logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak projektować PCB dla obwodów 50A i lutować tranzystory D2AK?

slyszu 20 Maj 2011 15:27 2436 5
REKLAMA
  • #1 9526787
    slyszu
    Poziom 10  
    Witam

Poszukuję materiałów odnośnie projektowania płytki gdzie w obwodzie mocy płynie max 50A. Nie mogę znaleźć konkretnych informacji jak sie za to zabrać.

Mam jeszcze drugie pytanie odnośnie lutowania tranzystorów w obudowie D2AK, wyczytałem gdzieś że należy takie tranzystory wygrzewać w piecu aby wyciągnąć z nich wilgoć... ale nie wiem czy to jest koniczne gdy tranzystor wytrzymuje 200A a ja będę w niego ciągną max 50A.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Pozdawiam
  • REKLAMA
  • #2 9526821
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    Te 50A to prąd ciągły czy impulsowy?
    Z moich tabelek wynika że dla 50A ścieżka powina mieć około 45 mm szerokości przy 35 µ. I koniecznie podczas cynowania zatop w cynie druty miedziane 1.5 mm2 żeby się nie grzało za bardzo :)
  • REKLAMA
  • #3 9527172
    slyszu
    Poziom 10  
    Prąd ciągły, 45mm nie bardzo wchodzi w grę :).

Czyli przy laminacie 70um i drucie miedzianym 3mm2 mógłbym zejść ze ścieżką do np 15mm??

Pozostaje jeszcze kwestia podłączenia takiej ścieżki z nóżką tranzystora, która ma ok 2mm.... czy należy tu jakieś triki stosować?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9527195
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    slyszu napisał:
    Prąd ciągły, 45mm nie bardzo wchodzi w grę :).

Czyli przy laminacie 70um i drucie miedzianym 3mm2 mógłbym zejść ze ścieżką do np 15mm??

Pozostaje jeszcze kwestia podłączenia takiej ścieżki z nóżką tranzystora, która ma ok 2mm.... czy należy tu jakieś triki stosować?

Pozdrawiam

Ogólnie to lepiej żeby dać jak najszersze bo lepiej oddają ciepło :)
    Jak zachowasz pole przekroju przewodnika nic nie powinno się złego stać...
    Dasz druty do samej nóżki.
  • REKLAMA
  • #5 9527214
    slyszu
    Poziom 10  
    OK. Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości. :)

Pozostala sprawa z lutowaniem D2pak...
  • #6 9527613
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 147
    Jeżeli chodzi o wygrzewanie to sprawa wygląda następująco:
    (przykład może trochę wyolbrzymiony :-))

tranzystor jest robiony w Malezji (wilgotność powietrza 200% :-)),
    wyjmujesz go z hermetycznego pudełka (jak woda nie ścieka po ściankach to jest dobrze :-)),
    ustawiasz na płytce PCB,
    płytka idzie do pieca (lutowanie),
    skokowe nagrzewanie -> woda we wszystkich szczelinach gotuje się i tworzą się mikropęknięcia (w zasadzie nic nie widać, ale urządzenie może przestać działać po czasie)
    Czyli jak będziesz lutował ręcznie i nie narazisz urządzenia na szoki termiczne to tranzystor się dosuszy sam. A jak chcesz wygrzewać to też można. Tylko, że to raczej się robi przy produkcji seryjnej. Z tym że wtedy możesz zażądać od dostawcy testera wilgotności dla partii.
REKLAMA