logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do HUB'a USB - stosować stabilizator czy nie?

NightstalkerPL 02 Maj 2014 12:28 882 1
REKLAMA
  • #1 13561967
    NightstalkerPL
    Poziom 2  
    Witam,
    Mój problem polega na tym że spalił mi się oryginalny zasilacz do HUB'a (5V, 2,5A), W domu znalazłem iny, ale o napięciu wyjściowym 6V i prądzie 2A. Przy pracy w stanie jałowym po pomiarze multimetrem uniwersalnym napięcie wyjściowe waha się w granicach 8,8-9V. Tutaj rodzi się pytanie czy "klecić" jakiś układ stabilizatora napięcia, czy po prostu podłączyć ten zasilacz do HUB'a - czy nie uszkodzi się w nim żadna elektronika. Od razu mówię HUB'a nie rozbierałem i nie wiem co w nim siedzi - jest klejony
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 13562025
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Oj, lepiej byłoby tą stabilizację zastosować, nie wiadomo, czy hub ma wbudowany stabilizator czy też nie, ale jeżeli zasilacz miał pięć woltów, to raczej stabilizator nie mógł się znaleźć w hubie, ponieważ uwzględniając napięcie dropout, to wówczas na wyjściu stabilizatora byłoby napięcie 3-4V, co nie nadaje się do zasilania portu USB. Spróbuj zastosować stabilizator LM7805 na wyjściu swojego zasilacza, potem dopiero HUB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA