Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hormann Supramatic E z pilotem Nice Smilo - podłączenie radia

swistakk 18 May 2011 12:57 26749 18
Relpol
    swistakk
    Level 10  
    Witam!

mam podobny problem z podłączeniem radia do siłownika jak w temacie. Posiadam bramę garażową z napęde Hormann Supramatic E i bramę przesówną z napędem Nice Smilo.

Pilot Hormanna niestety uległ uszkodzeniu i jest pilotem starego typu, który nowy kosztuje ponad 300 zł.

Zakupiłem więc radio uniwersalne, które chciałbym zamontować do siłownika bramy Hormanna, tak aby je obsługiwać pilotem Nice Smilo.
    oto radio: http://allegro.pl/show_item.php?item=1603213042

Proszę jednak o pomoc jak podłączyć radio do siłownika, bo instrukcja załączona przez sprzedającego jest bardzo skromna..:/

Z góry dzięki za pomoc.
  • Relpol
    swistakk
    Level 10  
    Dzięki za szybką odp. Wlasnie zajrzalem do napedu i są takie styki i do nich wpiete jest stare radio. Oznaczone jest symbolem HE RE. Czy jego czasem nie da sie zaprogramować do pilotów Nice Smilo?
    snopek4
    Level 20  
    Nie, do tego odbiornika nie wpiszeszesz pilotów Smilo.
  • Relpol
    swistakk
    Level 10  
    W piątek podłączyłem sterownik wg opisu od VIRUS32. Wszystko działa i pięknie śmiga.
    Dziękuje jeszcze raz za profesjonalną pomoc:)

Myślę, że temat można zamknąć.
    TrempeS
    Level 12  
    Witajcie.

Mam podobny problem do bramy garażowej Hormanna - Supramatic chce podłączyć radio smilo SMX2. Nigdzie nie znalazłem schematu w/w napędu. Kto podpowie jak to zrobić? Smilo zdaje sie potrzebuje zasilanie +12 a nie +24.

Pozdrawiam
    KS2507
    Level 23  
    Nie wiem jakie radio posiadasz ale radia NICE uniwersalne pracują na zasilaniu 24V i 12V. AC/DC
    tapczan0
    Level 22  
    W radiu Nice usuń zworę (wybór zasilania na 24V)

Usuń poziomym ruchem zaślepkę w sterowniku

i dołącz do PROMATICA jak na zdjęciu

pozdrawiam
    TrempeS
    Level 12  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jakiś czas temu podchodziłem do tematu ale nie poszło. Po podłączeniu zgodnie z w/w zdjęciami radio nice nie uruchamia się. Po założeniu zworki i podłączeniu do zasilacza 12v działa. Gdzie szukać problemu? Wydaje mi się, ze radio jest uszkodzone i nie działa na 24v. Ma to sens?
    yarpen86
    Level 25  
    Witam,

Podłączenie według zamieszczonych zdjęć jest nieprawidłowe. Styk opisany jako "-" w rzeczywistości służy do sterowania oświetleniem, "-" jest pod zaciskiem oznaczonym jako 20. Prawidłowe podłączenie opisał VIRUS32.

Pozdrawiam
    TrempeS
    Level 12  
    Zgadza się, 5 +24, 20 GND, 21 Sygnał i wszystko śmiga. Dziekuję i pozdrawiam!
    tapczan0
    Level 22  
    Witam,
    Przepraszam za pomyłkę.
    Wejście I2 to wejście drugiego kanału zewnętrznego odbiornika, które w zależności od zaprogramowania może częściowo otwierać bramę lub włączać oświetlenie.

Wejście I1 to wejście krok po kroku sterującego bramą.
    poprawiony rysunek:
    Jeszcze raz przepraszam.
    -Laik-
    Level 2  
    Witam!
    Odświeżam temat...
    Mam problem z Supramatic E używanym w bramie do garażu zbiorowego.
    Napęd b.stary, piloty szare z niebieskimi przyciskami i działa w kratkę...
    Chciałbym zamontować drugi odbiornik radiowy (Proxima) z nowymi pilotami.
    Tzn. Sąsiedzi otwieraliby sobie tak jak dotychczas, starymi pilotami a ja nowym pilotem za pomocą Proximy.
    Czy takie podłączenie jest możliwe (i bez skutków ubocznych dla sąsiadów) i jak to podlączyć?
    Załączam fotki napędu...

Z góry dziękuje za informacje...
    snopek4
    Level 20  
    -Laik- wrote:
    Witam!
    Odświeżam temat...
    Mam problem z Supramatic E używanym w bramie do garażu zbiorowego.
    Napęd b.stary, piloty szare z niebieskimi przyciskami i działa w kratkę...
    Chciałbym zamontować drugi odbiornik radiowy (Proxima) z nowymi pilotami.
    Tzn. Sąsiedzi otwieraliby sobie tak jak dotychczas, starymi pilotami a ja nowym pilotem za pomocą Proximy.
    Czy takie podłączenie jest możliwe (i bez skutków ubocznych dla sąsiadów) i jak to podlączyć?
    Załączam fotki napędu...

Z góry dziękuje za informacje...

Odpowiedź masz już zawartą w postach napisanych w tym temacie. ( np. post nr 2)
    -Laik-
    Level 2  
    Zadając to pytanie chciałem potwierdzić, że napęd może być jednocześnie sterowany dwoma różnymi radiami...
    Rozumiem, że to moje radio Proxima mogę wpiąć w te same zaciski 5,20,21 co już podpięte oryginalne radio i będą działać oba...
    Mam nadzieję, że sąsiedzi nie odczują tego dodatku...
    yarpen86
    Level 25  
    Witam,

Kolejne radio niczego nie zmieni nic w dotychczasowej konfiguracji napędu, pod warunkiem, że zostanie prawidłowo podłączone oczywiście...

Pozdrawiam.
    anatomis
    Level 11  
    Witam Wszystkich Serdecznie,
    Chciałem również podłączyć się do tematu i poprosić szanownych Kolegów o radę:
    Od ok. pół roku jestem w posiadaniu garażu z napędem supramatic 2 (sterowany pilotami z niebieskimi klawiszami). Były właściciel zapewnia, że oddał mi wszystkie piloty, jednak wolałbym być "pewny" wyłączności otwierania swojego garażu;) Postanowiłem wymienić ten stałokodowy zestaw radiowy na radiolinię Gorke RSU-K01. Z podłączeniem nie powinienem mieć problemów bo rysunki przedstawione w tym poście są bardzo czytelne (serdeczne dzięki ich Autorom!). Jednak ciekawi mnie jak odłączyć oryginalne radio Hormanna? Czy jest taka opcja? Czy wystarczy zmienić aktualny stały kod w napędzie i nie programować starych pilotów a radio niech sobie tam zostanie? Sprawdziłem wyjścia opisane powyżej - i aktualnie nic do nich nie jest podłączone - tak więc przypuszczam, że oryginalne radio jest podłączone w innym "punkcie" urządzenia.

Z pozdrowieniami,
    Michał

ps. jak zsunąć tą czarną nakładkę/kostkę (z opisywanymi powyżej zaciskami) do której należy przykręcić przewody nowego radia - po zsunięciu tej szarej zaślepki plastikowej obudowy napędu - widzę śrubki, jednak są tak ustawione, że nie można do nich dotrzeć śrubokrętem.
    anatomis
    Level 11  
    Tyle czasu czekam na odpowiedź... i nic... Czy zupełnie nikt nie zagląda na to forum? Może jednak ktoś wie, czy można odłączyć oryginalne radio?
    Pozdrowiska Nowym Roku;)
    yarpen86
    Level 25  
    Witam,

Radio w tym modelu jest zespolone z płytą sterującą napędu. Jeśli ma się zaufanie do swoich umiejętności we władaniu lutownica to można spróbować... Choć znacznie łatwiej po prostu wykasować pamięć odbiornika (właściwie zmienić kod), odpowiednia procedura znajduje się w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam.