logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 5720 ZG 5720ZG - wyłącza się / jaką włożyć kartę graficzną?

djmtey 29 Maj 2011 17:50 2318 10
REKLAMA
  • #1 9556876
    djmtey
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam. Dostałem ostatnio laptop acer 5720zg. Posiada on grafikę 256mb nvidia 8400m GS . Po wygrzaniu jej w piekarniku odżyła. Mam teraz problem z nią, bo po ok 1-3 min wyłącza się , dodam że system nie chce się uruchomić normalnie( wyskakuje napraw system, tryb awaryjny również nie odpala, tzn wyłącza się w trakcie ładowania plików). Co może być tego przyczyną? Drugie pytanie to jaką kartę graficzną polecacie włożyć zamiast tej 8400m GS ? Pozdrawiam! system to Vista.

Dodano po 3 [minuty]:

Acha przed wygrzaniem również się wyłączał. Może jest to spowodowane tym że jest odpalony dopiero po 2 latach a bateria ładowana była tylko 15 min?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9557071
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    W tym modelu jest wadliwa karta graficzna i dlatego się wyłącza. Potrzebna wymiana karty graficznej na model wyprodukowany po 2009 r.
    Jeśli płyta ma złącze MXM, to wymiana na Radeona jak najbardziej wskazana o numerze bodajże 3540, ale nie chcę cię skłamać. Nie wiem, czy pójdzie w twoim komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 9557583
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    djmtey napisał:
    Po wygrzaniu jej w piekarniku odżyła.

BRAWO!! PROFESJONALIZM!!
    djmtey napisał:
    Mam teraz problem z nim, bo po ok 1-3 min wyłącza się , dodam że system nie chce się uruchomić normalnie( wyskakuje napraw system, tryb awaryjny również nie odpala, tzn wyłącza się w trakcie ładowania plików). Co może być tego przyczyną?

Zapytałbym konstruktora i wykonawcę piekarnika.
  • REKLAMA
  • #4 9560641
    djmtey
    Poziom 17  
    Zamiast głupich uwag mógłbyś pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 9560860
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9572605
    djmtey
    Poziom 17  
    Ok. Martwi mnie to wyłączanie się laptopa. Czy to jest bezpośrednia przyczyna uszkodzonej karty czy może coś innego? PozdrawiaM!
  • Pomocny post
    #7 9574611
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Witam, dopóki nie podmienisz karty na sprawna to się nie dowiesz ale po metodzie naprawy którą opisałeś(wybacz ale piekarniki to serwisowa herezja) to ta grafika rzeczywiście może być winna za takie zachowywanie się laptopa, zapewne się przegrzewa albo jeszcze coś innego, może ktoś znajomy ma nvidię na takim złączu w swoim laptopie albo na jakiejś giełdzie komputerowej lub sklepie pozwolą ci wsadzić grafikę i w ramach testu przy zakupie odpalisz lapka i przetestujesz przez parę minut czy wszystko ok ,jak nie podmienisz na inną to się nie dowiesz się dowiesz na 100%.
  • #8 9575753
    djmtey
    Poziom 17  
    Ok dzięki. A czy może miał ktoś podobną sytuację w swoim laptopie i może coś powiedzieć?
  • #9 9575953
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9594654
    djmtey
    Poziom 17  
    Nie dam rady sam go naprawić. Ile mogę dostać za niego? POzdrawiam!
  • #11 9595394
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    djmtey napisał:
    Ile mogę dostać za niego?

Ten dział nie jest od zadawania takich pytań. Ponieważ kolega zrezygnował z naprawiania laptopa temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer 5720ZG, który wyłącza się po 1-3 minutach użytkowania, mimo że karta graficzna NVIDIA 8400M GS została "naprawiona" przez podgrzewanie w piekarniku. Problemy z uruchomieniem systemu operacyjnego (Windows Vista) również występują. Użytkownicy forum sugerują, że przyczyną wyłączania się laptopa może być uszkodzona karta graficzna, która wymaga wymiany na nowszy model, np. Radeon 3540, jeśli płyta główna obsługuje złącze MXM. Krytyka metody naprawy przez piekarnik jest powszechna, a zaleca się testowanie innej karty graficznej przed podjęciem dalszych działań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA