logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 1525 - Wysoka temperatura po zmianie pasty termoprzewodzącej

dyzio121193 28 Maj 2011 12:51 4597 29
REKLAMA
  • #1 9552453
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam forumowiczów, mam problem z chłodzeniem mojego lapka, po 1 czyszczeniu bez ściągania radiatora było wszystko ok temp max 60 przy np graniu po 2-gim czyszczeniu z ściąganiem radiatora i zmianą pasty termoprzewodzącej na procesorze( pasta 97,9% srebra) temperatura nie obniżyła się i przy np przeglądaniu stron www i siedzeniu na gg temperatura średnio Dell Inspiron 1525 - Wysoka temperatura po zmianie pasty termoprzewodzącej dziwi mnie jeszcze to ze procesor jest prawie ciągle na 100% dodam że robiłem reinstalkę systemu wraz z formatowaniem dysku (system ten sam po 1 czyszczeniu).
    PS oczywiście mam antywirusa i wykluczam jakiegokolwiek zarażenie przez jakiegoś pasożyta który powoduje takie odczyty z speedfana i eweresta. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz jaka może być przyczyna tego nagrzewania się.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Dopiero gdy włączę system w trybie awaryjnym temperatura jest taka jak kiedyś przy normalnym użytkowaniu
  • REKLAMA
  • #2 9552786
    xangel
    Poziom 19  
    Ocena: 147
    Zdejmij jeszcze raz radiator i zobacz, czy dobrze przylegał do procka.

Może tak być, że jest źle założony, procek przegrzewa się i zwalnia. Stąd obciążenie 100%

Widzę, że to jakiś dwurdzeniowy procek - może Core2 Duo? Jeśli tak, to sprawdź temperatury programem CoreTemp - on odczytuje temperatury z diod w rdzeniach.
  • #3 9552875
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Radiator ściągłem i nałożyłem jeszcze raz starannie pastę. Po ściągnięciu było widać ze rdzeń procesora dobrze przylegał do radiatora. Procesor to: Typ procesora Mobile DualCore Intel Pentium T2370, 1733 MHz (13 x 133).
    Przed chwilką zaktualizowałem biosa z wersji A11 na A17 i nadaj jest o samo :(
  • #4 9552881
    rci
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Jaki masz system? Czytałeś o SpeedStep? Masz jakąś aplikacją od Della do zarządzania energią?
  • #5 9552904
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Odczyt z CoreTemp:
    System to Windows 7 Ultimate 32 bity
    Zarządzanie profilami wydajności tylko to z windowsa (ikonka baterii obok zegarka na pasku) Dodam że zawsze miałem na max wydajność a na zmianę na max oszczędność temp spada o jakieś 5 stopni.
  • REKLAMA
  • #7 9553120
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Najpierw wyczyściłem starą pastę zmywaczem do paznokci i szmatką potem zrobiłem małą kropkę na rdzeniu procesora i rozsmarowałem palcem cienką warstwę to samo na radiatorze też cienką warstwę potem to samo zrobiłem z częścią radiatora chłodzącą procesor graficzny, wyczyściłem go i położyłem kawałem takiej jakby gumy czy gąbki termoprzewodzącej kupionej w sklepie, na koniec przykręciłem radiator równomiernie po trochu i to wszystko.
  • #9 9553184
    dyzio121193
    Poziom 16  
    hehe pasta którą mam jest konsystencji pasty do zębów a wcześniej była taka twardsza\gęstsza. A co do grubości warstwy tej pasty to raczej jest ok bo po sciągnięciu wokuł rdzenia procesora byłą równa warstwa wycyśniętego nadmiaru ok 0,5 do 1 mm pasty
  • #10 9553197
    xangel
    Poziom 19  
    Te temperatury nie są jakieś straszne, może potestuj takk jak jest. Może ta oryginalna pasta była po prostu lepsza....... Dlatego ja staram się jak jest taka możliwość nie zdejmować radiatora tylko wyczyścić chłodzenie sprężonym powietrzem.....

A jak temperatury w stresie, np. podczas grania lub w jakimś teście?
  • #11 9553203
    clawik
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Zdejmij radiator, poodkurzaj kurz przy użyciu niewielkiego pędzelka. Oczyść dokładnie pastę z proca i radiatora. Sprawdź czy radiator nie jest porysowany od spodu, jeśli jest uszkodzony zeszlifuj papierem ściernym 1000. Nałóż bardzo cienką warstwę na procek rozprowadź dokładnie palcem. Załóż radiator i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #12 9553222
    dyzio121193
    Poziom 16  
    kolego clawik chyba nie czytałeś od początku tego tematu.
    xangel napisał:
    Te temperatury nie są jakieś straszne, może potestuj takk jak jest. Może ta oryginalna pasta była po prostu lepsza....... Dlatego ja staram się jak jest taka możliwość nie zdejmować radiatora tylko wyczyścić chłodzenie sprężonym powietrzem.....

A jak temperatury w stresie, np. podczas grania lub w jakimś teście?

Te temperatury są straszne bo tak jak pisałem i pokazałem screana kiedys temp byly w granicach 45C a teraz 65 to troszke nie tak a w czasie grania czy pracy na progrmach CAD temp dochodzi do 80C. Więc coś jest nie tak, ale co, oto jest pytanie:P
  • #14 9553358
    dyzio121193
    Poziom 16  
    xangle to by było raczej nie możliwe bo przed 2-gim czyszczeniem temp była ok 65-70 stopni po czyszczeniu spadła do 60-65 i od razu po załadowaniu się systemu w auto starcie maiłem everesta i sprawdzalem temp.
  • #15 9553393
    xangel
    Poziom 19  
    Kurde, jak masz w stresie 80% to już wentyl powinien zasuwać jak szalony. Przyłóż rękę i zobacz, czy dmucha gorącym powietrzem.

Jak tak, to radiator dobrze odbiera ciepło z procka.
    Jak dmucha letnim, to tak jakby nie odbierał radiator od procka....

Albo dla próby może użyj innej pasty. Chyba, że ta, którą masz jest markowa.
  • #16 9553449
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Takie odczyty są aktualnie a obroty wentylatora cały czas max 4400:

Dodano po 2 [minuty]:

a minimalne 3800 a wcześniej wentylator wyłączał się całkowicie na jakiś czas.
    Może jeszcze raz nałożę tą pastę ale ktoś napisze jak to inaczej zrobić?
  • REKLAMA
  • #18 9553474
    dyzio121193
    Poziom 16  
    no takim jeśli przytrzymam palce przy wylocie to nie parzy ale jest dosyć ciepłe

Dodano po 1 [minuty]:

Mam jeszcze pytanko czy ten procesor graficzny musi być odizolowany tą gąbką termoprzewodzącą ??
  • #19 9553488
    xangel
    Poziom 19  
    Raczej musi, bez niej w sumie to radiator nie będzie nawet przylegał do jądra tego chipu. A to grafika, czy mostek północny? Czy to i to w jednym? :)

Tak sobie myślę, że bez wymiany procka to za wiele się więcej nie dowiesz. Albo może potestuj jeszcze jak zachowuje się lapek na przykład dna Ubuntu Live CD czy coś.. Może jednak coś z Windowsem.....
  • #20 9553507
    dyzio121193
    Poziom 16  
    tz tak bez tej gąbki radiator będzie przylegał bez problemu ale w tym laptopie radiator jest ten sam do cpu i gpu wiec może nie może być to jakoś połączone bo radiator jest miedziany. A gdzie mam ściągnąć to Ubuntu zeby odpalić bez instalacji?? A co do kupna procka czy jego chwilowej podmiany to raczej to odpada:(
  • #21 9553526
    xangel
    Poziom 19  
    Nie pamiętam właśnie jak jest w 1525, ale chyba najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest, że radiator jest wspólny dla CPU i mostka północnego a drugi dla GPU. Ale nie będę się upierał, nie pamiętam tego modelu i nawet nie wiem, jaką tam masz kartę graficzną :)

Ubuntu pobierzesz stąd:
    http://ubuntu.pl/pobierz.php

Możesz obraz iso wypalić na płytę i z niej zabootować, możesz też wrzucić te iso na pena. Ja używam do tego bardzo fajnego programiku MultiBootIsos:
    http://multibootisos.pl.malavida.com/d7996-sciaganie-gratis-windows

Tym programem możesz wrzucić na pena prawie dowolne narzędzie bootujące z płyty lub nawet instalkę Windowsa :)
    Aha, pen na Fat32, na NTFS nie zadziała :)

Z tym linuksem to tak strzelam, bo dziwne jest te obciążenie procka na 100%.

A jaki proces Ci to powoduje?

Dodano po 4 [minuty]:

No właśnie obadaj jaki proces takie obciążenie generuje. Następnie krótkie googlowanie...
  • #22 9553552
    dyzio121193
    Poziom 16  
    To co zawsze :(
  • #24 9553599
    dyzio121193
    Poziom 16  
    ok czekam na tą ,,malinową mandarymkę" i sie sobaczy co jest nie tak :) na razie dzięki wszystkim. Pozdro Adrian
  • #26 9554472
    dyzio121193
    Poziom 16  
    heheee co mam wybrać w tym programie w oknie Step 2 ?
  • #27 9554592
    xangel
    Poziom 19  
    Kurde, rzecz bierze się chyba stąd, że ten program jest już zastąpiony nowszym.
    Weź ten:
    http://dl.dropbox.com/u/28411192/MultiBootISOs-2.1.5.0.exe
    Odpalasz go, wybierasz pena i dalej wybierasz Ubuntu. Tylko, że program jest starszy, a Ty masz najnowsze Ubuntu, więc nazwa będzie inna.......

Obadaj ten screen:
    http://dl.dropbox.com/u/28411192/multibootisos.jpg
    na górze mam wybrany F:/ czyli mój pen. Niżej dystrybucja Ubuntu.
    Niżej klikasz Browse i wskazujesz mu plik z Ubuntu, tylko, że ten program jest taki wredny, że nazwa musi się zgadzać, dlatego Twój plik musi się dokładnie nazywać ubuntu-10.10-desktop.iso
  • #28 9554630
    dyzio121193
    Poziom 16  
    no i gites mam już to ubuntu na penie\\\\ zmykam, spróbuje go odpalić:)

Dodano po 18 [minuty]:

hmmm po botowaniu z USB pisze żeby włożyć dyska lub inny nośnik danych i nadal to samo nic nie startuje a jak wyciągnę pena to wyskakuje error i znowu włożyć itd... Ogólnie to napet na czystym dysku nie mogę zainstalować starszego systemu od Visty np XP bo nie wykrywa dysku może to samo jest jak chce zainstalować Ububtu
  • #29 9555056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 9555761
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Udało się, pobrałem sobie program TuneUp Utilities 2011 wraz z TuneUp Konserwacja 1 kliknięciem i wyczyściło mi ok 20 błędów rejestru i jeszcze wiele innych no i oto efekty:

Dodano po 1 [minuty]:

Chłopaki dzięki za pomoc, uważam temat za zamknięty. Pozdrawiam Adrian :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysoką temperaturą laptopa Dell Inspiron 1525 po wymianie pasty termoprzewodzącej. Po pierwszym czyszczeniu bez demontażu radiatora temperatura wynosiła maksymalnie 60°C, natomiast po drugim czyszczeniu z wymianą pasty (97,9% srebra) temperatura nie spadła, a przy przeglądaniu stron internetowych osiągała średnio 65°C. Użytkownik wyklucza zainfekowanie systemu, a po uruchomieniu w trybie awaryjnym temperatura wraca do normy. Forumowicze sugerują sprawdzenie poprawności montażu radiatora, grubości nałożonej pasty oraz ewentualne problemy z oprogramowaniem. Po zastosowaniu programu TuneUp Utilities 2011, który naprawił błędy rejestru, temperatura wróciła do akceptowalnych wartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA