logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawanie podłogi w samochodzie – lepiej łatka na styk czy na zakładkę?

tomxx92 18 Maj 2011 00:36 9714 3
REKLAMA
  • #1 9518214
    tomxx92
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam, przejrzałem różne tematy na różnych forach odnośnie naprawy podłogi w samochodzie i znajduje różne porady na ten temat.
    Mianowicie w podłodze mam kilka dziur mniej więcej 4 cm średnicy inne mniejsze, większe kwadratowe, prostokątne itp. i czy żeby je zaspawać to lepiej tak dopasować łatkę by była NA STYK czy żeby była NAŁOŻONA na dziurę i zaspawana?? Chodzi mi to to żeby były najmniejsze odkształcenia spawalnicze i było wytrzymałe. Jeśli chodzi o spawanie to będę spawał punktowo aż do całkowitego obspawania łatki tak żeby spaw byl szczelny.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc jak mam dopasować łatkę na styk czy ma być nałożona na dziurę??
    (ps. chyba w złym dziale napisałem, jak coś to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu)

Moderowany przez manta:

Nie ma takiego,
    3.1.14. (8.3) Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
    Kosz.

• REKLAMA
  • #2 9518428
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 540
    Jak masz doświadczenie i praktyke to możesz spawać na tzw. styk czyli "do czoła" a jak nie umiesz spawać to lepiej spawaj na tzw. "zakładke". Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 9518480
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Spawanie nakładek skutkuje nieuchronnym pozostawianiem korozji a zatem uaktywniania procesu destrukcji zaraz po naprawie. Jest jednak metoda łatwiejszą dla spawacza.
  • #4 9519533
    tomxx92
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam
    postanowiłem spawać "na styk" . Wyciąłem dziurę w podłodze tak żeby nie było rdzy, następnie dociąłem łatkę z blachy i dopasowałem ją w miarę dobrze ale z jednej strony mam 1mm przerwy z drugiej styka się łatka z podłogą a z innej strony jest szczelina 4mm i teraz pytanie czy mogę zalać sobie punktowo te szczeliny 1mm, 4mm itp ?? Chodzi mi o to żeby nie powykrzywiało mi karoserii itp. (lepiej raczej łatki nie dopasuję bo na takim łuku mam tą dziurę i nie dość że trzeba dobrze dociąć to jeszcze wygiąć odpowiednio łatkę)
    pozdrawiam i proszę o odpowiedż czy moge te szczeliny zaspawać?? i czy jak fachowcy wykonują takie prace to maja idealnie spasowane łatki? czy może takie szczeliny to normalna sprawa i można je bez problemu zaspawać??
REKLAMA