Witam wszystkich i proszę o pomoc. Potrzebuję w pewnym arkuszu zrobić coś w rodzaju prognozy, a dokładnie chodzi mi o obliczenie prawdopodobieństwa ile zostanie do końca miesiąca przepracowanych dniówek. Wolałbym żeby to były formuły bo na makrach się nie znam. Dane jakie posiadam to ilość dniówek jakie zostały przepracowane do dnia dzisiejszego. W najprostszy sposób to można by zliczyć wszystkie już przepracowane dniówki podzielić przez ilość dni przepracowanych i pomnożyć przez ilość dni pozostałych do końca miesiąca i tak na chwilę obecną mam zrobione ale niestety takie obliczanie jest niewiarygodne. Dlaczego? Dlatego że przepracowane dniówki w dni powszednie, w soboty i w niedziele różnią się bardzo od siebie dlatego sposób obliczania prognozy jaki zrobiłem jest niewiarygodny. Myślałem nad zrobieniem obliczenia: Zliczenie wszystkich dniówek z dni powszednich i podzielenie przez ilość dni powszednich przepracowanych, zliczenie wszystkich dniówek przepracowanych w soboty i podzielenie ich prze ilość sobót przepracowanych i tak samo z niedzielą, w ten sposób obliczę średnie z dni powszednich, sobót i niedziel. Kolejne obliczanie to pomnożenie średnich przez pozostałe nieprzepracowane dni powszednie, soboty i niedziel, zsumowanie tych wyników da mi bardzo wiarygodną prognozę. Czy mogę prosić o pomoc jak mam tego dokonać lub inny lepszy i prostszy sposób? Muszę zaznaczyć że formuły muszą być zrobione w taki sposób żeby nie trzeba było ich edytować w kolejnym miesiącu. Arkusz będzie kopiowany na kolejny miesiąc i od pierwszego dnia będą wprowadzane przepracowane dniówki. Pozdrawiam.