logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy na ECL86 + TG 6/16/666

Przemek Elektro 11 Lis 2004 18:29 4795 7
  • #1 978263
    Przemek Elektro
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Mam stary polski wzmacniacz gramofonowy,
    siedzi tam 4 x ECL 86, TG 6/16/666 i w przedwzmacniaczu 2 x ECC82,
    niestety przydzwiek sieci jest straszliwy... a druga sprawa to we ma wejscie przyystosowane do gramofonu (inna czułosc i charakterystyka).
    I jeszcze jedna sprawa: były to dwa wzmacniacze mono i ktos z dwoch zrobił stereo, niestety jest jedno trafo zasilajace, brrr... troche sie gdzieje, ale działa...

Chce to przerobic na jakis grajacy wzmacniacz,
    stwierdziłem ze to dobre elementy jak na poczatek...
    Szukłem jakiegos rozsadnego schematu, ale nic nie moge znalesc...

Czy ktos moze mi powiedziec jak z tego cos zrobic? jakis schemat był by dla mnie pomocny, mam oryginalny schemat, moge zeskanowac.
    Czy moze zrobic jeszcze raz to samo na tym schemacie, tylko w nowym wykonaniu? mozliwe, ze przez robienie z dwoch jednego sa te przydzwieki, osoba ktora to robiła raczej przypadkowo rozmiesciła kable.
  • #2 978611
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    zrob od nowa. patrz tez na odpowiednik PCL86 na p[ewno cos znajdziesz
    podrzucam schemacik bardziej gitarowy ale niewiele mu trzeba
    Załączniki:
    • Wzmacniacz lampowy na ECL86 + TG 6/16/666 pcl86 zwa.GIF (12.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 978692
    Przemek Elektro
    Poziom 16  
    co tak mi sie wydaje, ze PCL86 ma inne parametry troche...
    zaleta tego co mam jest: mam juz trafo, pracuje w układzie push-pull (chyba...) i ma ultralinear, mam jedno trafo zasilajace (wiec tylko jedno trzeba na smietniku znalesc)
    Z tego transformatora mozna pociagnac 6W, wiec nawet wyjdzie całkiem sporej mocy.

dorzucam schemat, moze pomoze...
    Załączniki:
    • Wzmacniacz lampowy na ECL86 + TG 6/16/666 wg460.gif (123.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 979029
    ArthKo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    zrob to samo w nowym wykonaniu. Pamietaj o masie zawsze do jednego wspolnego punktu!!! Przewody zarzenia poskrecac. Kondensatory C13,C14 w zasilaniu to bym zwiekszyl do okolo 220uF i rezystor R21 zmniejszyl do ok 560Ohm. Poeksperymentowac z R20 i C11maja wplyw na charakterystyke.

Artur
  • #5 979787
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Co jak co, ale ultralinear to z pewnością nie jest (S2 nie jest na odczepie trafa). Buczy bo pewnie nie ma symetrii prądów płynących przez trafo głośnikowe, można w miejsce połączenia tych rezystorków co idą do siatek wstawić potencjometr + 2 rezystorki do masy,aby można było ją ustawić. Można też przerobić ten układ na minus automatyczny. Buczeć może też z powodu złej lokalizacji trafa głośnikowego - sprawdź czy buczy też po wyjęciu lamp. No i tak jak zostało już wcześniej wspomniane zwiększyć należy kondensatory te 50uF
  • #6 979946
    Przemek Elektro
    Poziom 16  
    Po wyjeciu lamp nie buczy.

Znalazłem jeszcze inny schemat, na tych samych lampach.
    Jest to wzmacniacz Audio Innovations 300 :)
    I jeszcze jedno pytanko, czy moge uzyc tego TG 6/16/666 do tego schematu?
    Z reszta trafo chyba bede musiał i tak nowe nawiac, bo to zdaje mi sie jest policzone pod głosnik 15 omowy.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz lampowy na ECL86 + TG 6/16/666 ai300mk2.gif (14.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 980085
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jak nie buczy to pewnie są nierówne prądy - przyłącz woltomierz pomiędzy anody obu lamp pentod - powinno być 0V, każda inna odchyłka to brak symetrii (nawet niewielka, rzędu +/- 0.5V może powodować buczenie). Co się tyczy wyjścia 15 Ohm - często był robiony odczep na 5 Ohm tak jak w TG 2,5-1-666 może tu też coś takiego masz ?
  • #8 980100
    Przemek Elektro
    Poziom 16  
    co do pomiarow - dzieki za rady :)
    jak juz bedzie w "nowej wersji" to bede sie bawił w pomiary i regulacje, chwilowo tylko sprobuje odpalic.

Niestety nie ma on zadnych odczepow :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki starego polskiego wzmacniacza lampowego gramofonowego z lampami ECL86 (4 szt.) i ECC82 (2 szt.) oraz transformatorem TG 6/16/666. Użytkownik zgłasza problem z silnym przydźwiękiem sieciowym oraz nieoptymalnym zasilaniem – wzmacniacz powstał z połączenia dwóch mono w stereo z jednym transformatorem zasilającym, co może powodować zakłócenia. Propozycje rozwiązań obejmują wykonanie wzmacniacza od nowa, zachowując oryginalne lampy i układ push-pull, z uwzględnieniem poprawnego uziemienia (masa do jednego punktu) oraz skręcenia przewodów żarzenia. Zalecane jest zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących (C13, C14 do około 220 µF) i zmiana wartości rezystorów w zasilaniu (np. R21 do 560 Ω) dla poprawy charakterystyki. Wskazano, że układ nie jest ultralinearny, co może powodować brak symetrii prądów i buczenie; sugerowano regulację symetrii prądów anodowych lamp pentod za pomocą potencjometru i rezystorów lub zastosowanie automatycznego układu minusowego. Buczenie może też wynikać z nieprawidłowego rozmieszczenia transformatora głośnikowego i złego okablowania. Po wyjęciu lamp buczenie zanika, co potwierdza problem z symetrią prądów. Dyskutowano także o możliwości użycia transformatora TG 6/16/666 w innych schematach, np. Audio Innovations 300, jednak transformator może wymagać przewinięcia ze względu na impedancję głośnika (15 Ω) i brak odczepów. Pomiar napięć anodowych lamp pentod pozwala ocenić symetrię i potencjalne źródło zakłóceń. Ostatecznie rekomendowane jest wykonanie wzmacniacza na nowo, z poprawnym okablowaniem i uziemieniem, z uwzględnieniem wskazówek dotyczących elementów pasywnych i symetrii prądów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA