logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frania 2002 - wirnik kręci się na sucho, staje pod obciążeniem, co zrobić?

jakubwedrowycz 23 Maj 2011 19:51 8326 15
REKLAMA
  • #1 9536950
    jakubwedrowycz
    Poziom 10  
    Witam,
    We Frani z 2002 roku "przytyka" się wirnik w kadzi - na sucho kręci się normalnie, pod obciążeniem staje.

Po rozebraniu spodu stwierdziłem, że zluzował się pasek klinowy i koło pasowe wirnika ślizga się na jego ośce. Poprawiłem to, ale chyba coś się więcej rozleciało.
    Objaw: można kręcić wirnikiem w kadzi przy zatrzymanym kole pasowym.

Nie wiem jak się dalej zabrać za demontaż (plastikowy wirnik jest na wcisk ?), podejrzewam że rozleciało się jakie mocowanie ośki w tym plastiku.
    Widzę w necie, że są jakieś części zamienne więc może da się jeszcze ją uratować ...

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 9537259
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    W tym kole pasowym był wkręt ( a może nawet dwa), który dociskał do osi wirnika. Obejrzyj dokładnie.Możliwe, że odkręcił się i wypadł.
  • #3 9537320
    jakubwedrowycz
    Poziom 10  
    Sokrat58 napisał:
    W tym kole pasowym był wkręt ( a może nawet dwa), który dociskał do osi wirnika. Obejrzyj dokładnie.Możliwe, że odkręcił się i wypadł.

Sprawdziłem, rzeczywiście przesunął się z wyfrezowania ale po jego dokręceniu nadal koło pasowe kręci się niezależnie od wirnika.
  • REKLAMA
  • #4 9537346
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    W takim razie należy zdjąć pasek klinowy oraz koło pasowe i wyjąć wirnik. Mając taki zestaw na wierzchu będziesz widział w czym tkwi problem. Być może wyrobił się otwór w kole pasowym. Koło pasowe ściągniesz bez problemu luzując śrubę z jego boku.
  • REKLAMA
  • #5 9537453
    jakubwedrowycz
    Poziom 10  
    dzi_dziuś napisał:
    W takim razie należy zdjąć pasek klinowy oraz koło pasowe i wyjąć wirnik. Mając taki zestaw na wierzchu będziesz widział w czym tkwi problem. Być może wyrobił się otwór w kole pasowym. Koło pasowe ściągniesz bez problemu luzując śrubę z jego boku.

Na wierzchu jest jeszcze kalamitka (nie ma jej na rysunku) - jest tylko na wcisk?

Jak zdejmę koło to jak dobrać się do wirnika - odkręcić tę dużą nakrętkę (na rysunku na zielono) i wtedy zdejmę dekiel (na szaro) ?

Nie chciałbym nic rozwalić - to pralka teściowej ;-)

• #6 9537791
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3363
    Smarowniczkę trzeba wykręcić w lewo, zdjąć koło pasowe (opis wyżej) i wypchnąć oś wirnika do góry (w kierunku zbiornika).
  • #7 9538101
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Dokładnie, nie musisz, a nawet nie powinieneś wykręcać ułożyskowania. Wystarczy że oś wirnika wypchniesz z jego gniazda, Pójdzie kciukiem :) ale najpierw jw. wykręcasz smarowniczkę z osi wirnika (smarowniczka składa się z dwóch części, w celu wymiany smaru należy rozkręcić ją na pół) i ściągasz koło. Przy takiej operacji wymień od razu i uzupełnił smar w smarowniczce i wkręć ją z powrotem.
  • #8 9538261
    jakubwedrowycz
    Poziom 10  
    dzi_dziuś napisał:
    Dokładnie, nie musisz, a nawet nie powinieneś wykręcać ułożyskowania.

Dzięki - a ja już takiego dużego klucza szukałem ;-)

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #9 9538326
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Zapewne obraca się w miejscu mocowania talerza wirnika do wałka. Czyli należy wymienić wirnik i przy okazji uszczelnienia. Więcej wiary w siebie.
  • #10 9538667
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3363
    Z rysunku wynika, że koło pasowe jest odwrotnie zamontowane (albo na rysunku jest źle). Węższa część - ta ze śrubą - powinna być z drugiej strony, przy smarowniczce. Jeżeli jest tak, jak na rysunku, to śruba mija wyfrezowanie i będzie się ślizgać po osi.
  • #11 9540212
    jakubwedrowycz
    Poziom 10  
    Diagnoza - rozleciało się połączenie wirnika z osią. Nie miałem suwmiarki, ale wychodziłoby że fi10mm.
    Ale oś nie chciała wychodzić z łożyska - pisaliście że wystarczy popchnąć palcem, ale nie udało mi się wybić nawet młotkiem.
    Wygląda to tak:

Zamierzam kupić wirnik i łożyskowanie - mam nadzieję że trafię z modelem.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
  • #12 9540932
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    W tym przypadku najprawdopodobniej średnica wałka wynosi 10mm. W twoim przypadku jak widać trzeba wymienić również ułożyskowanie, czyli bez jego wykręcenia się nie uda, ja to robiłem kluczem nastawnym. Nie możliwe aby oś wirnika nie wyszła z ułożyskowania, należało ją wypchnąć w kierunku zbiornika pralki. Co do trafienia z modelem, po prostu spisz go z tabliczki znamionowej i nie będzie żadnych wątpliwości, koszt wirnika i ułożyskowania ok 30zł.
  • #13 9540964
    jakubwedrowycz
    Poziom 10  
    dzi_dziuś napisał:
    Nie możliwe aby oś wirnika nie wyszła z ułożyskowania, należało ją wypchnąć w kierunku zbiornika pralki.

Nie będę kręcił filmiku jak walę młotkiem ale na prawdę po dobroci nie idzie ;-)
    Może przyrdzewiała ...
    A teraz to i tak wyjmę ją razem z ułożyskowaniem.

Pozdrawiam,
  • #14 9541219
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1918
    Cytat:
    Nie możliwe aby oś wirnika nie wyszła z ułożyskowania

Możliwe, są takie przypadki, sam kilka razy wyciągałem w całości z ułożyskowaniem.
    Kolego jakubwedrowycz, weź stary wirnik do sklepu i bez problemu kupisz części, do tego typu pralki było dwa rodzaje. Różniły się średnicą samego wirnika, oś i ułożyskowanie były takie same.
  • #15 9566398
    jakubwedrowycz
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc - pralka pierze, teściowa zadowolona.

Mam jeszcze jedno pytanie - jak mocno powinien być napięty pasek klinowy? Pod palcem ugina się jakieś 1,5 -2 cm - boję się napiąć mocniej, żeby nie poleciało jakieś łożysko albo żeby nie przekosiło ośki wirnika w łożyskowaniu.
  • #16 9566608
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Napięty powinien być w miarę mocno, ale pewien luz jest dopuszczalny a nawet konieczny. Jeżeli pasek nie ślizga sie na kole pasowym, a sam pasek nie wpada w jakieś mocne drgania na boki można przyjąć że jest dobrze napięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Frania 2002, w której wirnik kręci się na sucho, ale staje pod obciążeniem. Po rozebraniu stwierdzono, że pasek klinowy się zluzował, a koło pasowe wirnika ślizga się na osi. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie mocowania wirnika. W odpowiedziach zasugerowano zdjęcie koła pasowego oraz wirnika, aby zdiagnozować problem. Wskazano na konieczność wymiany wirnika oraz uszczelnień, a także na możliwość, że oś wirnika może być zardzewiała. Użytkownik zamierza kupić nowe części i pyta o odpowiednie napięcie paska klinowego, które powinno być wystarczająco mocne, ale z pewnym luzem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA