logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hormann supermatic 1 (40,685 Mhz) z pilotem NICE BT2K???

maverickwhite 21 Sty 2010 14:44 6113 6
REKLAMA
  • #1 7568903
    maverickwhite
    Poziom 2  
    Witam!

Czy ktoś mógłby mi doradzić, czy napęd do bramy garażowej Hormann Supermatic serii 1 (a więc ze starym odbiornikiem o częstotliwości 40,685 Mhz) będzie współpracował z pilotem NICE BT2K o tej samej częstotliwości? Niestety stary pilot hormanna nie nadaje się do użytku, a nowy egzemplarz tego starego modelu nie dość że jest drogi, to brzydki że szok! Nowsze piloty Hormanna działają na innej częstotliwości więc aby zmienić na takiego pilota musiałbym zmienić też odbiornik. No i stąd taki pomysł... Może ktoś znający się na rzeczy mógłby zając stanowisko czy da się sparować odbiornik Hormanna z pilotem innej firmy o tej samej częstotliwości?

Dzięki z góry za pomoc.

PS. Czy gdybym jednak zdecydował się na wymianę odbiornika to czy można wymienić taki odbiornik w Supermaticu na odbiornik innej firmy niż Hormann - np. FAAX, albo jakis uniwersalny? Będą one kompatybilne z samym urządzeniem? Czy musi być to również Hormann..?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7569057
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 936
    Do napędu Hormanna można dołączyć dowolny odbiornik, który jako element wyjściowy ma przekaźnik ze stykiem zwiernym. Jego styki podłącza się pod odpowiednie zaciski listwy zamocowanej w tyle napędu. Dobrze by było aby odbiornik był zasilany napięciem DC 24V, bo wtedy bez problemu podpina się do wyprowadzonego takiego właśnie napięcia na listwie napędu Hormanna.
  • REKLAMA
  • #3 7569800
    maverickwhite
    Poziom 2  
    A co do samego pilota BT2K? Działałby z odbiornikiem Hormanna? Czy może ta sama częstotliwość to nie wszystko? Jestem laikiem więc mam nadzieje ze nie zadaje glupich pytań..:)

Dodano po 28 [minuty]:

Ehh.. Właśnie przeczytałem, że gdybym nawet kupił nowego pilota hormanna (tego starego typu - S850, E860) to i tak musiałbym go zakodować ze starego.. No a mój stary pilot w ogóle nie działa.. Czy zatem w ogóle można sparować nowego pilota ze starym odbiornikiem? Do czego w takim razie jest czerwony przycisk "P" na odbiorniku? Bylem przekonany, że właśnie do zaprogramowania na nowego pilota.. A teraz zwątpiłem..

W takim razie oprócz poprzedniego pytania prosiłbym również o radę w tej sprawie.. Czy zarówno nowy pilot Hormanna, albo też BT2K będzie do czegokolwiek przydatny.. Czy będzie można sparować którykolwiek z nich z odbiornikiem podłączonym do napędu..

Wielkie dzięki za pomoc!
    Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto na nowego pilota, jeśli ma się okazać, że do niczego się nie przyda!
  • REKLAMA
  • #4 7571196
    snopek4
    Poziom 20  
    Ocena: 173
    Spokojnie zakodujesz nowy pilot Hormana do starego radia. wystarczy nacisnąć przycisk w odbiorniku dioda zacznie migać, naciskamy pilota dioda miga szybciej, potem gaśnie i nowego pilota mamy zakodowanego. A co do pilota BT2K, nie da się go zaprogramować częstotliwość ta sama lecz inny system kodowania.
    W załączniku instrukcja
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • HET1_2.pdf (192.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 7571749
    maverickwhite
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedz i pomoc snopek4..

Słuchaj.. A gdybym chciał wymienić stary odbiornik na nowy model hormanna 868 mhz - 1 kanałowy (bo ten stary chyba jest 1 kanalowy - 3 przewody idą do napędu).. To czy wystarczy wypiąć tamten stary i po prostu wpiąć w to miejsce nowy?? Bo w sumie cenowo wychodzi za nowy odbiornik i nowego pilota tyle co za samego pilota z 40,685 Mhz.. A tak miałbym pewność, że zarówno odbiornik i pilot są nowiutkie, a co za tym idzie sprawne.. No i mógłbym wziąć zgrabniejszego pilota z tej nowszej serii! Jakbyś mógł napisać czy to jest do zrobienia.. to byłbym wdzięczny..

Napęd w moim garażu to Hormann Supermatic E.

Chciałbym wymienić na taki zestaw:
    1. odbiornik HE1:
    http://allegro.pl/item886388921_hormann_odbiornik_he1_868_atrakcyjna_cena.html
    2.pilot hsd2:
    http://allegro.pl/item867465595_hormann_elegancki_pilot_2_kanalowy_hsd_2.html

Napisz jeśli możesz czy te dwa elementy będą ze sobą działały, no i czy całość zagra z Supermatic'iem E.

Dzięki wielkie za poświęcony czas.. Jeśli zestaw będzie dobry, to zamawiam i jak tylko przyjdzie to zabieram się za naprawę.. Od ponad pół roku biegam otwierać ręcznie, więc może w końcu uda mi się coś z tym zrobić!:)

Pozdrawiam!
  • #7 7575044
    maverickwhite
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo za pomoc! POZDRAWIAM!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy napęd do bramy garażowej Hormann Supermatic 1 z odbiornikiem o częstotliwości 40,685 MHz będzie współpracował z pilotem NICE BT2K. Odpowiedzi wskazują, że można podłączyć dowolny odbiornik z przekaźnikiem, ale pilot BT2K nie będzie działał z odbiornikiem Hormanna z powodu różnicy w systemie kodowania, mimo tej samej częstotliwości. Użytkownik rozważa również wymianę odbiornika na nowy model Hormanna 868 MHz, co jest możliwe i nie wymaga zmian w instalacji. Wskazówki dotyczące programowania nowego pilota oraz wymiany odbiornika są również udzielane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA