepiej wymien. Może być 1N5819, SB140. Poczytaj posty LUCOM-a w usterkach jest tam to opisane.
  • #5 976255
    mac p
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    wymieniłem rezystor w bazie tranzystora sterującego zmieniłem
    go z 10k na jeden 1k oscylogram poprawił się o 95% dlaczego aż tak duża zmiana przynosi poprawę .

nie mogę znalezć postów o których mówi kolega co wpisać aby znalezć te posty
REKLAMA