logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zasilacz do HUB USB z układem TUSB2046B?

MarQs11 10 Lis 2004 14:24 3164 6
REKLAMA
  • #1 975231
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam.
    Posiadam HUB USB. Problem lezy w tym, ze nie posiada on wlasnego zasilacza. HUB jest oparty na ukladzie TUSB2046B (w zalaczniku jest jego datascheat). Zrobienie zasilacza, to nie problem i wlasnie sie do tego zabieram. Moje pytanie dotyczy sposobu podlaczenia tego zasilacza. Fabrycznie wyglada to w ten sposob, ze wszystkie porty "wyjsciowe" sa podlaczone bezposrednio, rownolegle, do pinow zasilania, z kabla, ktory idzie z portu glownego w komputerze. W tej konfiguracji moge ze wszystkich portow na raz wyciagnac tylko 500mA. Plytka ma przewidziane miejsce na dodatkowy przewod zasilajacy.
    I tu pytanie. Czy moge podlaczyc zasilacz, bez zadnych dodatkowych zabiegow? W nocie katalogowej ukladu stoi, zeby ewentualne, zewnetrzne zasilanie podlaczyc, przez jakis uklad rozdzielajacy i nie podlaczac do calego ukladu napiecia +5V wychodzacego z komputera, ale podlaczyc mase.

Mam nadzieje ze opis i pytanie jest zrozumiale :-).

Bede wdzieczny za odpowiedz.
    Załączniki:
    • tusb2046b.rar (192.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 975325
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Według opisu wystarczy odłaczyć w gnieździe USB które idzie do komputera pin odpowiadajacy zasilaniu +5V.
    Po tym podłączyć zewnętrzny zasilacz +5V i powinno śmigać.

Masa ma zostać aby była wspólna dla wszystkich podłączonych urządzeń USB.

Nie powinno być problemu, ale na 100% będziesz miał pewność tylko po praktycznym sprawdzeniu.
  • REKLAMA
  • #3 975638
    dzemik8
    Poziom 16  
    kOLEGA MA RACJĘ CHODZI O TO ABY NIE TWORZYĆ RÓZNICY POTWNCJAŁOW ANI MAS CZYLY MASY WSPOLNE a ZASILANIE ODDZEILNIE (jeżeli uwspólnisz masy(a musza być wsólne zby logika działała poprawnie) to wtedy należy unikać łaczenia zę sobą napięc nawet tych samych z roznych zrodeł bo i tak powstwje róznica potencjałów)
  • REKLAMA
  • #4 977357
    MarQs11
    Poziom 19  
    Dzieki za odpowiedzi.
    Jak zmontuje, to dam znac, czy dziala :).
  • #5 977621
    szefoszefo
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ja robiłem zasilanie do samego jednego portu i jest too do zrobienia tak jak mówią moji przedmówcy.:D
  • REKLAMA
  • #6 979713
    MarQs11
    Poziom 19  
    No i faktycznie dziala.
    Zasilacz to:
    trafko 8V/3A
    mostek Greatza 4A
    Kondensator filtrujacy 4700µF/16V i pare innych
    stabilizator 78T05
    "Problem" nie uzywanego napiecia +5V rozwiazalem w ten sposob, ze wlacza ono przekaznik, zalaczajacy trafo. I w ten sposob nie mam traconej mocy, gdy komp jest wylaczony, a zasilacz podlaczony do sieci. Taki oszczedny jestem :).
    Dziekuje wszystkim, ktorzy sie wypowiedzieli.
  • #7 15238590
    Lajba
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam.
    Zastanawiam się czy pasywny hub usb jest w stanie wytrzymać większe obciążenie prądowe (np. dyski) pobierające łącznie ok 1.5A. Oczywiście z założeniem, że port usb komputera jest w stanie podać taki prąd.
    Wiecie coś na ten temat?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zasilacza do pasywnego HUB USB opartego na układzie TUSB2046B, który fabrycznie nie posiada własnego zasilania i czerpie prąd (maksymalnie 500 mA) bezpośrednio z portu USB komputera. Zalecane jest odłączenie linii +5V z kabla USB prowadzącego do komputera i podłączenie zewnętrznego zasilacza +5V bezpośrednio do portów wyjściowych HUB-a, przy jednoczesnym zachowaniu wspólnej masy (GND) dla wszystkich urządzeń, aby uniknąć różnic potencjałów i zapewnić poprawną pracę logiki układu. W praktyce zastosowano zasilacz oparty na transformatorze 8V/3A, mostku prostowniczym Greatza 4A, kondensatorze filtrującym 4700 µF/16V oraz stabilizatorze 78T05. Dodatkowo zastosowano przekaźnik sterowany napięciem +5V z portu USB, który załącza transformator tylko podczas pracy komputera, co pozwala na oszczędność energii. W dyskusji poruszono także kwestię obciążalności prądowej pasywnego HUB-a przy większym poborze prądu (np. 1,5 A) przez podłączone urządzenia, pod warunkiem, że port USB komputera jest w stanie dostarczyć taki prąd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA