logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Color LaserJet 2600n -niejednorodne pokrycie wydruku

wartek 18 Maj 2011 11:12 4206 11
REKLAMA
  • #1 9518929
    wartek
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    witam

mam problem z drukarką taki że wydruki nie są idealnie pokryte tonerem (jakby tonera mało nakładało).
    wydruk wygląda jak zrobiony przez sito -załączam plik z wydrukiem

Na tekście jeszcze tego nie widać -ale jak drukuje się obrazy jest fatalnie.

Tonery oryginalne -jeśli ktoś miał taki problem proszę o podpowiedź. Czy jest to błachy problem -czy naprawa jest opłacalna.

pozdrawiam

Wartek

Wklejanie obrazków: Link. Proszę stosować tę metodę. rys57
  • REKLAMA
  • #2 9518990
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Wprawdzie foto brak, ale zapytam, czy sprawdzałeś laser?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 9519069
    wartek
    Poziom 11  
    nie sprawdzałem lasera -drukarka jest czysta nie myślę żeby lustra były zabrudzone -wyczyściłem okienka z zewnątrz wszystkich 4 kolorów. i dalej to samo -podejrzewam pas transmisyjny -ale nie wiem jaki jest objaw jeśli jest on uszkodzony

załaczam jeszcze raz obrazek

https://obrazki.elektroda.pl/8561228900_1305713006.jpg

pozdrawiam wartek
  • REKLAMA
  • #4 9519588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9522113
    wartek
    Poziom 11  
    tonery sa oryginalne i prawie nowe -wszystkie by źle drukowały? -trochę mało prawdopodobne -każdy powinien inaczej drukować -nie mogły się zepsuć wszystkie naraz i tak samo ?
  • #6 9525115
    Mariunciu
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Nie chcę cię martwić , ale to wygląda na transfer lub wysokie napięcie.
  • REKLAMA
  • #7 9530173
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Ja zacząłbym od wyczyszczenia laserów troszkę rozbierania ale w tych modelach lusterka bardzo szybko się "kurzą" a tak z innej beczki to ile wydruków ma drukarka?
  • #8 9530574
    pitbaw
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    Aby zdiagnozować usterkę w takiej drukarce musisz przygotować w wordzie kartkę z 4 komórkami tabeli.
    - Tabele muszą zawierać tło od góry (black #000000 yellow #FFFF00 cyan #00FFFF magenta #FF00FF)
    - Najlepiej aby cała kartka była przygotowana z takimi 4 pasami na całej szerokości.
    - Kolory muszą być idealnie odwzorowane jak barwy kaset i dokładnie w tej kolejności co w drukarce (czyli od góry BYCM).
    - Zadajesz wydruk i czekasz aż kartka znajdzie się jeszcze przed układem grzewczym, a będzie idealnie na wysokości tonerów - wtedy zacinasz kartkę po przez otwarcie pokrywy.

Po takim zabiegu już wiele wiesz.

Jeśli wydruk na kartce już jest "felerny" to na pewno wykluczasz uszkodzenie fusera.
    Jeśli wydruk na wałkach OPC w tonerach (fragmenty wydruku) są ładnej jakości to masz pewność że laser scanner i tonery są OK.

Pozostaje Ci wtedy pas transmisyjny lub brak napięcia na pas. Już bliżej niż dalej ;)
    Sprawdzaj dalej i pytaj.....
  • #9 9539450
    wartek
    Poziom 11  
    witam

zrobiłem według opisu i:
    przed wejściem do fusera na kartce wydruk przed utrwaleniem jest taki sam jak po więc nie jest to fuser.

tonery sa nowe oryginalne -więc mało prawdopodobne żeby wszystkie tak samo się zachowywały

co do lusterek rozkręciłem i były czyste

pozostaje pas transmisyjny albo problem z napięciem -pytanie jak go można sprawdzić?

jeśli chodzi o przebieg drukarki to wszystkich stron ma wydrukowane 14945 stron
    w kolorze 5311
    Przy tym przebiegu to chyba nie powinno się jeszcze nic zużyć

bardzo dziękuję za podpowiedzi

Dodano po 20 [minuty]:

Jeszcze jedno zauważyłem

Jeśli zatrzymam wydruk przed przejściem kartki przez fuser to na wałkach tonerów widać że proszek jest nanoszony na wałki światłoczułe intensywnie tylko nie jest w całości przenoszony z wałka na kartkę i tam powstają dziury w wydruku. Najgorzej jest na samej górze -kolor czarny

coś jednak musi być z nanoszeniem ładunków na papier -jak sprawdzić napięcie
  • #10 9539768
    swistak1984r
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Jak otworzysz drukarkę to po lewej stronie przy każdym tonerze są takie małe sprężynki na obudowie a na pasie masz blaszki, które muszą dotykać po zamknięciu klapy do tych sprężynek sprawdź czy nie są zabrudzone i czy dotykają do siebie po zamknięciu klapy.
  • #11 9559268
    wartek
    Poziom 11  
    Z płyty elektroniki do sprężynek dochodzi napięcie w czasie wydruku -tylko nie wiem jakie ma być -może jest za małe. Nie co dalej jeszcze sprawdzić:(
  • #12 9566372
    wartek
    Poziom 11  
    Brzydki obraz jest tylko przy drukowaniu obrazów lub jak jest duże zapełnienie strony przy tekstach jest dobrze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP Color LaserJet 2600n, polegający na nierównomiernym pokryciu tonerem, co skutkuje słabą jakością wydruków, szczególnie przy drukowaniu obrazów. Po wstępnej diagnostyce, użytkownik sprawdził czystość lasera oraz tonery, które są oryginalne i w dobrym stanie. Wskazano na możliwość uszkodzenia pasa transmisyjnego lub problem z napięciem, co może wpływać na przenoszenie tonera na papier. Użytkownik przeprowadził testy wydruku z kolorowymi paskami, które potwierdziły, że problem nie leży w fuserze. Dalsze sugestie obejmują sprawdzenie styków sprężynowych przy tonerach oraz napięcia dochodzącego do tych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA