logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hörmann SupraMatic S – nie uruchamia się, mrugają kontrolki A i B, zielona C świeci

pinochio 26 Lip 2025 12:16 666 12
REKLAMA
  • #1 21617411
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Podpiąłem się wczoraj pod inny wątek, ale tam mi nikt nie odpowiada, więc rozpocznę w swoim nowym temacie.
    Miałem już od długiego czasu problem z uruchamianiem otwierania bramy garażowej napędem Hörmanna SupraMatic S, często napęd po naciśnięciu czy to włącznika na ścianie, czy pilota nie chciał zaskoczyć, zacinał się i tylko cicho burczy, mrugają jednocześnie kontrolka czerwona A i żółta B, zielona C świeci stale (monitorowanie prędkości bez funkcji), czy da się to ustawić? Teraz sprawdzałem po dłuższym wyłączeniu zasilania i w ogóle nie chce wystartować. Po włączeniu zasilania sygnalizuje zamknięcie i nie chce się otworzyć, a przycisk testowy zamykania J na sterowniku nie reaguje, a przycisk testowy otwarcia K powoduje reakcję jak powyżej napisałem przy pilocie i włączniku na ścianie.

Panel sterowania napędu Hörmann SupraMatic S z włączonymi kontrolkami i widocznym okablowaniem Panel sterowania napędu Hörmann SupraMatic S z zapalonymi kontrolkami i podłączonym przewodem

Odkręciłem szynę prowadzącą od napędu i próbowałem uruchomić napęd bez jakiegokolwiek obciążenia, strzałki pokręteł D, E, H, I ustawiłem do góry i napęd mimo to nie rusza, objawy jak napisałem powyżej. Czy ten napęd da się uratować?
  • REKLAMA
  • #2 21619770
    pinochio
    Poziom 11  
    Jutro mam otrzymać paczkę z ponoć sprawnie działającym napędem SupraMatic S, używane urządzenie zakupione na OLX. Przełożę z tego urządzenia sterownik do swojego zepsutego napędu i jedną rzecz będę mógł wykluczyć lub potwierdzić jako zepsuta część.

Niezależnie od tego, może przynajmniej ktoś poradzi, jaki odbiornik i jakie piloty nadają się do tego napędu Hörmanna?
    Mam na oku ten UNIWERSALNY STEROWNIK 300-868MHz DO NAPĘDU BRAMY i chciałbym go sparować z tym PILOT JEDNOKANAŁOWY ELMES UMB100HT 100m 433,92MHz. Ewentualnie mam też na oku Radioodbiornik do NICE FLOR kod zmienny 433.92MHz MOCNY SOLIDNY JEDEN KANAŁ, powinien chyba działać z tymi pilotami od ELMES.
    Co powinienem wybrać do napędu SupraMatic S? Najlepiej jednokanałowy odbiornik i jednokanałowy pilot.
  • Pomocny post
    #3 21620046
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Co do odbiornika RX-Multi - może ale nie musi chodzić z pilotami Elmes - na ustawieniach kod zmienny "uniwersal" - z drugiej strony komplet Elmesa 2 pilotów z oryginalnym odbiornikiem Elmes można nabyć poniże j 80 zł. Z pilotami Flor RX Multi pójdzie bo ma taką konkretną opcję.
    Odbiornik Nice Flor nie zadziała z pilotami Elmes.

Podłączenie w/w do Hormanna - bez problemu:

Fragment schematu elektrycznego z zaciskami X3c oznaczonymi 0V, 24V i wejściem sterującym

W napędzie masz wielkie śrubowe zaciski oznaczone 1,2,3. Z zacisków 1 i 3 bierzesz zasilanie do radia, do zacisków 1 i 2 podpinasz styk przekaźnika radia.
  • REKLAMA
  • #4 21620048
    pinochio
    Poziom 11  
    kotbury napisał:
    z drugiej strony komplet 2 pilotów z oryginalnym odbiornikiem Elmes można nabyć poniże j 80 zł

Możesz podać konkretny model odbiornika? Znalazłem tylko coś takiego, ale tam pisze, że U1HS Radiolinia jedno-kanałowa działa na 11...17V=DC, a z Hörmanna wychodzi 24V.
  • Pomocny post
    #5 21620049
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Są odbiorniki Elmesa na 24V - np https://allegro.pl/oferta/elmes-umb100hr-odbi...wAoTGB9bSkMBjLi2danMZQn_nUuLFMkUpss&gQT=1 ale będzie drożej.
    Co do cen, widzę że wszystko podrożało (a zatrzymałem się na poziomie cen sprzed 2 lat) - Najtańszy Elmes z pilotami to 120zł (ale ten na 12V), piloty 1 kanal kiedyś 30, teraz min. 40 zł.
  • REKLAMA
  • #6 21620059
    pinochio
    Poziom 11  
    A ten Satel z tym uniwersalnym odbiornikiem RX-Multi albo z Nice Flor da się sparować i będzie bezproblemowo działać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21620088
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    Jeżeli to ma być sterowanie tylko dla tego napędu to nie ma znaczenia jakie radio kupisz.
    Kupujesz odbiornik i do niego piloty, jak chcesz Nice Flor, to możesz kupić oryginalne radio Nice, ale, no właśnie, tanio nie będzie.
    Jest duży wybór, tak że zawsze można coś tańszego znaleźć.
  • #8 21620097
    pinochio
    Poziom 11  
    rokbok napisał:
    Kupujesz odbiornik i do niego piloty, jak chcesz Nice Flor, to możesz kupić oryginalne radio Nice

No właśnie, te radyjka co niby do Nice to są wszystkie do siebie podobne, a niby różne marki. Tu niby oryginalne Proxima Nm, które w komentarzach bardziej polecają, a wygląda dokładnie tak samo jak te do Nice (czyli podróba Nice). Cały czas optuję za tym uniwersalnym RX-MULTI, ma bardzo dobre opinie i co najważniejsze, wśród opinii jest też taka, że rejestruje piloty Hörmann, Nice Era i Flor. Najtaniej by było dokupić do niego ten ZAMIENNIK NICE FLOR 433,92 MHz, ale tam w opisie stoi, że "Pilot stanowi wersję zamienną NICE FLOR-s. Przed dokonaniem zakupu upewnij się, że Twój oryginalny pilot wygląda dokładnie tak, jak ten widniejący na miniaturze obok". Nie wiem tylko, czy to jest pilot klonujący sygnał z pilota, czy można go sparować z procedurą odbiornika.
  • Pomocny post
    #9 21620159
    rokbok
    Poziom 39  
    Jeżeli chodzi o nice to znalazłem, pierwszy oryginał 2 kanały, ale drogi ~295 zeta, drugi oryginał trochę tańszy 2 kanały ~215 zeta, trzeci kompatybilny 1 kanał ~60 zeta.
    W/g opisu wszystkie obsługują piloty Nice Flor, ryzyka nie ma bo zawsze można zwrócić.

Odbiornik radiowy Nice z listwą zaciskową i podłączanym przewodem antenowymSzary odbiornik radiowy Nice z okrągłym przyciskiem i widocznym logo
    Moduł sterujący z czarną obudową i zielonym złączem śrubowym
  • #10 21620464
    pinochio
    Poziom 11  
    Kupiłem odbiornik uniwersalny RX-MULTI i dwa piloty ZAMIENNIK NICE FLOR 433,92 MHz, razem z Allegro Smart 98,18 zł, zobaczę pojutrze, co z tego wyjdzie.

A teraz przejdę do głównego tematu. Otrzymałem dzisiaj używany napęd SupraMatic S od gościa oferującego urządzenie na OLX i jako laik w elektronice, drogą dedukcji posprawdzałem poszczególne podzespoły, podmieniając najpierw swój sterownik do zakupionego drugiego urządzenia i jest sprawny. Tak samo transformator sprawny, wychodzi na to, że nawalił silnik, który się nie uruchamiał, tylko dosyć głośno burczał. Tak dla ciekawości, ile taki silnik używany może kosztować? Już mam, tu znalazłem za 72 euro z wysyłką do Niemiec, ale w tej chwili jest niedostępny. Trzeba szukać najlepiej na niemieckim eBayu, pasujący silnik do SupraMatic S jest też o symbolu 404.406. Za cały sprawny napęd dałem 150 zł + 20 zł za pobraniem.

Dwa napędy Hörmann SupraMatic S w trakcie serwisowania na dywanie Silnik 404.151 20V firmy TLT w mechanizmie napędu bramy SupraMatic S

Przełożyłem tylko swój sterownik do zakupionego napędu, bo ten od gościa coś szybko się wyłączał przy testowych przyciskach góra/dół, swój kabel i obudowy, bo czyściejsze i zamontowałem na podwieszkach i do szyny. Chodzi, trochę pokręciłem potencjometrami H i I od czułości zabezpieczenia antyzgnieceniowego, bo się za szybko zatrzymywała brama i próbowałem też kręcić w lewo potencjometrem D od zamykania, bo za mocno się zamyka i zatrzaskuje i zapala na koniec czerwona kontrolka A. Przy otwieraniu jest jakby dobrze, otwiera się tak jak trzeba i pod koniec zwalnia i jak zatrzymuje, świecą dwie zielone, a przy zamknięciu tylko zielona napięcia i czerwona awarii. Którym potencjometrem i jak to ustawić, żeby i przy zamknięciu zapaliły się dwie zielone?

Panel sterujący napędu SupraMatic S z podłączonym przewodem i zapalonymi diodami LED Panel sterowania napędu bramy SupraMatic S z przewodem i świecącymi diodami LED

Robiłem co mogłem, rozregulowałem wcześniej kręcąc ciągle w lewo i w prawo w swoim sterowniku, i właściwie przez to rozwaliłem potencjometr regulacji położeń skrajnych "Brama zamknięta" D i nie działa. Nawet nie hamuje brama przy zamykaniu, tylko zamykając się automatycznie rozłącza się zamykanie bramy antyzgnieceniowo i dlatego zapala się czerwona kontrolka awaria A. Może jednak przetestuję ten sterownik od tego kupionego napędu i da się go ustawić.

Edit: 30.07.2025 09:45:30

Mam to, ustawiłem :)
    Już miałem zacząć podmianę sterownika na ten z zakupionego wczoraj napędu, ale postanowiłem jeszcze raz pobawić się regulacją położenia skrajnego zamykania się bramy D, kręcąc w kierunku oznaczonym (-), obracając pokrętło wiele razy o 360 st. i w którymś momencie zapaliła mi się na czerwono kontrolka zamkniętej bramy F na jednostce sterującej. Pomyślałem sobie, że osiągnąłem ustawienie położenia skrajnego i faktycznie, po włączeniu przyciskiem na ścianie, najpierw uruchomiłem otwieranie bramy, a za drugim razem uruchomiłem zamykanie i jest :) brama zaczęła pod koniec zwalniać i po całkowitym zamknięciu zaświeciła się kontrolka czerwona zamknięcia bramy F na jednostce sterującej i na pilocie ściennym, a kontrolka awarii już nie zapaliła się. Brama tylko odbiła i po jednostopniowym zwiększeniu czułości systemu pokrętłem H, już było optymalnie i w końcu delikatnie się zatrzaskuje przy zamykaniu i wcześniej brama zwalnia.

Panel sterowania napędu bramy SupraMatic S z podświetlonymi diodami LED Przycisk do bramy garażowej z diodami LED, trzymany przy ścianie z płytek
  • #11 21622200
    pinochio
    Poziom 11  
    Odebrałem z Apkomatu odbiornik radiowy RX-Multi i piloty zamienniki Nice Flor i zaczynam się bawić w podłączenie do Hörmanna SupraMatic S. Nie chciałbym coś zepsuć i dlatego proszę o porady. W instrukcji montażu RX-Multi pisze, należy zewrzeć piny 2 i 3 zworki przy napięciu zasilającym powyżej 24V (ustawienie domyślne). Akurat w moim urządzeniu były zwarte piny 1 i 2 (przy napięciu zasilającym poniżej 24V). Mój SupraMatic daje na tych wyjściach napięcie zmierzone 23,2V. Jak powinienem ustawić tę zworkę? Zwarłem piny 2 i 3.

Moduł odbiornika RX-Multi z podłączonymi przewodami i ustawionymi zworkami

A tak podłączyłem, myślę, że poprawnie, proszę o potwierdzenie.

Moduł RX-MULTI podłączony do napędu Hörmann SupraMatic S z widocznym okablowaniem

Teraz przejdę do kodowania pilotów.
  • Pomocny post
    #12 21622271
    rokbok
    Poziom 39  
    pinochio napisał:
    A tak podłączyłem, myślę, że poprawnie, proszę o potwierdzenie.

1 i 2 to sygnał/impuls, czyli podłączenie kanału radia ok, 1 i 3 to zasilanie, podłączenie również ok.

pinochio napisał:
    W instrukcji montażu RX-Multi pisze, należy zewrzeć piny 2 i 3 zworki przy napięciu zasilającym powyżej 24V (ustawienie domyślne). Akurat w moim urządzeniu były zwarte piny 1 i 2 (przy napięciu zasilającym poniżej 24V). Mój SupraMatic daje na tych wyjściach napięcie zmierzone 23,2V.

Zawsze próbę dla bezpieczeństwa urządzenia zaczyna się od ustawienia zworek dla wyższego napięcia, jak radio nie zadziała to przestawisz na niższe, tak będzie bezpieczniej dla radia.
  • #13 21622304
    pinochio
    Poziom 11  
    rokbok napisał:
    Zawsze próbę dla bezpieczeństwa urządzenia zaczyna się od ustawienia zworek dla wyższego napięcia, jak radio nie zadziała to przestawisz na niższe, tak będzie bezpieczniej dla radia

Dobra uwaga. Szczerze mówiąc zwątpiłem, bo przy próbie kodowania pilota przy zworce na 2 i 3 nie chciała się zaświecić diodka L1 i przełożyłem najpierw zworkę na 1 i 2 i też diodka L1 nie chciała zaświecić, ale przy obu położeniach zworki, jak na ruchomym przewodzie ruszałem odbiornikiem to czasami zamrugały obie diodki i w końcu stwierdziłem, że miałem przerwany drucik niebieski przy zacisku odbiornika. Po ponownym obrobieniu przewodu i podłączeniu wszystko działa super, nic nie uwaliłem przekładając zworkę i testując na przerwanym, zwierającym druciku. Mogę z całą odpowiedzialnością potwierdzić, że piloty ZAMIENNIK NICE FLOR 433,92 MHz 2 KANAŁY działają z odbiornikiem RX-MULTI, przy ustawieniach jak na zdjęciach, w instrukcji Lp. 1 dla NICE FLOR 433,92 MHz DIP 1 do góry (On). Bramę garażową otworzyłem będąc nawet w budynku w kuchni przez ściany i drzwi, ok. 13 m.
    Temat rozwiązany i wyczerpany. Dziękuję pomocnym kolegom.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu bramy garażowej Hörmann SupraMatic S, który nie uruchamia się, a kontrolki A (czerwona) i B (żółta) migają, podczas gdy zielona C świeci stale, co wskazuje na monitorowanie prędkości bez funkcji. Po dłuższym odłączeniu zasilania napęd nie reaguje na przyciski testowe otwarcia i zamknięcia. W celu diagnozy autor zakupił używany napęd SupraMatic S z OLX, by wymienić sterownik i wykluczyć jego uszkodzenie. Okazało się, że sterownik i transformator są sprawne, a uszkodzony jest silnik napędu, który nie uruchamia się i wydaje głośne burczenie. Koszt używanego silnika na eBay wynosi około 99 euro. W dyskusji poruszono także temat kompatybilnych odbiorników radiowych i pilotów do napędu SupraMatic S. Rozważano zakup uniwersalnego odbiornika RX-MULTI 300-868 MHz oraz pilotów jednokanałowych Elmes UMB100HT 433,92 MHz lub zamienników Nice Flor 433,92 MHz. Odbiornik Nice Flor nie współpracuje z pilotami Elmes, natomiast RX-MULTI może działać z pilotami Hörmann, Nice Era i Flor. Podłączanie odbiorników do napędu odbywa się przez zaciski 1, 2, 3 na sterowniku. Autor ostatecznie zakupił odbiornik RX-MULTI i dwa piloty zamienniki Nice Flor, planując testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA