logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak obliczyć prognozę dniówek do końca miesiąca?

JaroFon 26 Maj 2011 22:03 6959 12
REKLAMA
  • #1 9547872
    JaroFon
    Poziom 23  
    Ocena: 355
    Witam wszystkich i proszę o pomoc. Potrzebuję w pewnym arkuszu zrobić coś w rodzaju prognozy, a dokładnie chodzi mi o obliczenie prawdopodobieństwa ile zostanie do końca miesiąca przepracowanych dniówek. Wolałbym żeby to były formuły bo na makrach się nie znam. Dane jakie posiadam to ilość dniówek jakie zostały przepracowane do dnia dzisiejszego. W najprostszy sposób to można by zliczyć wszystkie już przepracowane dniówki podzielić przez ilość dni przepracowanych i pomnożyć przez ilość dni pozostałych do końca miesiąca i tak na chwilę obecną mam zrobione ale niestety takie obliczanie jest niewiarygodne. Dlaczego? Dlatego że przepracowane dniówki w dni powszednie, w soboty i w niedziele różnią się bardzo od siebie dlatego sposób obliczania prognozy jaki zrobiłem jest niewiarygodny. Myślałem nad zrobieniem obliczenia: Zliczenie wszystkich dniówek z dni powszednich i podzielenie przez ilość dni powszednich przepracowanych, zliczenie wszystkich dniówek przepracowanych w soboty i podzielenie ich prze ilość sobót przepracowanych i tak samo z niedzielą, w ten sposób obliczę średnie z dni powszednich, sobót i niedziel. Kolejne obliczanie to pomnożenie średnich przez pozostałe nieprzepracowane dni powszednie, soboty i niedziel, zsumowanie tych wyników da mi bardzo wiarygodną prognozę. Czy mogę prosić o pomoc jak mam tego dokonać lub inny lepszy i prostszy sposób? Muszę zaznaczyć że formuły muszą być zrobione w taki sposób żeby nie trzeba było ich edytować w kolejnym miesiącu. Arkusz będzie kopiowany na kolejny miesiąc i od pierwszego dnia będą wprowadzane przepracowane dniówki. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9549152
    pitermxa
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    a możesz podać strukturę pliku, na jakich zasadach zlicza te godziny? Postaram się pokombinowac.
  • REKLAMA
  • #3 9550005
    JaroFon
    Poziom 23  
    Zliczanie przepracowanych dniówek (godzin) jest bardzo proste. Codziennie do tabeli wprowadzam dniówki z dnia poprzedniego. Jeśli dniówka posiada przepracowane nadgodziny to przeliczane są one na dniówkę. W ostateczności mam ostatni słupek od 1 do 31 gdzie przy każdym dniu jest ostateczny wynik z przepracowanych dniówek i nadgodzinami przeliczonymi na dniówkę, więc jeśli w dniu np 7.5.2011 zostało przepracowane 112 dniówek i 6 godzin (uwaga jedna cała dniówka to 7,5 godziny) to jako wynik ostateczny nam wychodzi 112,80 dniówki (wynik jest zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku) i takie właśnie wyniki są w ostatniej rubryce od pierwszego dnia miesiąca aż do wczoraj, i właśnie te wyniki mają być brane pod uwagę do obliczenia prognozy. Jak już zaznaczyłem w pierwszym poście ilość dniówek w dni powszednie, soboty i niedziele są bardzo zróżnicowane na ten miesiąc kształtują się w granicach w dni powszednie 175 - 195 dniówek, w soboty 100 - 120 dniówek a w niedzielę około 35. Jak widać dniówki są bardzo zróżnicowane więc sposób obliczania prognozy jaki zrobiłem ja jest bardzo niewiarygodny
  • Pomocny post
    #4 9550164
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Przyznam, że skorzystałem z pliku który dawno temu zamieściłem tu na forum jako ("zmienny kalendarz").
    Dodałem tylko twoje warunki za pomocą ostatnio modnej na forum funkcji suma.iloczynów w nieopisanej przez MS wersji "sumy warunków".

Silnik do kalendarza tkwi w ukrytej kolumnie A

Jeżeli za dniówkę wpiszesz 0 formuły będą brać to do średniej. Jeżeli dniówka na dany dzień pozostanie pusta nie będzie brana do średniej.

Jak coś trzeba potłumaczyć to pisz.
    Załączniki:
    • Kalendarz + dniówki.xls (22.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 9550728
    JaroFon
    Poziom 23  
    Kolego @marek003 dzięki wielkie. Zauważyłem w pliku coś o czym nie wiedziałem że coś takiego można zrobić mianowicie wybór kalendarza. Myślałem że listę można tworzyć tylko z wcześniej zdefiniowanej na arkuszu. Widzę że już sam kalendarz wykorzystam w swoim arkuszu. Przetestuję jeszcze to o co mi dokładnie chodziło.
    EDIT.
    Kolego w arkuszu widzę kolejna opcja którą długo nie wiedziałem jak zrobić, chodzi o wyświetlanie koloru weekendu w jednej linii w paru polach, do tej pory potrafiłem to zrobić tylko w jednym polu. A jeśli chodzi o samą opcję obliczania prognozy to jest dokładnie to o co mi chodziło. Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Przy okazji w arkuszu który właśnie tworzę jest jeszcze jedna opcja którą chciałbym udoskonali. Pewnie da się to zrobić ale nie wiem jak wpisać formułę. Chodzi o formatowanie warunkowe. W arkuszu dniówek mam listę pracowników na podstawie której robię obłożenie pracowników na cały tydzień. I teraz za pomocą formatowania zaznaczam pewną grupę pracowników którzy wykonują pewną czynność na jeden kolor czcionki. Jednak takie formatowanie robię osobno dla każdego pracownika, czy jest jakaś opcja wpisania wszystkich powiedzmy 20 pracowników w jednym formatowaniu a nie tworzenie dwudziestu takich samych formatów dla każdego pracownika?
  • #6 9550826
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Obok nazwiska zrobić pole opisujące przydział do grupy lub kilku grup i potem już formatować na podstawie tej cechy.
  • REKLAMA
  • #7 9550888
    JaroFon
    Poziom 23  
    PeteSh napisał:
    Obok nazwiska zrobić pole opisujące przydział do grupy lub kilku grup i potem już formatować na podstawie tej cechy.

Nie bardzo wiem jak to mam zrobić.
    myślałem o czymś takim jak na screenie żeby w miejscu w którym wpisuję nazwisko wpisać więcej tych nazwisk ale niestety nie wiem jak to zrobić żeby format widział wszystkie te nazwiska. Ogólnie to taki format w razie potrzeby będzie edytowany usuwając lub dodając do tego formatu nazwiska

• #8 9550916
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Chodzi o to żeby zamiast formatowania ręcznego, zrobić obok nazwisk pole opisujące tą czynność i formatowanie warunkowe przeprowadzić na podstawie tego pola (podobnie jak wyżej jest zrobione z sobotami i niedzielami).
  • #9 9550948
    JaroFon
    Poziom 23  
    PeteSh napisał:
    Chodzi o to żeby zamiast formatowania ręcznego, zrobić obok nazwisk pole opisujące tą czynność i formatowanie warunkowe przeprowadzić na podstawie tego pola (podobnie jak wyżej jest zrobione z sobotami i niedzielami).

Wydaje mi się że za bardzo bym se to już skomplikował, arkusz i tak jest już bardzo rozbudowany więc sposób formatowania o jakim ja myślę byłby chyba lepszym rozwiązaniem
  • Pomocny post
    #10 9558448
    pitermxa
    Poziom 18  
    Myśle, że coś takiego powinno pomóc...
  • #11 9559672
    JaroFon
    Poziom 23  
    Niestety ale taka formuła nie działa
  • #12 9559729
    pitermxa
    Poziom 18  
    dziwne bo u mnie działa... tylko muszisz zaznaczyć, w rubryce "dotyczy" wszystkie komórki, których dotyczy formatowanie.
    Sprawdziłem prostą formułę =LUB(A1="tak";A1="nie";A1="kot";A1="pies") i działa bez problemów.
  • #13 9559768
    JaroFon
    Poziom 23  
    pitermxa napisał:
    dziwne bo u mnie działa... tylko muszisz zaznaczyć, w rubryce "dotyczy" wszystkie komórki, których dotyczy formatowanie.
    Sprawdziłem prostą formułę =LUB(A1="tak";A1="nie";A1="kot";A1="pies") i działa bez problemów.

Masz rację, działa i jest OK. Dzięki wielkie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w obliczeniu prognozy dniówek do końca miesiąca w Excelu, bazując na dotychczas przepracowanych dniówkach. Wskazuje, że jego obecna metoda, polegająca na prostym uśrednieniu, jest niewiarygodna z powodu różnic w liczbie dniówek w dni powszednie, soboty i niedziele. Uczestnicy dyskusji sugerują różne podejścia, w tym wykorzystanie formuł do obliczeń oraz formatowania warunkowego. Wskazano na możliwość użycia funkcji "suma.iloczynów" oraz na znaczenie odpowiedniego zdefiniowania danych w arkuszu. Użytkownik docenia pomoc i odkrywa nowe funkcje Excela, takie jak wybór kalendarza i formatowanie warunkowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA