logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termiczny włącznik i sterownik obrotów wentylatora PC 12v

iskra 17 Maj 2011 07:45 1371 1
REKLAMA
  • #1 9514773
    iskra
    Poziom 11  
    Witam

proszę o zerknięcie na schemat i zobaczenie czy to zadziała,
    elektronikiem nie jestem ale trochę poszperałem i posklejałem to z podobnych układów

ma to być sterownik wentylatora umieszczonego na radiatorze we wzmacniaczu mocy, ma on włączać wentylator po przekroczeniu temperatury radiatora np 55 st.C i zwiększaniu obrotów wraz ze wzrostem temperatury radiatora do maksymalnych obrotów przy temperaturze około 70 st.C. Gdy temperatura spadnie poniżej 50 st.C wentylator ma się wyłączać i teraz kilka pytań.

-czy mogę w taki sposób podać napięcie z pierwszego wzmacniacza IC1A poprzez włączenie tranzystora T2 komparatorem IC1B ?

-nie bardzo mam pomysł jak mogę wymusić chwilowe(np. 2 sekundowe) podanie pełnego napięcia na wentylator po załączeniu komparatora w celu pewnego rozruchu wentylatora na wypadek za małego napięcia, przy 50 st.C było by to około 4,3 V uwzględniając spadek napięcia na T2

proszę o uwagi i pomysły

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

:D
  • REKLAMA
  • #2 9516128
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Schemat jest błędny, "sklejanie podobnych układów" jest złym pomysłem w przypadku początkującego elektronika (układ nie umożliwi płynnej regulacji obrotów).
REKLAMA