logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak kodować wielokanałowy dzwięk z gier do DD/DTS

gienekelektron132 07 Sty 2015 14:51 2448 8
REKLAMA
  • #1 14303009
    gienekelektron132
    Poziom 9  
    Witam mam taki mały problem.

Z racji że nagłośnienie mojego komputera to kino domowe (DENON 2113) podłączone optykiem to w grach uzyskuje tylko dźwięk stereo
    Oczywiście przy oglądaniu filmów bluray AMP automatycznie dekoduje dźwięk wielokanałowy czy to DD czy DTS.
    Używam standardowej karty dźwiękowej zintegrowanej na płycie głównej (MSI GAMING 7 Z97)
    Czy jest możliwość aby po ustawieniu w grach dźwięku 5.1 AMP otrzymał kodowany sygnał ?? a nie tylko stereo

Dekodery AMP:

Dolby Pro Logic IIz
    Dolby TrueHD
    DTS 96kHz/24bity
    DTS-HD
  • REKLAMA
  • #2 14305600
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14305689
    gienekelektron132
    Poziom 9  
    Jak kodować wielokanałowy dzwięk z gier do DD/DTS
    tylko u mnie nie ma wielokanałowego wejscia analogowego

a jaka przykładowa gra wspiera DTS bo watpie zeby zadna nowosc tego nie wspierała
    mi wydaje sie ze trzeba jakiegos programu albo kodekow ktore przechwytywały by wielokanałowy dzwiek z gier i kodowały na DTS
  • REKLAMA
  • #4 14305742
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 14305818
    gienekelektron132
    Poziom 9  
    chyba słyszałem ze DTS to tylko w konsolach , ale nawet niech bedzie DD to i tak AMP wg nie otrzymuje kodowanego DD tylko stereo

niski model bo nie ma wejsc analogowych :D ?
    no prosze cie ktory AMP czy TV ma pełno analogow , nawet onkyo za 11tys nie ma wejsc analogowych do 5.1. Dzis tylko HDMI ,DisplayPort, coaxial/optyk. znalezienie eurozłacza w nowym tv to cud

co do grafiki gtx980 ale próbowałem wczesniej przez integre na hdmi i ten pomysł nie jest do konca dobry bo dzwiek jest wielokanałowy nawet mozna sterowac kazdym kanałem bo komputer wykrywa 8 kanałów ale amplituner jest wykrywany jako drugi monitor i po prostu działa to jak rozszerzony pulpit a jak wyłacze drugi ekran to dzwiek tez nie bedzie wysyłany , dlatego kupiłem optyka i szukam innego rozwiązania

nie ze granie w stereo mi jakos szczegolne przeszkadza ale granie na dzwieku wielokanałowym w FPSy to czysta przyjemnosc :P

a moze zakup karty dźwiękowej na coaxial rozwiążę sprawe , przeciez to złacze cyfrowe , czy wtedy bedzie wykrywać kazdy kanał osobno, bo optyk to optyk tylko wysyła sygnał
  • REKLAMA
  • #6 14305850
    Sparrowhawk
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    Ale Ty nie masz podłączać karty zintegrowanej do tego kina, tylko GTX 980 <-> Kino Domowe <-> Monitor.

Cytat:
    Karty Realteka sa tanimi i kiepskimi rozwiazaniami nawet do odtwarzania dobrej jakosci dzwieku z plyty BluRay i z dzwiekiem DTS.

W ogóle się z tym nie zgodzę. Po pierwsze sam mam zarówno Realtek, jak i Creative X-Fi, i w jakości dźwięku po optyku nie ma żadnej róźnicy. Po drugie o jakości dźwięku nie decyduje sam chip, bo jeszcze jest cały tor audio za nim, a na lepszych płytach, jest on bardzo dobry. A EAX już praktycznie nie istnieje.
  • #7 14305885
    gienekelektron132
    Poziom 9  
    taka opcje tez testowałem , jednak nie sprawdza sie ona ze wzgledu na opoznienia obrazu, np przy przełączaniu rozdzielczości , przy uruchamianiu komputera, z reszta dochodzi kwestia automatycznego oszczędzania energii gdy AMP nie otrzymuje syg wyłącza sie badz sam go wyłączam , bo czesto tez pracuje na "pulpicie" czasem kilka godzin nic nie "leci" w głośnikach , a tak AMP musiałby byc właczony tylko to po zeby przesyłac obraz do tv co jest bez sensu :)

PC składałem niedawno grafike zakupiłem troche pozniej a to co opisałem testowałem przez zakupem grafiki
    a na płycie głownej mam 2 złacza HDMI i chodziło mi o to ze jedno było podłaczone do ekranu a drugie do AMP
  • #8 14305924
    Sparrowhawk
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    No to w takim razie możesz zakupić:
    Xonar DX/XD, lub Xonar DSX (Tylko DTS), ewentualnie coś z rodziny Creative SoundBlaster Z. Tylko wszystkie te karty mają jedynie wyjście optyczne SPDIF.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uzyskaniem dźwięku wielokanałowego (5.1) w grach na systemie zintegrowanym z kartą dźwiękową MSI GAMING 7 Z97, podłączonym do amplitunera DENON 2113 przez wyjście optyczne. W filmach Blu-ray amplituner automatycznie dekoduje dźwięk DD i DTS, ale w grach dźwięk jest tylko stereo. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w ustawieniach karty dźwiękowej, która powinna wysyłać sygnał cyfrowy, oraz że niektóre gry wspierają DD, ale DTS jest rzadkością na PC. Proponowane rozwiązania obejmują zakup dedykowanej karty dźwiękowej, takiej jak Asus Xonar lub Creative SoundBlaster, które oferują lepsze możliwości kodowania dźwięku. Użytkownik rozważa również użycie złącza coaxial jako alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA