logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Supramatic E v1 - Wybór nowego radia i pilotów do starego napędu Hormann

Seba5120 17 Cze 2015 09:41 1932 6
REKLAMA
  • #1 14778218
    Seba5120
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Witam.
    Posiadam napęd Hormann starego typu Supramatic E v1 z radiem (z długą anteną).
    Mam jeden pilot który łapie dopiero 1 metr przed bramą, ale myślę że to nie wina tyle pilota co całego sterownika radia.
    Dlatego chciałbym wymienić radio i dwa piloty do tego.
    Tylko nie wiem jakie kupić? Na co patrzeć?
    Oczywiście jest to stary automat i nie potrzebuję tam nie wiadomo czego.
    Więc proszę o pomoc w wyborze sterownika radia z pilotami i jak w razie czego to podłączyć. Stare radio jest podłączone trzema kabelkami.

Supramatic E v1 - Wybór nowego radia i pilotów do starego napędu Hormann Supramatic E v1 - Wybór nowego radia i pilotów do starego napędu Hormann
  • REKLAMA
  • #2 14778630
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3576
    Z rzeczy markowych - radiolonia Elmes będzie najkorzystniejsza, tania (odbiornik i dwa piloty za ok120 zł z możliwością dopisywania kolejnych) , mocne i o dużym zasięgu piloty. Sprawdź tylko napięcie zasilania akcesoriów w centralce bo są warianty odbiornika na 12 lub na 24 V.
    Z tanich - MaxiCar sprzedaje sterowanie.do.zamka.centralnego - 2 piloty i odbiornik za.40 zł ale jeśli z centralki idzie 24v to trzeba dodać stabilizator 12V a po drugie to totalna china ( piloty tylko u tego sprzedawcy, nawet częstotliwośc nie bardzo europejska - 310 MHz)
  • REKLAMA
  • #3 14778669
    Seba5120
    Poziom 12  
    A jakiś model tego Elmes-a? :)
    Gdzie takie coś mogę nabyć?
    Jakieś alledrogo? Generalnie chodzi mi o ten zasięg, tak jak piszesz, żeby był w miarę dobry, a nie jak teraz 1-2m od bramy.
  • REKLAMA
  • #4 14779718
    tapczan0
    Poziom 22  
    Ocena: 169
    Sterownik jest z kodem stałym, piloty łatwo podrobić i pewnie za jakiś czas będzie problem z serwisem. Ale jest to tanio i najwyżej kupisz kolejny sterownik.

Jeżeli cena nie jest najważniejsza to obok faworyzowanego systematycznie przez kolegę kotaburego Elmesa, są jeszcze sterowniki innych polskich firm: DTM, Gorke, Proxima, Eldrim
  • #5 14779966
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2099
    Też czesto stosuje i polecam elmesa, z radiolini do alarmów sa jedne z lepszych. Elmes jest po prostu dobry i tani Dużo lepszy niz np. satel RE. Za przecietna cenę radia 24V do zastosowań w automatyce bramowej masz w elemesie radio i 2 piloty, jak napisał kotbury.
    [quote="Seba5120"]A jakiś model tego Elmes-a? :)
    Np. U2HS versja 24V, DWB 100HS 12-40V, www.elmes.pl
  • #6 14781117
    Seba5120
    Poziom 12  
    A który model o większym zasięgu? Czy to samo?
    I jak podłączyć jak zdecyduje się na jeden z nich?
    U góry przedstawiłem fotkę jak stary jest podłączony.
    Oczywiście wychodzi u mnie 24v
  • REKLAMA
  • #7 14784899
    Seba5120
    Poziom 12  
    Zdecydowałem się na ten sterownik Radiolinia

Jak go podłączyć do tego co już mam?

Supramatic E v1 - Wybór nowego radia i pilotów do starego napędu Hormann
    Załączniki:
    • Supramatic E v1 - Wybór nowego radia i pilotów do starego napędu Hormann 5.jpg (328.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada napęd Hormann Supramatic E v1 z radiem o ograniczonym zasięgu i poszukuje nowego radia oraz pilotów. W dyskusji polecane są produkty marki Elmes, w tym modele U2HS (24V) oraz DWB 100HS (12-40V), które oferują dobry zasięg i są dostępne w przystępnej cenie. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia napięcia zasilania oraz na możliwość podrobienia pilotów w przypadku tanich rozwiązań. Wskazówki dotyczące podłączenia nowego sterownika do istniejącego systemu również zostały poruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA