logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 5720G - brak reakcji systemu po wybudzeniu ze stanu wstrzymania

michalengler 13 Lis 2011 12:41 1779 11
REKLAMA
  • #1 10133163
    michalengler
    Poziom 9  
    Witam serdecznie. Mój problem polega na tym że przy włączaniu Acer5720G system nie startuje. Kontrolka od procesora zapala sie na moment po włączeniu i gaśnie. Wczoraj wyłączyłem laptop w stan wstrzymania a po godzinie nie mogłem już go włączyć. Proszę o jakieś wskazówki na temat tego co może być nie tak...Pzdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10135842
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    michalengler napisał:
    Kontrolka od procesora zapala sie na moment
    Tu nie ma takiej kontrolki. Proszę wskazać - najlepiej na zdjęciu - o którą "lampkę" chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 10139521
    michalengler
    Poziom 9  
    Przepraszam bardzo! To nie jest kontrolka od procesora tylko od twardego dysku.
  • REKLAMA
  • #4 10139954
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Za mało informacji. Czy logo Acer pojawia się? Czy laptop uruchamia się z systemu typu LiveCD?
  • #5 10141933
    michalengler
    Poziom 9  
    Niestety nic się nie pojawia. Ekran jest czarny.Po czasie włącza się tylko wentylator.Wyjąłem kartę graficzną i włączyłem laptop. Odezwały się sygnały z beepera a matryca się podświetliła. Czy może być,że karta graficzna jest do wymiany? Kiedy wkładam płytę z systemem do napędu to nawet nie statruje napęd.
  • Pomocny post
    #6 10142671
    Vogelek23
    Poziom 34  
    michalengler napisał:
    Czy może być,że karta graficzna jest do wymiany?
    Karta grafiki jest do NAPRAWY.
    Jeśli jest to nVidia, należy wymienić chipset na wersję poprawioną, bez wady fabrycznej.
    W przypadku ATi, zależnie od wersji chipsetu czasem wystarczy reballing, czasem trzeba chipset wymienić.
    Przestrzegam tutaj przed zakupem tanich kart z serwisów aukcyjnych - często są to pieniądze wyrzucone w błoto.
  • REKLAMA
  • #7 10146191
    michalengler
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo za nformację. To świetnie że sa takie fora z kompetentnymi użytkownikami. Moja karta to ATI Radeon HD2400XT. Znalazłem taką na Allegro za 289 zl nowa z gwarancja a sprzedawca jest sklep. Mam pytanie .... Co myslicie o kupnie takiej z serwisu licytacyjnego? Hm... a co to jest reballing bo ja nie jestem elektronikiem? Czy pasta termoprzewodząca jest az tak wazna? Jesli tak to jaka polecacie? Jest duza rozpietosc cenowa od 1 zł nawet do 65 zł.
  • #8 10146454
    Vogelek23
    Poziom 34  
    michalengler napisał:
    Znalazłem taką na Allegro za 289 zl nowa z gwarancja a sprzedawca jest sklep.
    Taniej wyjdzie naprawa starej karty z 12-miesięczną gwarancją - 200-250zł brutto. Więc żadna to rewelacja z tą kartą z Allegro.

michalengler napisał:
    Hm... a co to jest reballing bo ja nie jestem elektronikiem?
    Przekulkowanie układu, czyli wymiana wszystkich kuleczek (średnica 0.5mm) pod układem.

michalengler napisał:
    Czy pasta termoprzewodząca jest az tak wazna? Jesli tak to jaka polecacie? Jest duza rozpietosc cenowa od 1 zł nawet do 65 zł.
    Pastą za 1zł to bałbym się nawet wysmarować na Haloween, z obawy o utratę rysów twarzy :D
    Dobre są pasty na bazie metalu (miedź, srebro), ale nieco ryzykowne w zastosowaniu amatorskim. Ja akurat używam pasty Zalman STG2 i mogę polecić.
  • #9 10146501
    michalengler
    Poziom 9  
    Dzieki! Czyli pierwszym krokiem jest zamowienie karty. Ja przebywam za granica a karte musze zamowic w Polsce a zona mi bedzie musiala przeslac. Zalezy mi na czasie wiec naprawa starej karty odpada. Czy muszę specjalnie na cos uwazać przy jej wymianie? Po prostu nie chce niczego uszkodzic. Czy ta pasta jest az tak potrzebna?
  • Pomocny post
    #10 10146586
    Vogelek23
    Poziom 34  
    michalengler napisał:
    Czy muszę specjalnie na cos uwazać przy jej wymianie?

Tak - na odłączenie baterii i zasilacza oraz odczekanie kilku minut, aż płyta się rozładuje.

michalengler napisał:
    Czy ta pasta jest az tak potrzebna?
    Nie tylko potrzebna, ale nawet KONIECZNA. Bez niej nawet nie próbuj pracować na laptopie.
    Przed nałożeniem nowej, starą pastę musisz usunąć całkowicie, np. zmywaczem do paznokci lub płynem IPA (alkohol izopropylowy).
    Pasta idzie w tym modelu na procesor oraz grafikę. Most północny ma niebieski termopad i nie zalecam go ruszać.
  • #11 10146609
    michalengler
    Poziom 9  
    Dziekuje bardzo i pozdrawiam. Myślę ze w przyszlym tygodniu juz karta powinna byc u mnie. Jesli ja zainstaluje to napisze. Jeszcze raz dziekuje za cenne wskazowki.
  • #12 10206600
    michalengler
    Poziom 9  
    No i nadal nie działa. Karta wymieniona i nadal to samo. Brak reakcji. Więcej nic nie będę robił. Za dwa tygodnie jadę do Polski .... niech sprawdza to fachowcy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer 5720G, który nie uruchamia się po wybudzeniu ze stanu wstrzymania. Po włączeniu kontrolka od twardego dysku zapala się na chwilę, a ekran pozostaje czarny. Po wyjęciu karty graficznej laptop wydaje sygnały, co sugeruje, że problem może dotyczyć karty graficznej. Użytkownik posiada kartę ATI Radeon HD2400XT i rozważa jej wymianę. Odpowiedzi sugerują, że karta graficzna może wymagać naprawy lub wymiany, a także podkreślają znaczenie użycia odpowiedniej pasty termoprzewodzącej przy wymianie komponentów. Po wymianie karty problem nadal występuje, co skłania użytkownika do skonsultowania się z fachowcami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA