logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór odtwarzacza DVD z USB i losowym odtwarzaniem do muzyki 320kb/s

ppawel232629 28 Maj 2011 15:40 11362 17
REKLAMA
  • #1 9552993
    ppawel232629
    Poziom 10  
    Poszukuję odtwarzacza dvd który będzie mi służył głównie do słuchania muzyki. Myślałem o Pionieer DV-400, ponoć ma dobrą jakość dźwięku, tylko podobno są problemy z szukaniem piosenek no i nie ma możliwości odtwarzania losowego.

Proszę o jakieś propozyzję. Słucham głównie dobrej jakości mp3 (320kb/s), posiadam wzmacniacz Grundig v304 i w miare dobrej jakości kolumny. Zależy mi na dobrej jakości dźwięku, możliwości odtwarzania losowego i gniazda usb.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9555005
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 9587869
    fan Roberta
    Poziom 15  
    Każdy będzie grał identyczne
  • #4 9589249
    Hurt24h
    Poziom 11  
    Zgadzam się z powyższymi opiniami. Większość odtwarzaczy dvd będzie odtwarzać muzykę podobnie,więc może lepiej byłoby kupić dobrą wieżę lub zestaw kina domowego?
  • #5 9589464
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Poszukiwanie dobrego sprzętu mającego służyć docelowo do odtwarzania mp3 mija się z celem. Kup dowolne DVD pasujące wystrojem do wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #6 9590706
    fan Roberta
    Poziom 15  
    LOCOLOCO napisał:
    Odpuść - jeśli głownie do muzyki to tylko CD !!!

Możesz tą myśl rozwinąć?
  • REKLAMA
  • #7 9590828
    Pablo1964
    Moderator
    LOCOLOCO chciał powiedzieć (i słusznie), że żaden DVD nie dorówna brzmieniem odtwarzaczowi CD w zakresie płyt audio CD. Zapewne nie zauważył. że autor potrzebuje sprzętu do mp3.
  • #8 9591261
    fan Roberta
    Poziom 15  
    Pablo1964 napisał:
    LOCOLOCO chciał powiedzieć (i słusznie), że żaden DVD nie dorówna brzmieniem odtwarzaczowi CD w zakresie płyt audio CD. Zapewne nie zauważył. że autor potrzebuje sprzętu do mp3.

Z jakiego powodu nie dorówna odtwarzaczowi Dvd?
    Czy inaczej odczytuje zera i jedynki, czy nie potrafi próbkować z odpowiednią prędkością?
  • #9 9591470
    Pablo1964
    Moderator
    Długo można dyskutować. W sieci można znaleźć sporo informacji na ten temat. Jest oczywiste, że sprzęt uniwersalny nigdy nie dorówna dedykowanemu - zwłaszcza temu w porównywalnej cenie.
  • REKLAMA
  • #10 9591563
    fan Roberta
    Poziom 15  
    Pablo1964 napisał:
    Długo można dyskutować. W sieci można znaleźć sporo informacji na ten temat. Jest oczywiste, że sprzęt uniwersalny nigdy nie dorówna dedykowanemu - zwłaszcza temu w porównywalnej cenie.
    Gdyby chodziło o wkładkę do gramofonu, wzmacniacz lub głośniki, przyznałbym rację. Płytę można odsłuchać z twardego dysku, lub z odtwarzacza MP3 jeśli wgramy ją w wav.
    Nie będzie żadnej różnicy jeśli podłączymy te same peryferia.
  • #11 9591591
    Pablo1964
    Moderator
    Gdyby było tak jak piszesz, na rynku nie byłoby już innych odtwarzaczy poza najtańszymi wyrobami manty, wiwy itp. A jednak sporo odbiorców dostrzega znaczne różnice.
  • #12 9591636
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    fan Roberta napisał:
    Pablo1964 napisał:

Z jakiego powodu nie dorówna odtwarzaczowi Dvd?
    Czy inaczej odczytuje zera i jedynki, czy nie potrafi próbkować z odpowiednią prędkością?

Zera i jedynki czyta tak samo (pomijając błędy odczytu), ale inaczej przetwarza je potem na postać analogową. W tym wypadku jakość całości będzie zależała od jakości zastosowanego dekodera mp3.
    Jeśli ktoś nie słyszy różnicy, to oczywiście nikt mu nie każe kupować sprzętu za kilkaset złotych - wystarczy mu Korr za 89zł z Tesco, bo swoją funkcję jak najbardziej spełni, jednak oczekiwania autora tematu są jasne, zatem można domniemywać, że słyszy różnicę i chce dobrze zainwestować swoje pieniądze.
    Zupełnie odrębną sprawą jest pojęcie jakości w przypadku kompresji stratnej, jaką jest mp3, ale to już nie nasza sprawa :)
  • #13 9592251
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Pablo1964 napisał:
    Gdyby było tak jak piszesz, na rynku nie byłoby już innych odtwarzaczy poza najtańszymi wyrobami manty, wiwy itp. A jednak sporo odbiorców dostrzega znaczne różnice.

Fakt różnice miedzy wiwą a np. pioneer-em (akurat dvd) słychać gołym uchem (sprawdzone osobiście) ale czy usłyszy się różnice między cd a dvd tego samego producenta odtwarzając mp3 to nie wiem ? Sporo odbiorców będzie przepłacać nie słysząc różnicy a widząc napis ...
    Dwa różne spojrzenia na audio :
    http://xyzpawel.blogspot.com/ lub http://www.audiostereo.pl/
  • #14 9593878
    Pablo1964
    Moderator
    Koolo napisał:
    ale czy usłyszy się różnice między cd a dvd tego samego producenta odtwarzając mp3 to nie wiem ?

Odtwarzając mp3 raczej nie - kupowanie drogiego odtwarzacza do mp3 to nieporozumienie. Zresztą większość markowych odtwarzaczy CD nie jest zgodna z tym formatem.

Przy dobrze nagranej płycie audio CD różnica powinna być słyszalna, jeżeli sprzęt pochodzi z podobnej półki cenowej. W końcu żaden producent na dodaje układów odtwarzających video oraz dźwięk przestrzenny za darmo. Pozostaje jeszcze komfort obsługi - informacje na wyświetlaczu, szybkość reakcji na polecenia itp. Jednym słowem - jeżeli ktoś zamierza używać sprzętu wyłącznie do słuchania płyt CD-audio, będzie bardziej zadowolony z odtwarzacza CD. Przy zastosowaniach multimedialnych - dobry odtwarzacz DVD zapewni przyzwoitą jakość dźwięku.
  • #15 9596301
    ppawel232629
    Poziom 10  
    Pablo1964 napisał:
    Przy zastosowaniach multimedialnych - dobry odtwarzacz DVD zapewni przyzwoitą jakość dźwięku.

No właśnie... tylko jaki? Czytałem wcześniej sporo na ten temat i dowiedziałem się że przy odtwarzaniu formatu mp3 nie będzie raczej różnicy. Tylko jaki odtwarzacz zapewni mi przyzwoitą jakość dźwięku i w miarę wygodne poruszanie się po plikach?
  • #16 9596327
    Pablo1964
    Moderator
    Jakość dźwięku będzie taka, na jaką pozwoli jakość pliku - format mp3 będzie tu wąskim gardłem systemu. Wybierając odtwarzacz zwracaj więc uwagę wyłącznie na komfort obsługi.
  • #17 9596430
    ppawel232629
    Poziom 10  
    Pablo1964 napisał:
    Jakość dźwięku będzie taka, na jaką pozwoli jakość pliku - format mp3 będzie tu wąskim gardłem systemu. Wybierając odtwarzacz zwracaj więc uwagę wyłącznie na komfort obsługi.

Nie zgodzę się! Słuchałem muzyki z różnych sprzętów i słyszałem znaczące różnice.

Odtwarzałem mp3 (przez wzmacniacz oczywiście) z laptopa, komórki, boomboxa i z odtwarzacza dvd firmy manta. Jakość dźwięku w mancie była tragiczna - zero basu, rzucało piaskiem przy wysokich tonach itp... w każdym razie nie dało się tego słychać. Lepiej było już w przypadku boomboxa choć dźwięk nie był czysty i słychać było szum. Z laptopa dźwięk już leciał przyjemny ale niewątpliwie najlepsza jakość dźwięku płynęła z mojego starego telefonu komórkowego - SE k750i z modyfikowanymi sterownikami dźwięku i oprogramowaniem od telefonu muzycznego.

Więc jak widać jakość dźwięku mp3 nie w każdym przypadku jest taka sama. Zależy mi właśnie na tym, aby jakość dźwięku była chociaż taka jak z mojego laptopa a najlepiej taka jak z SE. Jakby do k750i dało się włożyć płytę oraz wpiąć usb (a nie kartę pamięci do 2gb) i dałoby się nim sterować pilotem to byłby dla mnie idealnym rozwiązaniem.
  • #18 9596901
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    A nie możesz udać się do sklepu RTV (np. jakieś Euro, Media Markt, Saturn itp) i posłuchać kilku różnych odtwarzaczy? Tak byłoby najlepiej.
    Wiesz, niewiele osób kupuje odtwarzacz DVD po to by słuchać na nim mp3, więc ciężko znaleźć kogoś, kto zwrócił uwagę na jakość dźwięku odtwarzacza. W DVD odtwarzanie mp3 to tylko dodatek, nie jest to jego główna rola :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odtwarzacza DVD z USB i funkcją losowego odtwarzania, głównie do słuchania muzyki w formacie mp3 (320kb/s). Wskazano na model Pioneer DV-400, który ma dobrą jakość dźwięku, ale problemy z nawigacją po utworach oraz brakiem opcji losowego odtwarzania. W odpowiedziach podkreślono, że większość odtwarzaczy DVD nie dorównuje jakością dźwięku dedykowanym odtwarzaczom CD, a odtwarzanie mp3 w odtwarzaczach DVD jest traktowane jako dodatek. Użytkownicy sugerują, aby rozważyć zakup wieży audio lub zestawu kina domowego, a także zwrócić uwagę na komfort obsługi i jakość dekodera mp3. Wskazano, że różnice w jakości dźwięku mogą być zauważalne, a użytkownik powinien osobiście przetestować różne modele w sklepie RTV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA