logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 22 kW 2940 obr/min po przewinięciu i wymianie łożysk C3 grzeje wał i łożysko

ShanKan 24 Maj 2011 12:08 5107 26
REKLAMA
  • #1 9538839
    ShanKan
    Poziom 10  
    Witam mam ogromny problem mój silnik 22 kW 2940 ob/min grzeje się i nie potrafię ustalić przyczyny. Silnik został przewinięty i zostały wymienione w nim łożyska (40 zl/szt z symbolem c3). Problem obrazuje się następująco po włączeniu silnika beż obciążenia (goły wałek) w pozycji poziomej po dwóch minutach zaczyna się grzać tylne łożysko, wtedy przerywam prace i zdejmuję tylną pokrywę wałek wirnika wyraźnie jest rozgrzany od strony łożyska i temperatura wędruje dalej w głąb wirnika (uzwojenie zimne). Co może być przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc w razie jakichkolwiek wątpliwości mogę zamieścić więcej informacji

Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni jednostek, symboli i nazw technicznych.
    Proszę poprawić post.
    [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 9538850
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 246
    Sam sobie odpowiedziałeś, pradopodobnie wadliwe łożysko.
  • #3 9538860
    k.i.
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Symbol c3 przy opisie łożyska oznacza luz większy niż normalny (c2 - luz mniejszy niż normalny , brak symbolu - luz normalny ) . Może za bardzo spasowane łożysko .
  • #4 9538919
    ShanKan
    Poziom 10  
    Opisany silnik o mocy znamionowej 22 kW poddałem pomiarom przez osobę innej niż ta która przewijała silnik i okazało się że silnik przy rozruchu pobiera 3A natomiast na pracy 10A (bez obciążenia). Czy są to prawidłowe wyniki dla takiego silnika?
  • #5 9539844
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Przy rozruchu 3A? Chyba 30A!
  • #6 9540047
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Normalnie powinien pobierać ok. 20A na biegu jałowym, pomiar w gwieździe czy trójkącie.
    1) jakie były łożyska orginalnie ? bez luzu?
    2) czy łożyska są RS ( kryte plasikiem) i włożone simeringi?
    3) czy łożyska, pokrywy są zamontowane prawidłowo, wszystko lekko się obraca jak kręci się ręcznie? uszczelnienia nie są uszkodzone?
    4) czy łożysko nie obraca się w oprawie?

Pozdrawiam.
  • #7 9540361
    kaz
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 103
    Od strony walu, zamontować lożysko rolkowe a nie kulkowe i problem prawdopodobnie zniknie.
  • #8 9540405
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Ocena: 107
    Myślę że problem leży w złym zmontowaniu silnika. Przy tych obrotach powinno być jednak łożysko C3, prawdopodobnie łożysko wirnika nie ma możliwości przesunięcia się w zdłóż osi wału, normalnie łożysko przednie jest mocowane bez możliwości przesuwania się, a tylne gniazdo ma specjalną falowaną podkładkę umożliwiającą przesuw łożyska. Nic Pan nie pisze czy gniazdo łożyska nie było regenerowane.
    Jerzy
  • REKLAMA
  • #9 9541657
    ShanKan
    Poziom 10  
    Witam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Łożysko po włożeniu do gniazda obracało się w nim, myślę że zacznę od wyeliminowania tego problemu dziś zawiozę pokrywę do tokarza i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czy mam na coś zwrócić uwagę tokarza przy wstawianiu tulei?
  • #10 9561836
    ShanKan
    Poziom 10  
    Witam! Łoże łożyska zostało zregenerowane po złożeniu wszystkiego i uruchomieniu silnika po upływie 2 min zaczyna dziać się ta sama sytuacja na biegu jałowym wałek zrobił się gorący. Opisuje łożyska stare( małe-6309Z angielskie, duże-6311DU japońskie) nowe (małe-63092RSC3 polskie, duże-63112RS polskie). Proszę o porady bo nie mam pojęcia jak zresztą wszyscy który oglądali silnik co jest przyczyną.
  • #11 9561904
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Zobacz czy wirnik silnika lekko się kręci,Spróbuj ręka go obrócić. Jeżeli ciężko to sprawdź czy nie ociera uzwojenie stojana o wirnik ,np. jest za dużo lakieru . Silnik powinien pobierać na biegu jałowym około 30A pradu.
  • #12 9561994
    k.i.
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Łożyska są kryte , a jak wygląda sprawa ze smarowaniem . Miałem kiedyś taki przypadek , że mechanik nakładał za dużo smaru na wałek , który obracał się z prędkością kilku tysięcy obr/min. ( mocowany był na nim frez ) i łożyska rozsypywały się po kilkudziesięciu minutach pracy . Nie pamiętam dokładnie ale on bodajże wyjmował osłony z łożysk i "dodatkowo je smarował" , gdy zaprzestał poprawiania tego co dobre wszystko wróciło do normy .
  • #13 9562199
    ShanKan
    Poziom 10  
    Wirnik kręci się lekko nie ma mowy o ocieraniu, łożyska oryginalne kryte bez kombinowania ze smarem, nie ma żadnej podkładki w tylnym łożu. Najbardziej przerażające jest to że prawdę mówiąc cała konstrukcja silnika to 2 łożyska stojan, wirnik i pokrywy a jak pojawia się problem to nagle ta konstrukcja w oczach specjalistów których mam w okolicy urasta do miana promu kosmicznego. Myślę że po prostu założę go do pracy i trudno jak się spali, załapałem już miesięczny przestój i na dłuższy nie mogę sobie pozwolić. Może ktoś z forum zdecydował by się obejrzeć tą padlinę jeśli jest z okolic Torunia?

Dodano po 53 [sekundy]:

Podaje moje gg 12949981
  • REKLAMA
  • #14 9562468
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Przyczyna może być jeszcze taka, że za ciasno jest nabite łożysko na oś wirnika.
  • #15 9562494
    jerry1960
    Poziom 37  
    Jak się nagrzeje to też wirnik obraca się lekko. Może łożyska nie są współosiowo ustawione . Tak jak pisał kolega Jerzy Bartnicki powinna być tam podkładka która umożliwi rozszerzenie się elementów w przypadku wzrostu temperatury. Podaj producenta lub typ silnika.
  • REKLAMA
  • #16 9562542
    ShanKan
    Poziom 10  
    Jako kompletny laik zadam pytanie. Czy jest możliwe aby przyczyną grzania się łożyska mogła być skrzywiona oś wirnika i ewentualne bicie?
  • #17 9562609
    jerry1960
    Poziom 37  
    Tak jest to jak najbardziej prawdopodobne,wirnik na tokarkę i sprawdź bicie.
  • #18 9562630
    elpomp
    Poziom 1  
    Wystarczył jeden dobry specjalista,nie znam producenta silnika lecz w większości jeżeli stosują łożyska c3 są one wklejane zarówno na wał silnika jak i w tarczę łożyskową .Pisze kolega o regeneracji łoża łożyska jedno wielkie nieporozumienie,regenerowałeś niepotrzebnie czop wału pod łożyskiem i najprawdopodobniej gniazdo w tarczy łożyskowej. Większość producentów "zachodnich"silników stosuje luzy zarówno na wale jak i w tarczy łożyskowej są one niezbędne do zastosowania klei anarobowych. Bez kleju łożysko lekko wchodzi na wał i do tarczy łożyskowej.następnie łożyska ,jakiej firmy,polskie to mogą również być importowane przez polską firmę,z tymi mam przykre doświadczenia

Dodano po 26 [minuty]:

Moja rada ,jeżeli w tarczy łożyskowej niema widocznych ubytków nie tulejuj jest to luz na klej .2 W dobrej tokarce bez bicia uchwytu ,najczęściej robi się w kłach sprawdz bicie wału w miejscu regenerowanym.jeżeli występuje .ponownie zregenerować .pod klej pasowanie 3-5 setnych na minusie
  • #19 9563412
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Moim zdaniem jest źle złożony silnik. Rdzeń wirnika musi idealnie pokrywać się z rdzeniem stojana, nie może być przesunięć. Jeżeli są przesunięcia potrzeba to wyregulować podkładkami. Przy przesunięciach grzeje się zawsze wirnik. Powodzenia.
  • #20 9563755
    12robert12
    Poziom 29  
    kolego -> elpomp

Nie opowiadaj głupot! Jak tuleja zewnętrzna łożyska obracała się w oprawie i było widać,czuć "rant" w oprawie to napewno należało przetaczać, klej by tu nic nie dał.
    Co do przetaczania to tokarz musi sobie wykonać bazę, aby wykonać centrycznie tuleję.
    Złożenie silnika jest proste, nie ma co nad tym się rozpisywać.

Łożysko z RS może się bardziej grzać, jak nie masz pewności co do łożyska załóż kryte blaszką ZZ.

Łożyska z luzem normalnym i C3 mają czasami inne wymiary i może być brak możliwości ich zamienienia.
  • #21 9572492
    ShanKan
    Poziom 10  
    Witam! Wirnik był u tokarza ani śladu nagięcia wszystko w porządku, wyszlifowane i zregenerowane zostały czopy łożysk i zakupione 2 łożyska FAG z luzem c3. Po złożeniu sytuacja taka sama, robi się ciepły. Moje pytanie jaka może być najwyższa dopuszczalna temperatura takiego silnika podczas pracy?
  • #22 9572542
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Cz zwracałeś uwagę przy składaniu na pokrywanie się rdzenia wirnika z rdzeniem stojana ? Czyli początki i końce muszą się bardzo dokładnie pokrywać. Pozdrawiam.
  • #23 9574282
    12robert12
    Poziom 29  
    -> Kazimierzbrejta zwrócił uwagę na ważną rzecz, zrób zdjęcie złożonego silnika, oraz zdjęcie wewnątrz stojana z przodu i z tyłu.

Być może powodem jest włożony stojan,wirnik na odwrót i po włączeniu pole elektromagnetyczne przesuwa wirnik pod stojan?
    Zrób zdjęcia.
  • #24 9574593
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Tutaj nie musi nic ocierać wystarczy, że wirnik jest przesunięty względem stojana rzędu 2 do 3 mm i już następuje grzanie się wirnika. Po naprawie bardzo często to się zdarza. No myślę, że takie usterki jak zwarcia, do obudowy i zwojowe to przez uzwajacza zostały sprawdzone.
  • #25 9574664
    zenon1967
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Jak jesteś pewny wymiarów wałka i dekli [i łożysk c3 FAG].Zmontuj całość i uruchom na kilka godzin na biegu jałowym.Może być praca w gwiazdę.Nie ma reguły ale czasami pomaga.
  • #26 9577371
    TJordan
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    No cóż, sytuacja jest dziwna, wracając do tych 3 Amperów . Sugeruje to na padnięty wirnik. Miałem taki przypadek kiedyś że silnik 2,2 kW zamiast brać 5,1A pobierał zaledwie 2A , po kilku godzinach pracy stopił sie plastykowy wentylator chłodzący. Silnik na gwarancji zawieźliśmy do producenta w B.Białej i po oględzinach (wirnik był z fioletowo-żółtymi przebarwieniami) stwierdzono przerwy w klatkach wirnika. Niby niemożliwe, ale jednak :).
  • #27 9604510
    marbucz
    Poziom 1  
    Uszkodzenie wirnika nie jest żadną rzadkością. Spotykałem się z tym już wielokrotnie, zwłaszcza jeżeli były uszkodzone łożyska. Często widać nawet uszkodzone (przesunięte)
    blachy wirnika. Czasami zdarza się również przesunięcie wirnika na wałku, co powoduje, że
    winik nie jest w polu i również się grzeje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem o mocy 22 kW, który nagrzewa się po naprawie, mimo że został przewinięty i wymienione łożyska. Po włączeniu silnika bez obciążenia, tylne łożysko zaczyna się grzać po dwóch minutach. Uczestnicy dyskusji sugerują różne przyczyny, w tym wadliwe łożysko, zbyt duży luz łożysk (C3), niewłaściwe montowanie łożysk, a także możliwość przesunięcia wirnika względem stojana. Wskazują na konieczność sprawdzenia współosiowości łożysk oraz ewentualnych uszkodzeń wirnika. Użytkownik planuje dalsze działania, w tym konsultację z tokarzem oraz testowanie silnika w pracy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA