logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxdata ECO3150 - jak ustawić ciągłą pracę wentylatora?

jacekhe 16 Maj 2011 22:30 1924 7
REKLAMA
  • #1 9514107
    jacekhe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam mam problem z laptopem Maxdata ECO3150, problem polega na tym że wentylator na procku nie chodzi tak jak trzeba. Włącza się dopiero jak mocno się nagrzeje (parzy w palca). Na wyczucie to przy 80* włącza się wentylatorek schłodzi i tak w koło. Co zrobić aby chodził non stop dodam że w biosie nie znalazłem opcji pracy ciągłej. Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9514164
    tg23tm
    Poziom 11  
    może powinieneś zainwestować w podkładkę chłodzącą? albo poszukaj programy do regulacji parametrów chłodzenia, moja toschiba tez tak pracuje jak opisałeś, ale wiatrak chodzi bez przerwy na wolnych obrotach, a jak przyspiesza to nieraz mnie wystraszyl bo robi to gwałtownie...
    wg mnie to normalna praca, oszczędzająca baterie.
  • REKLAMA
  • #3 9514585
    sebo1_30
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Układ chłodzenia wyczyszczony? Ciągła praca wentylatora to niepokojący objaw. Osobiście posiadam w chwili obecnej acera extanze i powiem szczerze że wentylator włącza się bardzo rzadko. Ale i z doświadczenia wiem że w laptopie wentylator nie powinien cały czas pracować. Jest to objaw wręcz nienormalny.
  • REKLAMA
  • #4 9514836
    jacekhe
    Poziom 17  
    Na początku września 2010r naprawiałem go samodzielnie bo wcale się nie uruchamiał, od 2007r leżał nie włączany. Potem wziąłem się za niego no i we wrześniu go uruchomiłem, i działa do dziś tylko że ten wentylator mnie niepokoi laptop pracuje na zasilaczu bo na baterii to 40min pracy. Ale komputer działa stabilnie, chciał bym żeby wentylatorek pracował jak w moim hp na wolnych a jak go obciążam to przyśpiesza. A w tej maxdata to jak go nagrzeje to się włącza, zawsze to stary laptop podziała jeszcze trochę, no i zależy mi na tym aby wentyl chodził chodź na wolnych
  • Pomocny post
    #5 9514995
    gerlach38
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    No cóż ,nie ma porównania tego laptopa do nowszych.Trzeba zdać sobie sprawę ,że akurat ten laptop to jest najprościej ujmując komputer stacjonarny w wersji przenośnej.Zastosowany procesor to najzwyklejszy intel socket 478 od komputera stacjonarnego o wielkim poborze mocy i mocno grzejący się.Należy zwrócić uwagę by dostawał dużo powietrza od spodu ,zwróć uwagę na obecność wszystkich gumowych stopek ,czysta kratka wlotu i wylotu powietrza oraz miedziana siatka radiatora.No i oczywiście świeża pasta .Można zastosować procesor mobilny socket 478 stosowane w dellach, fujitsu siemens i innych.Ma on znacznie mniejszy pobór mocy ,mniej się grzeje.Trzeba tylko pamiętać by między procesorem a radiatorem zastosować miedzianą blaszkę około 2-2,5 mm.Programowo nic nie zrobisz ,w tym modelu tak jest ,że wentylator włącza się i wyłącza.Można spróbować wgrać jeszcze inny bios ,może w nowszej wersji jest jakaś łatka zarządzająca chłodzeniem. Nie ma na pewno takiego biosu by mógł tym sterować użytkownik , bynajmniej nie spotkałem się jeszcze w tej serii , a przeszło ich przez moje ręce kilkadziesiąt.
  • #6 9515103
    jacekhe
    Poziom 17  
    To szkoda fajnie by było jak wentylek by chodził non stop, chłodzenie jest czyste raz na 2tyg traktuje go powietrzem sprężonym. Fajny laptop do neta i innych rzeczy tylko to chłodzenie mnie boli
  • REKLAMA
  • #7 9525098
    jacekhe
    Poziom 17  
    A jeszcze pytanko czego tak delikatnie piszczy trzeba przyłożyć ucho do obudowy?

Dodano po 1 [minuty]:

I po co ta miedziana blaszka
    dzięki
  • #8 9525138
    gerlach38
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Procesor mobilny jest troszkę inny ,jest niższy i trzeba podłożyć blaszkę miedzianą by wykorzystać obecny radiator. Takie procesory mobilne celerony 2,4 lub 2,5 GHz były stosowane w bliźniaczym modelu FS Amilo L6820. Zasilane były zwykłym zasilaczem 65w.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z laptopem Maxdata ECO3150, którego wentylator włącza się dopiero przy wysokiej temperaturze procesora (około 80°C), co powoduje przegrzewanie. W BIOSie nie znalazł opcji do ustawienia ciągłej pracy wentylatora. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić układ chłodzenia, zapewnić odpowiednią wentylację, a także rozważyć zastosowanie procesora mobilnego socket 478, który generuje mniej ciepła. Wskazano również na możliwość aktualizacji BIOSu w celu poprawy zarządzania chłodzeniem. Użytkownik dopytuje o piszczenie laptopa oraz o zastosowanie miedzianej blaszki przy wymianie procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA