logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać przekrój i grubość ścieżek PCB pod triaki 5 kW, 1A AC, laminat, lutowanie?

Agrest 20 Lis 2004 17:07 19761 10
REKLAMA
  • #1 999925
    Agrest
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Trzy triaki będą załączały grzałki o łącznej mocy ok. 5 kW. Najwygodniej byłoby umieścić triaki na druku, tylko boję się, że przy pełnej mocy spalę ścieżki. Pytania:

1. Jaki przekrój (nie szerokość) ścieżki muszę zapewnić na 1A prądu zmiennego?

2. Jaka jest grubość warstwy miedzi na laminacie? A jażeli bywa różnie, to jak to zmierzyć?

3. Czy dobrym pomysłem jest zwiększenie przekroju najbardzie obciążonych ścieżek przez nalutowanie drutu po długości takich ścieżek? Albo po prostu pocynowanie ich, żeby był menisk wypukły.

PozdrA
  • REKLAMA
  • #2 999955
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Odpowiem na razie na 2 i3 pytanie (na temat pozostałych dwóch był artykuł w EDW - muszę się doszukać) - dolutowanie przewodu jak najbardziej, natomiast pocynowanie nic nie da - cyna ma dużo większy opór od miedzi i musiałaby być nałożona w związku z tym bardzo grubą warstwą, co jest praktycznie niewykonalne i bez sensu.
    Grubości ścieżek na laminacie w warunkach amatorskich nie da się zmierzyć (odpada pomysł ze śrubą mikrometryczną) - po prostu w czasie zakupu laminatu mówisz, że potrzebujesz tej i tej grubości.
  • #3 1000507
    ludas
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam nieco podobny problem.
    Od niedawna bawię się w robienie płytek drukowanych, interesuje mnie jaką muszę dobrać szerokość ścieżki dla danej wartości prądu który ma przez nią płynąć? Są ma to jakieś normy, gdzie można je znaleźć?
  • REKLAMA
  • #4 1005409
    Agrest
    Poziom 12  
    webmax, gdybyś się dokopał do tego artykułu w EDW, byłbym Ci wdzięczny.
    PozdrA
  • REKLAMA
  • #5 1005673
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    "Trzy triaki będą załączały grzałki o łącznej mocy ok. 5 kW. Najwygodniej byłoby umieścić triaki na druku, tylko boję się, że przy pełnej mocy spalę ścieżki"

Na pytanie ci nie odpowiem, bo nie mam żadnych norm dotyczących tego
    tematu, ale na stole mam w tej chwili moduł napędowy do CNC o mocy
    120kW (słownie: sto dwadzieścia kilowatów) Ścieżki 2 cm i jakoś się
    nie przepalają.

Oprócz tego naprawiałem moduły napędowe do wózków widłowych
    gdzie prąd maksymalny ciągły modułu wynosił 150 - 250A, natomiast
    przy starcie osiągał 600A (sprawdzone osobiście cęgami) i jakoś ścieżki wytrzymują. A ty o jakichś 5kW :-)

Leszek
  • #6 1005927
    Agrest
    Poziom 12  
    Na 2-centymetrowe ścieżki mnie nie stać, bo wszystko ma się zmieścić w obudowie na szynę 35mm. Ale generalnie pocieszyłeś mnie :-)
    PozdrA
  • #8 1016519
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    param,etry dotyczace tego zagadnienia sa w załaczniku albo w katalogu elfy
    Załączniki:
    • Prąd maksymalny i najmniejsza odległość miedzy ścieżkami.pdf (79.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1017211
    Agrest
    Poziom 12  
    jacur, dzięki za zawodowe dane. Mam zagwozdkę - jaką grubość ma mój laminat? Ale to właściwie bez znaczenia, zdobię ścieżki jak dla najcieńszego (17,5) w 30 st. C. Z szerokością się "wyrobię" mimo ograniczonych rozmiarów płytki, a przy grubszym laminacie może być tylko lepiej.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrA
  • #10 1017266
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Co do cynowania ścieżek ,nieprawda że to nic nie da ,właśnie taką metodę się stosuje do powiększania przekroju ścieżki.Spoiwo SnPb ma wprawdzie większą rezystywność niż miedź ale nia aż tak wiele (nie o rzędy wielkości).Typowy laminat ma grubość folii 35um a menisk wypukły z cyny to blisko milimetra ,więc przekrój zwiększa o rzędy wielkości.Stosuje się to w urzadzeniach fabrycznych w ścieżkach które przewodza duży prąd ,nawet programy do projektowania PCB maja opcje do robienia szczelin w masce żeby wybrane ścieżki pobielić.Wystarczy zajrzeć do np. monitora ,zasilacza czy wzmacniacza dużej mocy.Te triaki na 5kW ,zakładam że przy 230V to wychodzi ponad 20A ,ale przy krótkich ścieżkach i grubo pobielone da radę.Można ścieżki mostkować grubą srebrzanką.A przekrój ścieżki łatwo policzyć znając grubość i szerokość ,typowo 35um ,spotyka się 50um.
  • #11 18358410
    ALiicja
    Poziom 6  
    witam,

czy jest ktoś zaznajomiony z jakąś publikacją, oficjalną ksiązka która w swojej tresci zawierałaby opis jakie należy zastosować przekroje ścieżek ?
    niestety poradniki internetowe mimo iż bardzo pomocne to nie nadają sie na pozycję literaturową w pracy dyplomowej

shawn wallace "projekty pcb od podstaw" niestety nie zawierają tej informacji

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru przekroju i grubości ścieżek PCB dla triaków sterujących grzałkami o łącznej mocy około 5 kW przy prądzie około 1 A AC. Wskazano, że typowa grubość miedzi na laminacie to 35 µm, choć spotyka się też 50 µm, a jej pomiar w warunkach amatorskich jest trudny. Przyjęto uproszczenie, że 1 mm szerokości ścieżki wytrzymuje około 1 A prądu. Zwiększanie przekroju ścieżek przez dolutowanie drutu jest zalecane, natomiast samo pocynowanie nie jest efektywne ze względu na wyższy opór cyny, choć w praktyce fabrycznej stosuje się powiększanie przekroju ścieżek przez cynowanie, co znacząco zwiększa ich przekrój i nośność prądową. Przykłady z modułów o znacznie większej mocy i prądach (do 250 A) pokazują, że szerokie ścieżki (np. 2 cm) dobrze radzą sobie z dużymi obciążeniami. Wskazano również, że normy i szczegółowe dane można znaleźć w katalogach producentów, np. Elfy, oraz w literaturze branżowej, choć nie zawsze są one łatwo dostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA