logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do diagnostyki Citroena Saxo 1.1 z interfejsem MAX 232 OBD II

kgflanela 12 Lis 2004 12:23 9598 15
REKLAMA
  • #1 979826
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Załatwiłem sobie interfejs na układzie MAX 232 i nam pytanie do znawców tematu, a mianowicie czy jest jakiś programie do diagnostyki CITROENA SAXO 1.1
    :please: Za wszelkie informacje i porady z góry dziękuje. :please:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 980192
    LCD85
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Profesjonalny program i interface do PSA nazywa sie Diag2000 i kosztuje ok 10000. Dostepny jest też Interfejs, ktory jest oparty na układzie ELM 323 i współpracuje z programem ScanTool i rzekomo pozwala na diagnostyke samochodow PSA powyzej 2000roku prod. tak w rzeczywistości daje jedynie podstawową funkcjonalność (jeżeli w ogóle pójdzie) wiec o tym co oferuje ScanTool mogżesz zapomnieć .
    Interfejs który możesz kupić na stronie obd2.pl mogżesz użyć z programem AUTODIAG, ale tak w zasadzie to nie z kazdym modelem to ruszy (nie wiem jak z Saxo) i w zasadzie nie wiem do końca co za pomocą tego programu można zrobić (pewnie niewiele). Interfejs od Vag na MAX232 i programem OBD-TOOL mozna odczytać błendy i parametry
    (w niektorych starszych Peugeotach, moze i w Citoenie mozna)
    P.S
    Problem lezy w tym ze tak naprawde zarowno Peugeot ani Citroen nie wypuścili interfejsu ani oprogramowania, w pełni wykorzystujace mozliwości diagnozowania :| . Jesli jednak brac sie za diagnozowanie Citroenow, to polecalbym bardziej interfejs zbudowany na ukladzie ELM323 i program ScanTool. Pozdro. :roll:
  • #4 981717
    kgflanela
    Poziom 17  
    Moje saxo jest z 99r, ale to i tak nic chyba nie da, bo nigdzie nic nie znalazłem żeby z saxo się coś zgrywało. Mimo to spróbuje pokombinować, jak coś wypali to dam znać.
    PS. Ma ktoś sprawdzony schemacik interfejsu na układzie ELM 323, jeśli tak mile widziane
  • #5 1012360
    slawekr
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam Peugeota 206 z tym samym silnikiem co ty (1100) i jestem w trakcie budowy interfejsu na ELM323. Mam nadzieje skonczyć w przyszlym tygodniu i wtedy dam znać czy interfejs na tym układzie nadaje się do wozów Peugeot/Citroen

Pozdrawiam

W załączniku kilka schematów interfejsów na układzie ELM323
    Załączniki:
    • ELM323DSc.pdf (125.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • elmiso11.pdf (186.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1012705
    kgflanela
    Poziom 17  
    Slawekr jak będzie działał daj znać. A tak na marginesie, jakiej firmy w 206 jest komputer?
  • #7 1014396
    slawekr
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ja mam Megnetti Marelli ale to nie zależy od producenta samochodu tylko rodzaju wtrysku (wersji). Mój kolega ma saxo 1.1 i ma ten sam komputer
  • #8 1018659
    Irons
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Podłacze sie do tego posta ,choc mam nieco inne pytanie .
    slawekr - skąd masz jesli można wiedzieć ELMa 323 ?
    Poszukuje od jakiegoś czasu i ani śladu :-(
    Oczywiście mam na myśli sam układ scalony .
  • #9 2199926
    cfo
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Ukałd mozna zamowic na stronce internetowej www.infocar.pl koszt to 120 zł wlasnie probuje go zlorzyć

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2230055
    Grytronics
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    i jak podłączyłeś,działa ? ...sam chce coś takiego sobie zrobić...jeśłi działa to napisz co można tym robić prócz odczytywania błędów ? ...reset kompa też ?
  • #11 2232672
    cfo
    Poziom 21  
    Brakuje mi dwoch tranzystorów 2n3906 i laptopa musze sobie zalatwic wtedy cos powiem na ten temat ale wiem ze jest duzo osob ktorzy twierdza ze to zwykla zabawka ale dlaczego to nikt nie opisal

:)

pozdrawiam
  • #12 2232715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 2232851
    Grytronics
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    na stronie producenta programu pisze ze peugeoty 206 roczniki 2003 w góre podchodza....warunek to standart iso oraz obd
  • #14 2232884
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2233759
    cfo
    Poziom 21  
    Mam wtyk OBD2 tyle ze w golfie 3 94r na dodatek td jest jakas szansa podlaczenia tego fejsu na elm323 do tego autka czy moge tylko pomazyc ktos probowal przynajmnie odczyt i kasowanie bledow prosze o jakas odpowiedz ??
  • #16 2233995
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości diagnostyki Citroena Saxo 1.1 przy użyciu interfejsu opartego na układzie MAX232 oraz programów kompatybilnych z OBD II. Użytkownicy wskazują, że profesjonalne oprogramowanie do samochodów PSA, takie jak Diag2000, jest kosztowne i dedykowane nowszym modelom. Popularne interfejsy oparte na układzie ELM323 współpracują z programem ScanTool, jednak oferują ograniczoną funkcjonalność diagnostyczną, zwłaszcza dla starszych modeli Citroena i Peugeota. Wskazano, że zarówno Peugeot, jak i Citroen nie udostępniają oficjalnych interfejsów ani oprogramowania w pełni wykorzystującego możliwości diagnostyczne. Użytkownicy wymieniają się schematami interfejsów ELM323 oraz doświadczeniami z ich budową i działaniem. Komputery w Saxo 1.1 często pochodzą od Magneti Marelli, co zależy od wersji wtrysku. Próby podłączenia interfejsów OBD II do starszych modeli, takich jak Saxo z 1999 roku, napotykają na ograniczenia, a pełna diagnostyka i resetowanie błędów nie zawsze są możliwe. W dyskusji pojawia się także informacja o dostępności układu ELM323 w polskich sklepach internetowych oraz o ograniczeniach w kompatybilności z różnymi modelami samochodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA